Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zo Santosu prišiel do Palerma, jazyk ho učil Dybala. Emerson dosiahol úspech ako nikto iný
Zdielať na

Zo Santosu prišiel do Palerma, jazyk ho učil Dybala. Emerson dosiahol úspech ako nikto iný

WEST HAM/PRAHA / Narodil sa v brazílskom Santose, no po príchode do Palerma si zmenil občianstvo na talianske. S azúrovými zvíťazil v roku 2020 na majstrovstvách Európy. Ide však len o jeden diel mozaiky, ktorú poskladal a stal sa nezabudnuteľným hráčom histórie. Vyhral, môžeme povedať, všetko európske.

Emerson Palmieri, hráč West Ham United, sa teší z titulu v Európskej konferenčnej lige. Presne tak, ako sa tešil z titulu v Lige majstrov, Európskej lige a Superpohári a aj z titulu majstra Európy. Ide tak o všetky možné trofeje, ktoré môže hráč získať v najvyšších súťažiach pod záštitou UEFA. 

Stal sa tak prvým hráčom histórie, ktorému sa niečo podobné podarilo. Dvadsaťosemročný ľavý obranca v rozhovore pre FIFA priznal, že urobil najlepšie, keď si zmenil talianske občianstvo. "Prišiel som hrať do Talianska a ich národný tím sa mi ozval. Strávil som kopu času s rozprávaním sa s rodinou o tom a čakal som, že sa mi ozve niekto aj z Brazílie. No nikdy sa tak nestalo. Som šťastný za Taliansko," povedal Emerson. 

Veľký problém v Taliansku mu robila jazyková bariéra. Emerson dodal, že začiatky v Palerme, čo bol jeho prvý európsky klub, boli ťažké. Tam prišiel na hosťovanie zo Santosu. "Nikdy predtým som nehovoril po taliansky. Bol tam Paul Dybala a pomohol mi, keď som do Palerma prišiel. Bol som tam s mojím otcom a mal som ešte len 19 rokov," opísal prvé chvile v Taliansku. 

V Európe je už 9 rokov

Emerson prišiel do Európy v roku 2014 a zanechal za sebou veľkú futbalovú stopu. Z Palerma prešiel do hlavnému mesta Talianska, AS Rím, kde pôsobil tri roky. V roku 2018 ho za 20 miliónov eur kúpil londýnsky Chelsea. Už v prvej sezóne s ním vyhral titul v Európskej lige. 

Najúspešnejšia sezóna pre neho bola 2020-2021. V nej sa tešil až z dvoch európskych titulov, a to v krátkom čase. Najskôr 29. mája vyhral Ligu majstrov, keď vo finále zdolala Chelsea Manchester City. Emerson do tohto boja ale nezasiahol. Hral však už v júlovom finále majstrovstiev Európy, keď Taliansko zdolalo vo finále Anglicko 2:1 po penaltách. Z ihriska odišiel v 118. minúte. 

Ďalší z európskych titulov si pripísal v Superpohári, kde sa Chelsea dostala ako víťaz Ligy majstrov. V súboji proti Villarealu vyhrala 2:1 po penaltovom súboji. Išlo o jeho štvrtú európsku trofej a keďže v tej sezóne odštartovala aj Európska konferenčná liga, do zbierky mu chýbala len tá. 

A tú získal práve v stredajšom finále za tím West Ham United. Kladivári zdolali Fiorentinu 2:1 a Emerson sa tak stal prvým futbalom histórie, ktorý si pripísal všetkých päť trofejí, ktoré môže získať pod záštitou UEFA.