Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V piatok vyžrebujú v Nyone dvojice osemfinále LM i vyraďovaciu fázu EL
Zdielať na

V piatok vyžrebujú v Nyone dvojice osemfinále LM i vyraďovaciu fázu EL

Zdroj: TASR

V piatok spozná Liga majstrov 2009/10 osemfinálové dvojice

Šestnásť postupujúcich tímov zo skupinovej fázy LM rozdelia do dvoch skupín. V tej prvej budú víťazi skupín, v druhej mužstvá z druhých miest. Pred žrebom sú stanovené pravidlá, prvé dôležité zabraňuje v osemfinále hrať proti sebe mužstvám spadajúcich pod jeden národný zväz. Tento rok sa to týka len dvoch krajín, Fiorentina teda nedostane za súpera ani jedného z dvojice milánskych tímov (AC, resp. Inter), kým Bordeaux nenarazí na rivala z Lyonu. Druhým pravidlom je to, že tímy hrajúce proti sebe počas skupinovej fázy sa tiež navzájom vyhnú ďalšej konfrontácii v osemfinále. Skupinoví víťazi budú mať výhodu domáceho prostredia v odvete.

Španielske kluby Real Madrid, FC Barcelona, FC Sevilla i anglické tímy Arsenal Londýn, Manchester United, Chelsea Londýn si zabezpečili skupinovým prvenstvom zaradenie do prvého koša, obe krajiny už ale stratili po jednom zástupcovi (Atletico resp. FC Liverpool), ktoré sa zaradili "len" do Európskej ligy. Po jednom zástupcovi majú v osudí Portugalsko (FC Porto), Grécko (Olympiakos Pireus) a Rusko (CSKA Moskva), Nemecko dvoch (VfB Stuttgart, Bayern Mníchov).

Prvé zápasy úvodu vyraďovacej časti sú rozložené až do štyroch dní - po dva zápasy sa hrajú 16. a 17. februára i 23. a 24. februára, odvety sú na programe 9./10. marca a 16./17. marca. Slovenský futbal tradične tímové zastúpenie medzi elitou Európy mať nebude, no smutnejšou správou je to, že takmer isto ani individuálne, pokiaľ nenastúpi v bráne Olympiakosu pri šťastnej zhode okolností Pavol Kováč. Tridsaťpäťročný skúsený brankár však v tejto sezóne ešte nedostal šancu ani v lige.

Európska liga dospela k najlepšej 32-ke, zloženie košov nie je definitívne, vo štvrtok sa bude v skupinovej fáze bojovať ešte o posledné štyri miestenky. Žreb v EL je podobný ako v LM, tímy sa rozdelia do dvoch skupín, k postupujúcim zo skupinovej fázy EL sa pridajú mužstvá z tretích miest skupinovej fázy LM. Pravidlá z LM platia ja v EL, tímy z rovnakých skupín základnej fázy a tímy z rovnakých asociácií nebudú hrať proti sebe, doma začína tím z horšieho koša. Hracie dni 16-finále EL sú 18. a 25. február. S   Slovensko v ďalšej fáze EL zastúpenie mať bude, za svoje tímy by na jar mohli nastúpiť Martin Škrtel (Liverpool), Dušan Švento (Red Bull Salzburg), o ďalšom zotrvaní Miroslava Stocha (Twente Enschede) či Róberta Vitteka (OSC Lille) v európskej klubovej súťaži číslo dva sa rozhodne vo štvrtok večer.

osemfinalisti Ligy majstrov 2009/10:
víťazi skupín:
FC Girondins Bordeaux, Manchester United, Real Madrid, Chelsea Londýn, ACF Fiorentina, FC Barcelona, FC Sevilla, Arsenal Londýn
mužstvá z druhým miest v skupine:
Bayern Mníchov, CSKA Moskva, AC Miláno, FC Porto, Olympique Lyon, Inter Miláno, VfB Stuttgart, Olympiakos Pireus

účastníci šestnásťfinále Európskej ligy 2009/2010:
nasadené tímy:
Unirea Urziceni, Juventus Turín, VfL Wolfsburg, Olympique Marseille (mužstvá z 3. miest skupinovej fázy LM), Sporting Lisabon, AS Rím, Galatasaray Istanbul, Red Bull Salzburg, Fenerbahce Istanbul, Benfica Lisabon, Šachtar Doneck, PSV Eindhoven, Werder Brémy (víťazi skupín EL)
nenasadené tímy:
Atletico Madrid, FC Liverpool, Rubin Kazaň, Standard Liege (mužstvá z 3. miest skupinovej fázy LM), Hertha Berlín, FC Fulham, Panathinaikos Atény, FC Villarreal, FC Everton, Club Bruggy, FC Kodaň, Athletic Bilbao (druhí zo skupinovej fázy EL)

postupujúce tímy, o ktorých nasadení sa rozhodne vo štvrtok:
Ajax Amsterdam, Hapoel Tel Aviv, Hamburger SV

kluby, ktoré ešte majú šancu na postup:
FC Valencia, OSC Lille, FC Janov, Anderlecht Brusel, Dinamo Záhreb, Twente Enschede, Šeriff Tiraspoľ

Súvisiace články