Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Marek Čech dvoma gólmi dorazil Sanmarínčanov
Zdielať na
Futbal

Marek Čech dvoma gólmi dorazil Sanmarínčanov

Marek Čech: "Kvalitou hráčov máme určite na lepšie umiestnenie ako je konečné štvrté miesto" <b>VIDEO: pozrite si našich víťazov a ich góly (Čech, Hamšik, Hološko/</b>

V stredajšom záverečnom kvalifikačnom zápase v Serravalle proti domácemu San Marínu o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy vo Švajčiarsku a Rakúsku, bol jednou z ústredných postáv slovenského tímu Marek Čech.

V úvode súboja nastúpil na ľavej strane obrannej štvorice, potom sa však viac posúval dopredu a odmenou za jeho odvahu boli dva góly, ktorými zavŕšil víťazstvo papierového favorita na 5:0.

"Lepšie sa cítim, keď mám možnosť aj útočiť. Vpredu mám viac priestoru, viackrát sa stretnem s loptou. Samozrejme, potom sa dostávam do šancí a je to aj pre mňa zaujímavejšie. Ja si však post nevyberám, hrám tam, kde ma tréner postaví, kde ma potrebuje. Vždy sa snažím predviesť čo najlepší výkon, ale nie vždy sa mi to podarí. Chcem však dokázať, že do základnej jedenástky patrím a vo veľkom klube nehrávam iba náhodou," vysvetľoval po stretnutí pri hlúčiku slovenských novinárov obranca portugalského FC Porto.

Konečný výsledok duelu je však, najmä vzhľadom na to, čo sa naozaj dialo na ihrisku v prvých štyridsiatich minútach, pre slovenský tím veľmi lichotivý.

"Nezachytili sme úvod zápasu. Zostali sme doslova zaskočení. Nepremenili sme niektoré príležitosti najmä preto, že sme neboli dostatočne dôrazní v ich šestnástke. Našťastie sme dali na konci polčasu gól a ten to všetko definitívne zlomil," pokúšal sa vysvetliť príčiny Marek Čech príčiny nezáživného prvého dejstva a pokračoval: "Zápas bol veľmi ťažký aj pre rozhodcov. Hlavný rozdával chyby na obe strany, niekedy naozaj pískal úplné nezmysly. Súper bol mimoriadne agresívny a v druhom polčase nám Marek Hamšík preložil inštrukcie ich trénera, keď ten svojich hráčov doslova nabádal k tomu, aby nás kopali a hrali zákerne. To má s futbalom málo spoločné."

Slovensko aj vďaka tomuto víťazstvu obsadilo v konečnej tabuľke D-skupiny 4. miesto. Od postupovej druhej priečky delilo reprezentáciu spod Tatier jedenásť bodov. "Kvalitou hráčov máme určite na lepšie umiestnenie, ako je konečná štvrtá pozícia. Je to na našu škodu, pretože podľa mňa sme mohli a mali skončiť vyššie. Pri troche šťastia sme mali bojovať o ten vytúžený postup. Samozrejme, že s takýmto výsledkom nemôžeme byť ani ja ani nikto z mojich spoluhráčov spokojní. Čo sa týka mojich výkonov, viem, že mám od optima ďaleko. Uvedomujem si, že som mal mužstvu odovzdať viac, ako som odovzdal a potiahnuť ho vyššie," sebakriticky priznával 24-ročný futbalista.

Vyššie v tomto prípade znamená na ME alebo MS. "Je prirodzené, že naši fanúšikovia a vôbec celé Slovensko by nás rado videlo na niektorom šampionáte. Teraz sú na nás nahnevaní. Je to už len na nás, aby sme svoje kvality v ďalšej kvalifikácii ukázali, pritiahli diváka späť na svoju stranu, strhli ho a postúpili konečne na nejaké majstrovstvá," zakončil Marek Čech.

Hlasy zo slovenského tábora po skončení stredajšieho záverečného stretnutia D-skupiny kvalifikácie ME 2008 San Maríno - Slovensko (0:5), ktoré sa hralo na Olympijskom štadióne v Serravalle:

Ján Kocian (tréner SR): Som rád, že to takto dopadlo. Začiatok bol z našej strany veľmi nervózny. Vyústilo to do brvna, ktoré domáci nastrelili na našej bránke. Postupne sme sa však dostali do zápasu a ja som vedel v každom momente, že sa musíme presadiť. Napokon naša kombinačná hra slávila úspech a výsledok zodpovedá kvalite jednotlivých mužstiev. Mrzí ma záver duelu, v ktorom domáci hráči vyzývaní svojím trénerom išli doslova likvidačne po našich chlapcoch. Nebudem to však nijako komentovať.

Ján Kozák (stredopoliar a kapitán SR): V úvode nás súper trochu zaskočil svojou agresivitou, nebolo to jednoduché s nimi hrať. My sme sa nevedeli chytiť. Prvých desať minút určite nebolo podľa našich predstáv. Potom sme začali hrať svoju kombinačnú hru a hneď to bolo iné. Dôležitý bol prvý gól, my sme sa chytili a myslím, že na niektoré naše akcie sa dalo pozerať. Bol to nepríjemný zápas, súper sa znížil k nefutbalovým prostriedkom. Domáci neskutočne simulovali, zákerne nás faulovali, bolo to z ich strany nechutné. Cez Hamšíka nám dokonca odkázali, že ak prestaneme dávať góly, oni nás prestanú kopať. Bolo to zlé. Sme radi, že sme sa presadili svojou kvalitou.

Ľubomír Michalík (obranca SR, strelec prvého gólu):
Teší ma tento výsledok. Som rád, že aj ja som k nemu prispel. Zatiaľ sa však v reprezentácii presadzujem iba proti slabším mužstvám. Ako sme predpokladali, bolo to do prvého gólu veľmi nervózne, potom to už išlo. Tréner nám vravel, aby sme boli trpezliví. Nakoniec sa to vyplatilo.

Marek Čech (obranca SR, autor dvoch gólov):
V druhom polčase som sa vysunul dopredu a mal som viac priestoru i dotykov s loptou. Z toho potom pramenili príležitosti. Som rád, že som dve premenil. Viem, že svojimi výkonmi v niektorých predchádzajúcich reprezentačných dueloch som svoje kvality nepotvrdil. Myslím si, že dnes som sám sebe, trénerom aj fanúšikom dokázal, že futbal viem hrať.

Matej Krajčík (obranca SR): Bol to taký zbytočne komplikovaný zápas. Už Česi sa po stretnutí u nich sťažovali na to ich simulovanie, teraz to s nami robili ešte vo väčšom. V takomto zápase je dôležité dať prvý gól. Nám sa to podarilo na konci prvého polčasu a druhý polčas sme už hrali iba my, oni celkom odišli. Priznávam, že to do prvého gólu bolo z našej strany nervózne. Po každom kontakte s protihráčom domáci padali a rozhodcovia im na to skákali. Je ťažké potom hrať. Okrem toho sa prakticky desiati postavili pred šestnástku a to sa potom ťažko prechádza. Vedeli sme o tom, ako budú hrať, museli sme sa na to pripraviť. Našťastie ten gól padol ešte do polčasu, druhý polčas bol už úplne iný. Cez prestávku sme si hovorili, že to nemôžu vydržať kondične, pretože to nevydržia ani inak trénované mužstvá.

Zdielať na