Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nebezpečné časté hlavičkovanie. Môže spôsobiť poruchy mozgu?
Zdielať na

Nebezpečné časté hlavičkovanie. Môže spôsobiť poruchy mozgu?

LONDÝN / Časté hlavičkovanie by predsa len mohlo futbalistom spôsobiť degeneratívne poruchy mozgu. Naznačuje to britský výskum vykonaný na štrnástich bývalých hráčoch, ktorý sa začal už pre 40 rokmi.

Vedci mali k dispozícii ich mozgy. Všetci futbalisti trpeli nejakou formou demencie. Šiesti vykazovali príznaky Alzheimerovej choroby. V štyroch prípadoch moderné analytické metódy potvrdili traumaticky vyvolanú chronickú encefalopatiu (CTE), pravdepodobne následok opakovaných úderov do hlavy. Zistenie je v rozpore s výsledkami inej štúdie na 268 mozgoch, ktorá vyčíslila 12-percentnú prítomnosť CTE. Vedci z Univerzity College Londýn a z Neurologického a neurochirurgického inštitútu Britskej národnej nemocnice (UCL) pracovali s podstatne menšou vzorkou, preto nechcú vyvodzovať zásadné závery. Vyzvali však príslušné futbalové autority, aby problematike venovali pozornosť.

"Naše zistenia potvrdili možnú súvislosť opakovaných úderov do hlavy počas futbalovej kariéry s neskorším rozvojom CTE. Podporuje to potrebu dlhodobej štúdie na širšej základni futbalistov, ktorá by odhalila rôzne aspekty ich psychických funkcií. Tie by mohli byť prejavom neurologického poškodenia mozgu," vyhlásila Helen Lingová z UCL.   

Anglická Futbalová asociácia (FA) plánuje vykonať nezávislý, masívny a dôkladný prieskum, financovať ho bude spoločne s hráčskou úniou. 

Súvisiace články