Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Adept na trénera A-tímu SR Moravčík nemá platnú licenciu
Zdielať na

Adept na trénera A-tímu SR Moravčík nemá platnú licenciu

BRATISLAVA / Po odvolaní trénerov Stanislava Grigu a Michala Hippa jeden z dvojice navrhnutých adeptov na post kormidelníka slovenskej futbalovej reprezentácie Ľubomír Moravčík (tým druhým je Ján Kozák st., pozn.) nemá platnú trénerskú licenciu a oprávnenie viesť mužstvo z lavičky.

Hoci bývalý úspešný reprezentant a účastník MS 1990 veľmi chcel trénovať futbalistov Slovenska, zrejme si bude musieť ešte počkať. Minimálne dovtedy, kým príde k obnoveniu jeho trénerskej licencie. Momentálne totiž nemá požadované "papiere na trénovanie." Podľa oficiálnej zväzovej stránky futbalnet.sk onedlho 48-ročnému Ľ. Moravčíkovi (nar. 22. júna 1965), ktorého navrhol za kandidáta na funkciu kouča A-mužstva SR člen výkonného výboru SFZ a šéf Bratislavského futbalového zväzu Juraj Jánošík, vypršala licencia 31. decembra 2012.

"Takýto tréner nemôže trénovať ani žiakov v Senci," citoval Plus jeden deň slová Milana Lešického, zástupcu trénerov vo výkonnom výbore Slovenského futbalového zväzu. Moravčík vraj nemá šancu, aby si licenciu dodatočne narýchlo obnovil počas nasledujúcich týždňov. "Termín seminára trénerov je najbližšie až v decembri," uviedol pre spomenuté periodikum technický riaditeľ SFZ Ján Greguš.

Samotný Moravčík si z uvedeného nerobí ťažkú hlavu

"Je to smiešna formalita a nechápem, čo sa to deje okolo celej kandidatúry. Je pravdou, že nemám platnosť licencie. Momentálne som totiž agent a nemôžem vykonávať obidve funkcie. Ak by však prišlo k tomu, že by som sa mal stať trénerom, niekedy v auguste by som zaplatil poplatok a azda našiel nejaký seminár, kde by som si vybavil papiere. Napríklad v Anglicku či vo Francúzsku."

Druhého adepta na pozíciu nového šéfa realizačného tímu v slovenskej futbalovej reprezentácii Jána Kozáka navrhol prezident SFZ Ján Kováčik. Nástupca Stanislava Grigu a Michala Hippa na lavičke A-tímu by mal byť známy 2. júla po rokovaní výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu.

Tandem Griga, Hipp doplatil na nelichotivé výsledky

A výkony v kvalifikácii o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta do Brazílie. Osudnou sa mu stala remíza vo Vaduze s domácimi Lichtenštajnčanmi (1:1), po ktorej majú Slováci už len chabú nádej na postup na svetový šampionát. Najbližšie bude slovenská futbalová reprezentácia v permanencii 14. augusta v Bukurešti, keď si v medzištátnom prípravnom dueli zmeria sily s domácim Rumunskom. Hráči A-tímu Slovenska absolvujú v roku 2013 ešte štyri stretnutia v kvalifikácii o postup na MS: 6. septembra nastúpia na pôde Bosny a Hercegoviny, o štyri dni neskôr ich čaká domáci zápas s tým istým súperom, 11. októbra ich hostia Gréci a kvalifikačný cyklus uzavrú futbalisti SR 15. októbra duelom v Lotyšsku.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TASR/Henrich Mišovič

Súvisiace články