Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Výkonný výbor SFZ odvolal Grigu s Hippom
Zdielať na

Výkonný výbor SFZ odvolal Grigu s Hippom

BRATISLAVA / Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (SFZ) na svojom štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí odvolal dvojicu trénerov A-tímu reprezentácie SR Stanislava Grigu a Michala Hippa.

Pre tandem sa stala osudnou minulotýždňová remíza vo Vaduze s Lichtenštajnskom (1:1) v kvalifikácii o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta do Brazílie. Slováci nesklamali v predmetnom stretnutí len výsledkovo, ale najmä herne a takmer definitívne prišli o možnosť predstaviť sa na svetovom šampionáte 2014.

Prezident SFZ Ján Kováčik dostal od exekutívy mandát na rokovanie s potenciálnymi kandidátmi na obsadenie funkcie trénera reprezentácie. Nahlas sa hovorí o angažovaní Jána Kozáka st. z MFK Košice.

Slovensko vyhralo iba tri zápasy

Griga s Hippom prišli na lavičku slovenskej reprezentácie v pozícii rovnocenných kormidelníkov vlani v máji. So svojimi zverencami dosiahli bilanciu 3 víťazstvá - 4 remízy - 5 prehier. Slováci však ťahajú nepriaznivú sériu šiestich duelov bez víťazstva, naposledy vyhrali 12. októbra minulého roka, keď na bratislavských Pasienkoch zdolali Lotyšov 2:1.

Päťdesiatjedenročný bývalý československý reprezentačný útočník Stanislav Griga sa stal laureátom ocenenia Tréner roka 2011 v Slovenskej republike. Pre žilinského rodáka bola skončená misia pri národnom výbere už druhou reprezentačnou skúsenosťou, v rokoch 1999 - 2002 trénoval slovenskú "dvadsaťjednotku". Okrem toho ešte sedel na lavičkách Žiliny, Trenčína, Slovana Bratislava, Dubnice, Liberca, Sparty Praha, Viktorie Žižkov a Senice.
O rok mladší Hipp bol počas aktívnej kariéry obrancom, vyskúšal si atmosféru v československej i slovenskej reprezentácii. Po zavesení kopačiek na klinec pôsobil predovšetkým ako asistent hlavných koučov v Nitre, Petržalke či Saturne Moskovská oblasť. Bol predĺženou rukou hlavného kormidelníka slovenskej reprezentácie Vladimíra Weissa st. v rokoch 2003 - 2006 a následne od roku 2008 do januára 2012. Ako hlavný tréner pôsobil v Artmedii Petržalka (2006 a 2008 - 2009) a Slovane Bratislava (2009) a krátkodobo samostatne aj pri národnom výbere, ktorý viedol začiatkom minulého roka.

Najbližšie bude slovenská futbalová reprezentácia v permanencii 14. augusta v Bukurešti, keď si v medzištátnom prípravnom dueli zmeria sily s domácim Rumunskom. Slováci absolvujú v roku 2013 ešte štyri stretnutia v kvalifikácii o postup na budúcoročný svetový šampionát, 6. septembra nastúpia na pôde Bosny a Hercegoviny, o štyri dni neskôr ich čaká domáci zápas s tým istým súperom, 11. októbra ich hostia Gréci a kvalifikačný cyklus uzavrú 15. októbra duelom v Lotyšsku.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

sita, Griga a Hipp na zraze

Súvisiace články