Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Koniec mlčania! Griga s Hippom prehovorili
Zdielať na

Koniec mlčania! Griga s Hippom prehovorili

BRATISLAVA / Jeden z dvojice bývalých hlavných trénerov slovenskej futbalovej reprezentácie Stanislav Griga si myslí, že za jeho minulotýždňovým odvolaním z funkcie nestojí len výsledkový a herný výbuch vo Vaduze, kde jeho zverenci nečakane len remizovali s Lichtenštajnčanmi 1:1.

Päťdesiatjedenročný kouč na stredajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že stoličku pod ním a jeho rovnocenným kolegom Michalom Hippom podpílila už októbrová prehra s Grékmi na bratislavských Pasienkoch (0:1) v kvalifikácii o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta do Brazílie.

"Najhoršie z môjho pohľadu bolo stretnutie s Gréckom. Som presvedčený, že keby sme vyhrali, tak by sme zvládli aj duel v Lichtenštajnsku a výkonný výbor SFZ by nás neodvolal. Pri spätnom hodnotení to bol pre mňa zlomový bod nášho pôsobenia pri reprezentačnom mužstve," stručne ozrejmil S. Griga príčinu neúspechu svojej 13-mesačnej misie pri národnom tíme.

Griga: Som sklamaný

Bývalého kormidelníka Senice, Sparty Praha či Viktorie Žižkov neprekvapilo minulotýždňové rozhodnutie výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu (VV SFZ) o odvolaní z postu šéfa realizačného tímu. "Po nevydarenom zápase v Lichtenštajnsku sa to dalo očakávať. Nebolo to pre mňa nejaké veľké prekvapenie. Zasadol výkonný výbor a rozhodol. Síce to bolo rýchlejšie ako inokedy, ale bolo to legitímne rozhodnutie a splnilo všetky náležitosti," vyjadril sa na margo výroku exekutívy SFZ Griga a pridal aj svoje negatívne pocity z pôsobenia na lavičke slovenskej reprezentácie: "Som sklamaný z toho, ako dopadlo moje pôsobenie v reprezentácii. Pravda je, že sa nám nepodarilo hráčov nabudiť najmä na prípravné zápasy. Na druhej strane, ku kvalifikačným meraniam síl nepristúpili hráči zle, teda až na ten posledný duel. Nenašli sme strelca a na tom sme vyhoreli. Nemali sme šťastie tak, ako to bolo v kvalifikácii o postup na MS 2010."

Futbalová verejnosť označila za hlavnú príčinu herného i výsledkového sklamania Slovákov v spomenutom kvalifikačnom cykle nóvum v podobe dvojice rovnocenných trénerov. Griga nesúhlasí s týmto tvrdením. "Naša spoločná cesta síce nebola úspešná, ale ja tvrdím, že tie príčiny sú niekde inde. Mne sa s Mišom spolupracovalo dobre a tento fakt nevidím ako dôvod nášho neúspešného vystúpenia. Nikdy som si nepredstavoval, že na tejto úrovni budem hráčom pripomínať, ako sa hrá za reprezentáciu a za koho vlastne hrajú. Niekedy som to robil so zvýšeným hlasom, doslova až s krikom. Myslel som si, že budeme mať iné problémy a nie takéto," zamyslel sa bývalý československý reprezentant, ktorý si plánuje dopriať dlhšie voľno od futbalu.

"Nepredpokladám, že na jeseň budem niekde trénovať. Možno na jar, alebo až niekedy neskôr budúci rok by som vrátil k tejto práci. Momentálne nechcem futbal ani vidieť, nesledujem ani Pohár konfederácií FIFA v televízii," uzavrel Stanislav Griga.

Hipp: Ťažko predýchavam rozhodnutie SFZ

Pôsobenie pri národnom tíme zhodnotil aj Michal Hipp. Jeho už bývalí zverenci v doterajších šiestich kvalifikačných dueloch získali len deväť bodov a sklamali najmä v súbojoch s outsidermi Litvou a Lichtenštajnskom. "Ani v najhoršom sne som si nepredstavoval, že budeme mať len tak málo bodov. Najväčším nedostatkom bolo, že nemáme v tíme vodcovský typ. Po MS 2010 skončili v reprezentácii kľúčoví hráči, ktorí mali dôležité slovo v kabíne - Jano Mucha, Zdeno Štrba a Robo Vittek. Nesúhlasím s tým, že najzávažnejším problémom bola naša hra na jedného útočníka. My ako Slovensko sme dosiahli najväčšie úspechy práve herným systémom na jedného útočníka. V konečnom dôsledku je jedno, ako to vyzerá na papieri. Dôležité je, koľko hráčov sa v skutočnosti na ihrisku zapojí do ofenzívy. Príčinu by som videl v tom, že z mužstva sa vytratila iskra, chuť dostať sa na šampionát. A najmä, upozorňovali sme hráčov pred Lichtenštajnskom, že nás čaká náročný kvalifikačný zápas v zložitom období už po sezóne, v čase možných dovoleniek. Apelovali sme na nich, napriek tomu sme neboli úspešní," analyzoval Hipp, ktorý bol pri reprezentácii de facto päť rokov, keďže predtým robil asistenta Vladimírovi Weissovi.

"Ťažko predýchavam rozhodnutie výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu. Minimálne dva až tri týždne sa chcem teraz venovať rodine. Dám si oddych od futbalu," naznačil svoje najbližšie plány 50-ročný kouč.

Rovnocenní kormidelníci

Griga s Hippom prišli na lavičku slovenskej reprezentácie v pozícii rovnocenných kormidelníkov vlani v máji. So svojimi zverencami dosiahli bilanciu 3 víťazstvá - 4 remízy - 5 prehier. Slováci však ťahajú nepriaznivú sériu šiestich duelov bez víťazstva, naposledy uspeli 12. októbra minulého roka, keď na bratislavských Pasienkoch zdolali Lotyšov 2:1.

Stoličku pod trénerským tandemom Griga, Hipp podpílila už spomenutá remíza ich zverencov v Lichtenštajnsku (1:1). Slováci ňou takmer určite prišli o možnosť predstaviť sa na svetovom šampionáte, keďže v tabuľke G-skupiny zaostávajú za vedúcimi Bosniakmi už o sedem bodov a na druhých v poradí Grékov majú štvorbodové manko. Novým trénerom SR sa stane jeden z dvojice Ján Kozák, Ľubomír Moravčík. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články