Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovan a obhajca zo Žiliny do ružomberského finále
Zdielať na

Slovan a obhajca zo Žiliny do ružomberského finále

Zdroj: sita - SP, Trnava-Žilina

BRATISLAVA / Futbalisti ŠK Slovan Bratislava a MŠK Žilina sa stretnú 1. mája vo finále slovenskej pohárovej futbalovej súťaže s názvom Slovnaft Cup 2012/2013, dejiskom bude Ružomberok. O tejto skutočnosti rozhodli utorkové odvetné semifinálové duely.

Favorizovaný bratislavský líder Corgoň ligy uspel v konfrontácii s MFK Košice s celkovým skóre 6:1, keď po víťazstve pred týždňom v Čermeli 3:0 zdolal na Pasienkoch "východniarov" 3:1. O góly "belasých" sa postarali srbský legionár Marko Milinkovič, oslavujúci práve v utorok 25. narodeniny, ďalej Marek Kuzma a Igor Žofčák z pokutového kopu. "Cením si, že sme odohrali v semifinále dva dobré zápasy. Košice majú kvalitné mužstvo. Som rád, že sme to vyriešili už minulý týždeň u súpera. Teší ma aj to, že hráči, ktorí nenastupujú často a teraz dostali príležitosť, nesklamali. Ľudia, ktorí prišli, videli pár dobrých akcií a niekoľko kvalitných individuálnych výkonov. Halenár a Seydouba Soumah majú drobné zdravotné problémy, ale nie je to nič vážne. Radšej som ich šetril, nemalo význam nominovať ich na tento duel," zhodnotil odvetný duel tréner Slovana Samuel Slovák.

Košičania však začali na Pasienkoch dobre: v 20. min poslal MFK do vedenia Peter Gál-Andrezly, ktorý odohral vôbec prvý celý duel za A-mužstvo a strelil aj svoj premiérový gól.
"Tri týždne som mal problémy s členkom. Tréner Kozák mi dal šancu a snažil som sa nesklamať. Prvý polčas sa mi hralo dobre, po prestávke to už bolo horšie. Boli sme v početnom oslabení, domáci nás častejšie prečíslovali," citovala oficiálna klubová stránka košického klubu slová bývalého mládežníckeho reprezentanta, ktorý ďalej poznamenal: "Podarilo sa nám dostať do vedenia, ale vzápätí sme inkasovali. Do konca prvého polčasu prišli ešte dva góly v našej sieti a bolo po zápase. Nebránili sme najlepšie a trochu sme boli dekoncentrovaní v defenzíve. Chceli sme viac potrápiť Slovan. Škoda, že to takto dopadlo."

Zaujímavejšie bolo druhé semifinále,

v ktorom sa napokon tešil z účasti v rozhodujúcom dueli o prvenstvo v Slovnaft Cupe obhajca prvenstva zo Žiliny. Tímu MŠK po minulotýždňovom domácom tesnom víťazstve 3:2 stačila v utorkovej odvete na Štadióne Antona Malatinského aj remíza 1:1. Po bezgólovom prvom polčase naklonil misky váh na žilinskú stranu skúsený 38-ročný obranca Vladimír Leitner a hoci ďalší exreprezentant Ivan Hodúr onedlho z pokutového kopu vyrovnal, "andelom" to už nestačilo.

"Remíza nám pomohla, hoci sme na ňu nechceli hrať. Aj keď výkon nebol ideálny, postup sme si vybojovali, lebo v druhom polčase sme hrali lepšie. Hoci sme po obrátke strelili gól, o účasť vo finále sme museli bojovať až do posledných minút, lebo sme nezvládli jednu situáciu a Spartak vyrovnal. Záver bol bojovný, niektoré súboje na hranici, ale postup sme si už nenechali zobrať aj vďaka veľkej bojovnosti a obetavosti hráčov. Teší nás finále a sme radi, že sme tam my," skonštatoval po odvetnom stretnutí kouč žilinského tímu Štefan Tarkovič.

Sklamanie pochopiteľne neskrýval jeho kolega z trnavskej lavičky Peter Zelenský. "V príprave pred odvetou som hráčom prízvukoval, aby sme v prvom polčase príliš neotvorili hru, neinkasovali, pretože skórovať sa dá v ktorejkoľvek minúte. Hráči to však veľmi nepochopili," citoval klubový web Spartaka slová kouča "andelov", ktorý ďalej hodnotil: "Keď sme prehrávali 0:1, naša hra sa zmenila. Po zmene strán sme boli lepším tímom, pritlačili sme Žilinu, ktorá hrala na výsledok a po našom vyrovnaní držala postupový remízový stav. Za druhý polčas sa nedá hráčom nič vytknúť, jazdili, snažili sa otočiť výsledok v náš prospech. Bohužiaľ, nepodarilo sa to. Absentovali nám útočníci - Tomaček je chorý, Vyskočil stál pre karty, povolal som preto aj futbalistov z juniorky na oživenie ofenzívy."

Pod Čebraťom v Ružomberku

pôjde vo finále Slovnaft Cupu 1. mája o súboj najúspešnejšieho tímu v pohárovej súťaži od vzniku samostatnej SR Slovana Bratislava, ktorý triumfoval dosiaľ päťkrát (1994, 1997, 1999, 2010, 2011) a žilinského mužstva, držiteľa jediného celkového prvenstva (2012). Celkovo sa "belasí" v doterajších 43 ročníkoch domáceho pohára (predtým názov Slovenský pohár) tešili v období rokov 1970 až 2012 dovedna dvanásťkrát, Žilinčania sú držiteľmi "iba" spomenutej vlaňajšej trofeje. Minulý rok si hráči klubu spod Dubňa v dramatickom dueli 8. mája 2012 poradili v Bardejove s FK Senica 3:2 po predĺžení.

Prehľad futbalových klubov, ktoré zvíťazili v doterajších 43 ročníkoch slovenskej pohárovej klubovej súťaže (1970 až 2012):


12 - Slovan Bratislava
6 - Inter Bratislava
5 - Spartak Trnava
3 - Lokomotíva Košice
2 - Dukla Banská Bystrica, Artmedia Petržalka
1 - VSS Košice, ZŤS Košice, 1. FC Košice, MFK Košice, Jednota Trenčín, Chemlon Humenné, Tatran Prešov, DAC Dunajská Streda, VTJ Koba Senec, Matador Púchov, MFK Ružomberok, FC ViOn Zlaté Moravce, MŠK Žilina

Prehľad víťazov Slovenského pohára, resp. Slovnaft Cupu od vzniku samostatnej SR (od roku 1993):


5 - Slovan Bratislava (1994, 1997, 1999, 2010, 2011)
3 - Inter Bratislava (1995, 2000, 2001)
2 - Artmedia Petržalka (2004, 2008)
1 - 1. FC Košice (1993), Chemlon Humenné (1996), Spartak Trnava (1998), VTJ Koba Senec (2002), Matador Púchov (2003), Dukla Banská Bystrica (2005), MFK Ružomberok (2006), FC ViOn Zlaté Moravce (2007), MFK Košice (2009), MŠK Žilina (2012).

Súvisiace články