Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovenský pohár: Žilina so Slovanom vo finále
Zdielať na

Slovenský pohár: Žilina so Slovanom vo finále

Zdroj: sita - SP, Trnava-Žilina

TRNAVA / Futbalisti MŠK Žilina a ŠK Slovan Bratislava postúpili do finále 44. ročníka Slovenského pohára - Slovnaft Cupu 2012/2013.

V utorňajšej semifinálovej odvete na Štadióne Antona Malatinského v Trnave remizovali hostia s domácim Spartakom 1:1, čo im stačilo na postup. Vo finále 1. mája v Ružomberku vyzvú úspešnejšieho z dua Slovan Bratislava - MFK Košice.

SP odveta semifinále:

Spartak Trnava - MŠK Žilina 1:1 (0:0)

prvý zápas 2:3, do finále postúpila Žilina
Góly: 52. Hodúr (z 11 m) - 49. Leitner. Rozhodoval: Vnuk, ŽK: Čarnota - Mravec, Akakpo, Majtán, Pečovský, Škvarka, 3159 divákov.

Trnava: Rusov - Habánek (78. Pavelka), Čarnota Gross, Ciprys - Grabež, Kaščák - Sabo, Hodúr (54. Mikinič), Augustíni (54. Šulc) - Schranz
Žilina: Dúbravka - Mabouka, Piaček, Akakpo, Leitner - Pečovský, Mravec (41. Paur) - Škvarka, Barčík (76. Guba), Pich (90.+ Angelovič) - Majtán

Prvá štvrťhodina veľa futbalovej krásy nepriniesla, hralo sa medzi šestnástkami a úplne chýbali strelecké možnosti. Ako prví zahrozili domáci v 24. minúte, Augustíni strieľal spoza pokutového územia a tiež bez úspechu dorážal Schranz. Potom prebrala opraty na chvíľu Žilina, Majtán pekne unikol po pravom krídle, ale jeho center nevyužil Pich, ktorého strelu Rusov kryl. Ani v ďalšom priebehu sa nehral veľmi zaujímavý zápas, až v poslednej minúte prvého dejstva sa dostali do zakončenia hostia, no Barčík, ani krátko po ňom striedajúci Paur, loptu za chrbát Rusova nedostali.

Hostia vstúpili do druhého polčasu výborne, v 49. minúte otvoril skóre skúsený veterán Leitner, ku ktorému sa dostala lopta po rohu a jeho rutinérsky obstrel zapadol k pravej tyčke domácej brány. Domáci vyrovnali o tri minúty, keď Akakpo v šestnástke fauloval unikajúceho Saba a ďalší veterán Hodúr sa z bieleho bodu nepomýlil. Trnava ožila, o pár okamihov vypadla Dúbravkovi lopta z rúk, no obrana hostí odvrátila na poslednú chvíľu. Hra sa priostrila, Šošoni držali loptu a snažili sa kontrolovať priebeh. No v 67. minúte po priamom kope domácich a odrazenej lopte opäť z prázdnej brány odvrátili Žilinčania až na poslednú chvíľu. Trnava sa snažila streliť postupový gól, ale mohla inkasovať v 72. minúte, keď Barčík po spätnej prihrávke trafil len tyč. Štvrťhodinu pred koncom po ruke Žilinčana na hranici šestnástky to z ideálnej parkety skúsil Sabo, ale kopol slabo a zle. Domáci záverečných desať minút Žilinu zatlačili, tá si ale postup do finále ustrážila.

Slovan Bratislava - MFK Košice 3:1 (3:1)

prvý zápas: 3:0, postúpil Slovan
Góly: 23. Milinkovič, 32. Kuzma, 45. Žofčák (z 11 m) - 20. Gál Andrezly. Rozhodovali: Michlian - Vorel, Mikulaj, ŽK: Szarka - Duda, Ostojič, ČK: 58. Duda (Košice) po 2. ŽK, 1066 divákov.

Slovan Bratislava: Kováč - Bagayoko, Gorosito, Kolčák (73. Niňaj), Pauschek - Kopúnek, Grendel - Žofčák (58. Lukšík), Hlohovský, Milinkovič (58. Szarka) - Kuzma
MFK Košice: Ružinský - Tóth, Kavka, Ostojič, Pavúk (72. Sekulič) - Bukata (46. Skvašík), Šinglár - Matič (46. Diaby), Duda, Gál Andrezly - Coulibaly

Prvých dvadsaťminút sa hrala na Pasienkoch vyrovnaná partia s minimom pohľadných akcií, zato plná nepresností. O úvodný rozruch sa postaral v 50. sekunde Gál Andrezly, ktorého strelu z hranice pokutového územia zrazil domáci Gorosito na roh. V 14. minúte odvážne prenikol po ľavej strane Pauschek, poslal do šestnástky hostí prízemný center, ktorý sa dostal až k voľnému Kuzmovi, no ten šancou pohrdol, keď jeho strelu bravúrne znškodnil brankár Ružinský. O sedem minút neskôr zazmätkovala obrana Slovana, Kováč ešte dokázal včasným vybehnutím zmariť šancu Dudovi, no následne sa lopty zmocnil Gál Andrezly, zasekol si protihráča a umiestnenou strelou poslal Košice do vedenia. Až tento moment prebral Slovan z letargie. V 23. minúte Grendel vysunul Milinkoviča, narodeninový oslávenec sa vyhol ofsajdovej pasci a efektne prehodil Ružinského. O ďalších deväť minút už domáci viedli, keď predviedli výstavnú kombináciu na jeden dotyk. Lopta sa po osi Milinkovič - Žofčák - Bagayoko dostala až k úplne voľnému Kuzmovi, ktorý zakončoval prakticky do prázdnej bránky. Domáci nepoľavovali, Bagayokov center zaletel až na Hlohovského, ktorý krížnou strelou mieril tesne vedľa ľavej žrde. V 45. minúte nariadil rozhodca Michlian po faule Dudu na Hlohovského jedenástku, ktorú Žofčák chladnokrvne premenil a zvýšil na 3:1 pre Slovan.

V druhom dejstve Slovan kontroloval bezpečný náskok. Tréner MFK Kozák sa snažil oživiť hru dvoma polčasovými striedaniami, no všetky nádeje hostí zhasli v 58. minúte, keď po druhej žltej karte sa porúčal z ihriska Duda. V 64. minúte si na center Slovana najvyššie vyskočil Gorosito, Ružinský jeho hlavičku chytil. V 74. minúte sa na druhej strane ihriska dostal k odrazenej lopte Diaby, jeho tvrdá strela preletela tesne vedľa domácej bránky. O šesť minút neskôr zahrávali "belasí" štandardnú situáciu a po centri Hlohovského si dal Diaby hlavičkou takmer vlastný gól. Záver patril jasne domácim, ktorí zatlačili súpera na jeho polovicu. Bodku za stretnutím dala šanca Grendela, ktorého stihol v poslednej chvíli odzbrojiť Kavka.