Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Mauri v domácom väzení, premiér radí prerušiť Seriu A
Zdielať na

Mauri v domácom väzení, premiér radí prerušiť Seriu A

Zdroj: sita, Stefano Mauri Lazio

Futbalového kapitána Lazia Rím Stefana Mauriho prepustili z väznice do domáceho väzenia. Udialo sa tak po pondelkovom vypočúvaní vyšetrujúcim sudcom v súvislosti s korupčným škandálom, ktorý vrhá nepríjemný tieň na taliansky futbal len krátko pred štartom EURO 2012.

Mauri bol vo väzbe od 28. mája, aby nemohol konzultovať prípadnú výpoveď s ostatnými podozrivými osobami. Dôvodom jeho zadržania je podozrenie zo športových podvodov a kontaktov na bývalého stredopoliara FC Janov Omara Milanetta, momentálne hráča druholigovej Padovy, ktorého tiež prepustili v pondelok do domáceho väzenia.

Obaja spomínaní hráči sú zapletení do zmanipulovaných ligových zápasov medzi klubmi US Lecce - Lazio a Lazio - FC Janov. Podľa sudcu Guida Salviniho sa však tmavé mraky sťahujú aj v minuloročnom mestskom derby medzi FC Janov a Sampdoria Janov, hoci v tomto prípade ešte oficiálne vyšetrovanie nezačalo.

Do škandálu značných rozmerov ja zatiahnutý aj tréner aktuálneho talianskeho majstra Juventusu Turín Antonio Conte. V súvislosti s jeho osobou vyšetrujú kompetentné orgány ligový duel z roku 2011 medzi jeho predchádzajúcim klubom AC Siena a Novarou Calcio. Kouč talianskeho národného tímu Cesare Prandelli už dávnejšie zaviedol v reprezentácii etický kódex, pre zapletenie do vyšetrovania korupčného škandálu preto vylúčili obrancu Domenica Criscita z nominácie na EURO 2012 v Poľsku a Ukrajine.  

Futbalové Taliansko si pred finálovým turnajmi na majstrovstvách sveta a Európy si už na korupčné škandály v Serii A a Serii B pomaly zvyká. Reprezentanti z Apeninského polostrova cestovali pod ťarchou manipulačných káuz na MS 2006 do Nemecka, kde napokon získali svetový primát. Dokonca na MS 1982 v Španielsku napokon štartoval útočník Paolo Rossi aj napriek rozsiahlemu vyšetrovaniu a napokon "squadra" získala titul a Rossi štatút najlepšieho kanoniera turnaja.  

Podľa premiéra Maria Montiho by mali byť v dôsledku aktuálneho škandálu obe profesionálne futbalové súťaže v Taliansku prerušené na dva až tri roky.