Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Sagan skončil ôsmy v 6. etape a zvýšil svoj náskok v bodovacej súťaži
Zdielať na

Sagan skončil ôsmy v 6. etape a zvýšil svoj náskok v bodovacej súťaži

Archívna reportáž

MUR / DE-BRETAGNE - Ír Daniel Martin sa stal víťazom štvrtkovej 6. etapy na 105. ročníku cyklistických pretekov Tour de France. Jazdec tímu UAE Team Emirates sa tešil v náročnom závere v cieľovom stúpaní na Mur-de-Bretagne s dĺžkou 2 km a priemerným sklonom 6,9 %. Slovenský cyklista Peter Sagan nakoniec skončil na 8. mieste so stratou troch sekúnd na víťaza.

Štartovalo sa v Breste a etapa merala 181 km. Tridsaťjedenročný Martin zaútočil viac ako kilometer pred koncom a dokázal sa udržať vpredu až do cieľovej čiary. Na druhom mieste finišoval domáci Pierre Latour z družstva Ag2r La Mondiale, tretiu priečku obsadil Španiel Alejandro Valverde z Movistaru.

Slovenský trojnásobný majster sveta Peter Sagan vo farbách Bora-Hansgrohe bol až do konca v čelnej skupine, ale napokon nebojoval o víťazstvo. Dvadsaťosemročný Žilinčan skončil na 8. mieste s mankom troch sekúnd na víťaza.

Žltý dres lídra si udržal Belgičan Greg van Avermaet zo zoskupenia BMC Racing, vedie s náskokom troch sekúnd pred Britom Geraintom Thomasom z tímu Sky.

Únik dňa sa sformoval bez problémov už v prvom kilometri a dostali sa doň Damien Gaudin, Fabien Grellier (obaja Direct Energie), Anthony Turgis (Cofidis), Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) a Laurent Pichon (Fortuneo-Samsic). Pelotón išiel pokojným tempom, náskok vedúcej pätice sa v prvých 70 km etapy prehupol cez 7 minút. Potom sa na čelo balíka zoradili jazdci tímu Quick-Step Floors a začali sťahovať manko.

Novozélanďan Smith medzitým vyhral obidve horské prémie na Côte de Ploudiry (dĺžka 1,5 km, priem. sklon 7 %) a Côte de Roc'h Trévézel (dĺžka 2,5 km, priem. sklon 3,5 %) a pripísal si tri body do súťaže o bodkovaný dres.

Aktivita Quick-Stepu rezultovala vo výrazne zníženie manka na únik, 50 km pred koncom to boli už len dve minúty. Belgickému tímu sa svojím tempom aj podarilo rozdeliť pelotón, ale po pár kilometroch bol balík znovu pokope. Oživenie etapy priniesla šprintérska prémia v mestečku Plouguernével na 135. kilometri. Plných 20 bodov získal Pichon, v pelotóne si to o 10 bodov rozdala trojica Kristoff, Gaviria, Sagan. Najlepší bol Kristoff pred Gaviriom, Peter Sagan si pripísal osem bodov.

​​V čelnej skupine zaútočil Gaudin, ale po niekoľkých kilometroch ho zvyšok úniku dostihol. Tesne pred začiatkom prvého z dvoch stúpaní na Mur-de-Bretagne 18,5 km pred koncom sa vpredu osamostatnil Grellier, pred pelotónom mal k dobru 30 sekúnd. Jeho snaha sa skončila 600 metrov pred vrcholom, prémiu za dva body vyhral majiteľ maillot blanc a pois Skujinš.

Po prvom prejazde Mur-de-Bretagne atakoval Jack Bauer (Mitchelton-Scott) a 13 km pred cieľom získal tri bonifikačné sekundy v Saint-Mayeux. Dve si pripísal na konte Geraint Thomas zo Sky, o jednu sekundu si polepšil Tomasz Marczynski (Lotto Soudal). Osem kilometrov pred koncom viedol Bauer o 13 sekúnd, pelotón napokon zlikvidoval manko ešte pred nájazdom do cieľového stúpania. V ňom stavil na dlhý útok Martin, za ním trielil Latour, ale Martin si už postrážil prvenstvo.

Súvisiace články