Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Peter Sagan to opäť dokázal, vyhral tretiu etapu
Zdielať na

Peter Sagan to opäť dokázal, vyhral tretiu etapu

Archívna reportáž

BLANKENBERGE / Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal víťazom stredajšej 3. etapy na pretekoch BinckBank Tour zaradených do kalendára World Tour. Dvojnásobný majster sveta zvládol na výbornú záverečný špurt v meste Ardooie po 186 km z Blankenberge.

Dvadsaťsedemročný líder Bora-Hansgrohe predviedol silný špurt, vypálil dopredu po pravej strane a nikto mu nestačil. Peter Sagan triumfoval v rovnakej etape aj pred rokom, v tejto sezóne si pripísal desiate víťazstvo (deviate na podujatí World Tour) a celkovo 99. v profesionálnom pelotóne. Už len jedno prvenstvo ho delí od magickej stovky. Na čele BinckBank Tour zostal po strede Švajčiar Stefan Küng v službách BMC Racing.

V stredajšom úniku figurovalo päť jazdcov - Frederik Backaert, Sander Cordeel, Piet Allegaert a Elmar Reinders zastupovali malé tímy, jediným zástupcom World Tour bol Kristijan Koren vo farbách Cannondale-Drapac. Na etapové víťazstvo si však brúsili zuby šprintérske družstvá, preto únik nedostával veľa priestoru a jeho náskok bol maximálne tri minúty.

Na čele balíka pracovali najmä BMC Racing, Bora-Hansgrohe, Lotto-Soudal, vpredu sa objavili aj cyklisti Oricy. Pelotón si udržiaval viac-menej konštantný odstup od jazdcov v úniku, etapa mala pokojný priebeh. Mierny rozruch spôsobil zlatý kilometer 25 km pred cieľom, všetky tri šprinty vyhral Backaert a pripísal si deväť bonusových sekúnd. Únik kládol odpor do posledných kilometrov, pelotón ho definitívne zlikvidoval 6,3 km pred koncom.

Záverečné kilometre jazdci absolvovali v technických úsekoch, kľúčová bola šikana 1000 metrov pred páskou. Peter Sagan mal vo finiši najviac síl, začal špurtovať prvý a na jeho tempo nikto zo súperov nedokázal zareagovať. V Ardooie zvíťazil aj pred rokom.

Súvisiace články