Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Richard Tury mení pohľad na skateboardistov. Z chuligánov sú olympijské hviezdy
Zdielať na

Richard Tury mení pohľad na skateboardistov. Z chuligánov sú olympijské hviezdy

Zdroj: TASR

PARÍŽ / Zrejme málokto ešte pred pondelkom 29. júla tušil, že na Slovensku máme špičkového skateboardistu. A predsa, z olympiády si berie krásne piate miesto. Richard Tury sa doma nemohol spoľahnúť na podporu svetových trénerov či sparing partnerov. Napriek tomu v Paríži siahal na medailu. My sme sa boli pozrieť, ako to vyzerá s jeho mladými nástupcami. A našli sme skateparky, ktoré zanikli, zívajú prázdnotou alebo slúžia ako detské ihrisko.

​Tury bral olympiádu ako každú inú súťaž

Piaty na svete a najlepší v Európe. V športe, ktorému vládnu tínedžeri, nás potešil košický tridsiatnik. "Ten jeho výkon v boji o čo najlepšie umiestnenie vo finále bol fantastický," povedal vedúci slovenskej výpravy na OH v Paríži Roman Buček. "Je to obrovský úspech, všetci sa z toho tešíme a Rišovi obrovsky gratulujeme," uviedol Tomáš Hafner, expert na skateboarding. "Ja som sa to snažil brať proste ako každú inú súťaž. Lebo je to o tom istom, akurát to má iný názov," priblížil olympionik Richard Tury.

Celý rozhovor s expertom na skateboarding Tomášom Hafnerom nájdete tu:

​Chceli sme ísť po stopách nevídaného úspechu. No žiaľ, zákutie, v ktorom robil svoje prvé kroky, či skôr odrazy, mu už nových kolegov nevychová. Svoju kariéru začínal na sídliskovom ihrisku medzi panelákmi. Napriek tomu, že tu po skateparku neostala ani trieska, svoj sen si splnil. Miesto na košických Ťahanovciach, kde kedysi Richard Tury našiel v skejtoch záľubu, zostáva už iba nemou spomienkou. "Mali tu rampy, aj prekážky tu mali. Však tu celý deň bolo do nemoty ľudí. Tu to bolo živé. Ako sme z tade prechádzali, stále to frčilo. Prečo to zlikvidovali, neviem vám na to odpovedať," uviedol obyvateľ Ťahanoviec Eduard.

​Podmienky v skateparkoch nie sú ideálne

A tak sme sa išli pozrieť do Bratislavy. Skateparkov tu je dosť, to treba uznať, no napríklad v Petržalke a Karlovej Vsi nikoho nebolo. Zachránila nás oáza pod mostom SNP. Pomerne čerstvý projekt pritiahol aj dvoch Pražákov - otca a syna. "Sme si vyrazili na prázdniny, zajazdiť si do nového parku," povedali návštevníci skateparku. Problém však je, že tu podmienky ani zďaleka nie sú ideálne. Prevahu majú menšie deti na kolobežkách a hlavnou starosťou návštevníkov je tak nikoho nezraziť.

"Robia tu z toho detské ihrisko, človek sa bojí, aby tu niekoho "nesejmul"," skonštatoval návštevník skateparku. "Často sa vám pletú medzi nohy, no ale s tým sa nedá nič spraviť. Je to v podstate verejný priestor pre každého," dodal ďalší z návštevníkov. Každopádne, potenciálnych budúcich olympionikov to neznechutilo. A tak nám snáď dali prvé rozhovory úspešných kariér.

Pre rozvoj je najdôležitejšie byť tolerantní k skejťákom

"Samozrejme, chcel by som nejaké triky vedieť, nejaké preteky skúsiť, no olympiáda nie," povedal mladý skateboardista. "Tak bolo by to pekné, aspoň by som ho nejaké triky naučil, mohol by som ho trénovať, mali by sme pohodičku. No ale myslím si, že to ešte úplne reálne nie je. Keď som videl Riša ako jazdil v jeho veku, tak sme ešte poriadne ďaleko," dodal návštevník skateparku. "Verím tomu, že mladí budú mať príklad, že sa dá ísť touto cestou a bude to niečo iné, zaujímavé, atraktívne," skonštatoval Tury.  "Najdôležitejšie je stavať skateparky a trošku zmeniť ten mindset. Musíme byť viac tolerantní voči skejťákom. Je to šport," uviedol Hafner.

Súvisiace články

Najčítanejšie