Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Kanaďania berú zlato! Američanov zničili v závere finále
Zdielať na

Kanaďania berú zlato! Američanov zničili v závere finále

Zdroj: TASR

ESPOO / Hokejisti Kanady získali po troch rokoch opäť zlato na MS hráčov do 18 rokov. Vo finále šampionátu vo Fínsku vyhrali v zámorskom derby nad USA 6:4 a vybojovali si piaty titul svetových šampiónov.

Kanaďania otočili vo finále skóre z 1:3, keď tromi presilovkovými gólmi v záverečnej časti hry potrestali päťminútové vylúčenie Trevora Connellyho. Hetrikom a celkovo štyrmi bodmi sa na triumfe podieľal Gavin McKenna (3+1), po tri body mali Tij Iginla (1+2) a Henry Mews (0+3). Kanada naposledy oslavovala titul v roku 2021, vlani bola bronzová.

Američania mali v prvých dvoch tretinách herne jasne navrch, ale napokon si nevybojovali rekordný dvanásty titul na svetových šampionátoch tejto vekovej kategórie. V boji o zlato nebodoval ani ich útočník James Hagens, ktorý so ziskom 22 bodov (9+13) prekonal doterajší rekord šampionátov Rusa Nikitu Kučerova z roku 2011 (21 bodov - 11+10). Gól a dve asistencie mal v ich drese najproduktívnejší obranca šampionátu Cole Hutson (4+9).

"Javorové listy" vyhrali na šampionáte všetkých sedem stretnutí. Američania našli premožiteľa až vo finále, v semifinále si         predtým hladko poradili so Slovákmi 7:2.

Slováci skončili na šampionáte na konečnej štvrtej priečke, keď v zápase o bronz prehrali so Švédskom 0:4. S elitou sa rozlúčil Kazachstan, ktorý nestačil v súboji o záchranu na Nórov. Na budúci rok ho v najvyššej kategórii nahradia Nemci.

Konečné poradie MS 2024: 1. Kanada, 2. USA, 3. Švédsko, 4. SLOVENSKO, 5. Fínsko, 6. Česko, 7. Švajčiarsko, 8. Lotyšsko, 9. Nórsko, 10. Kazachstan (zostup).

Súvisiace články

Najčítanejšie