Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Úvod do šampionátu nám vyšiel, Francúzov sme porazili 4:2
Zdielať na

Úvod do šampionátu nám vyšiel, Francúzov sme porazili 4:2

Zdroj: SITA

HELSINKI / V úvodnom zápase hokejových majstrovstiev sveta sme porazili Francúzov 4:2. Za Slovákov dal dva góly Regenda, po jednom Tatar a Takáč.

Priebeh zápasu

Od začiatku sa hral fyzický a vyrovnaný hokej, súper nás trochu zaskočil vervou, s akou sa púšťal do osobných súbojov. Oba tímy si vymieňali pološance, no nepripravené strely triafali pozorných brankárov. Skóre sme otvorili v 11. minúte, keď sa po skvelej prihrávke Grmana na dvakrát presadil útočník Michaloviec Pavol Regenda - 0:1. Francúzska obrana sa po ich nevyužitej početnej výhode náhle otvorila a od druhého gólu Slafkovského delili len centimetre.

Prostredná tretina sa začala našou presilovou hrou, ktorá bola ukončená predčasne. Dorážkou z ľavého kruhu do odkrytej brány zvýšil na rozdiel dvoch gólov Tatar - 0:2. Príležitosti sme následne videli na oboch stranách, v polovici merania síl sa po priebojnej práci medzi našimi obrancami presadil Rech a dostal svoj tím späť do zápasu - 1:2. Ten to poriadne nakoplo, Rybár musel viackrát v priebehu niekoľkých minút zasahovať a vyrovnanie bolo na dosah. 

V 33. minúte prišlo. Akcia ako z veľkej knihy skončila druhým gólom v našej sieti, po šikovnom prirazení Claireauxa blafákom oklamal strážcu svätyne hráč Hradca Králové Perret - 2:2. Zaváhania v slovenskej rozohrávke sa kopili, po nájazde Texiera pri nás stáli všetci svätí (a brankár Rybár). Za takého stavu sa ale do šatní nešlo, Takáč svoju chybu z predošlej akcie napravil najlepšie ako mohol a zblízka nás dostal späť do vedenia - 2:3

Záverečné dejstvo patrilo jednoznačne nám, z viacerých príležitostí bola najsľubnejšia tá po osi Roman-Slafkovský. Posledná dvadsaťminútovka ukázala dominanciu Slovákov a zároveň recept na to, ako ísť na náročnejších súperov. Osem sekúnd pred koncom do prázdnej brány zvýšil svojím druhým gólom Regenda - 4:2.

Spokojnosť, aj keď s výhradami

Francúzi sa na majstrovstvá dostali len tak tak, a to z dôvodu vylúčenia Ruska a Bieloruska. Ukázali však, že dokážu potrápiť aj silnejších súperov. Slovenská strata koncentrácie im pomohla dostať sa späť do zápasu a s výnimkou tretej tretiny boli nášmu tímu vyrovnaným súperom. Najviac ťažia so šikovnosti lídrov tímu, akcia pri druhom góle by si našla svoje miesto aj v highlightoch NHL.

Napriek kostrbatému priebehu ale môžeme byť spokojní aj my. Mladé pušky potvrdili pozíciu obrovských nádejí tunajšieho hokeja a skúsení harcovníci úspešne korigovali vývoj duelu v tých najdôležitejších chvíľach. Veľký pozor si ale oba tieto tábory musia dať na sústredenú hru počas celých 60 minút, schopnejší oponenti si príležitosti vziať zápas do svojich rúk nenechajú ujsť.

Očakávané menoslovy

Úvodné zostavy neprekvapili. V bráne nastúpila pekinská opora Patrik Rybár, už dávnejšie sa predpokladal aj prvý útok Lantoši-Krištof-Tatar (s céčkom na hrudi). V obrane sa na úvodné buly postavili stálice Čerešňák a Rosandič. Na šampionát sme poslali vôbec najmladší tím v histórii, čerstvo plnoletí Slafkovský a Nemec však aj vo svojom veku tvoria v druhej formácii kvalitatívne gro tímu.

Najväčšou hviezdou francúzskeho tímu je Alexander Texier, jediný reprezentant tímu pôsobiaci v NHL. Za Columbus Blue Jackets v tejto sezóne odohral 36 zápasov, v ktorých si pripísal 20 bodov za 11 gólov a 9 asistencií. 

Hlavným rozhodcami boli Lassi Heikkinen (Fínsko) a Jake Rekuchi (USA), pomáhali im Daniel Beresford (Veľká Británia) a Elias Seewald (Rakúsko).

Najbližší program

Už zajtra (14.5.) nás po 19. hodine privítajú Nemci, najväčšia skúška slovenské mužstvo čaká v pondelok poobede, keď narazíme na jedného z najväčších favoritov na celkové prvenstvo. Od Kanady sa očakáva dominancia minimálne v našej skupine, pri absencii Ruska by o jej víťazovi nemali byť žiadne pochybnosti. Súčasný káder ale dokáže kolísku hokeja minimálne potrápiť, v nasledujúcich zápasoch so Švajčiarmi, Kazachmi, Talianmi a Dánmi by sa nám body mali sypať do vreciek.

Súvisiace články

Najčítanejšie