Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kedy odvolať brankára? Hokejistom pomáhajú aj matematici
Zdielať na

Kedy odvolať brankára? Hokejistom pomáhajú aj matematici

BRATISLAVA / Hokej mimo majstrovstiev či olympiády nesledujú len oddaní fanúšikovia klubov alebo nadšenci zachytávajúci každý výsledok z veľkých líg. Zaoberá sa ním aj skupina, o ktorej by ste to zrejme nepovedali - matematici.

Zrejme najznámejšou a najdiskutovanejšou stratégiou najrýchlejšieho kolektívneho športu na svete je odvolanie brankára. Posledné dve minúty zápasu sa často menia na neúprosný tlak prehrávajúceho tímu s cieľom vyrovnať v početnej výhode. Ide o veľký risk, no nezriedka sa vyplatí - napríklad v našom štvrťfinálovom zápase s Američanmi. "Výskumníci zistili, že keď tím brankára odvolá, má až trikrát väčšiu šancu, že sa mu podarí skórovať. Avšak šanca, že gól dostane, je oproti zvyšku zápasu až šesťnásobná," tvrdí Samuel Kováčik, teoretický fyzik a zakladateľ úspešného projektu Vedátor.

Štatisticky sú tréneri v sťahovaní brankárov až príliš konzervatívni, vedci by záverečnú "power-play" bez problémov natiahli. "Určili, že k tomu môže prísť až šesť minút pred koncom," doplnil. Napriek tomu ale túto novinku zrejme na ľadových plochách až na pár výnimiek neuvidíme, ide jednoducho o príliš veľký risk. "Pre fanúšika je ťažšie fandiť mužstvu, ktoré prehralo o 10 gólov," usúdila predsedníčka Slovenskej spoločnosti aktuárov Mária Kamenárová.
Dlhoroční fanúšikovia si však možno pamätajú na ťah trénera Lea Gudasa zo štvrťfinále extraligy spred siedmich rokov. Piešťany museli v šiestom zápase vyhrať, a tak keď za stavu 0:2 dostali 5-minútovú presilovú hru, neváhal, a viac ako deväť minút pred koncom tretej tretiny poslal na ľad šiesteho hráča. Nezabudnú ale ani na to, že Košice počas tejto pasáže skórovali, postúpili a vo finále zaknihovali svoj ôsmy titul v histórii samostatnosti.
Podobných návrhov majú vedci viac, avšak u športovcov často pochopenie nenachádzajú. Je to logické, na rozdiel od iných oblastí nejde len o samotný výsledok, ale aj o to, ako je všetko prezentované verejnosti. "Robotické" zápolenie plné presných výpočtov a ideálnych situácií by jednoducho pre divákov bolo nudné. Niektoré disciplíny ale nudné byť majú, ide len o rezultáty, ako napríklad poisťovníctvo. Tu prichádzajú do hry už spomínaní aktuári. "Ide o finančných matematikov a štatistikov, analyzujú riziká. U nás aj v zahraničí ide o veľmi žiadanú profesiu," vysvetlila Mária Kamenárová.
Treba si však dávať pozor na dva pojmy, ktoré v bežnej spoločnosti až tak známe nie sú - korelácia a kauzalita. Zaujímavým faktom je, že sa našim hokejistom darí výrazne lepšie pod pravicovými vládami. Ide však len o náhodu, žiadne prepojenie medzi dvoma veličinami sa zatiaľ nenašlo.

Súvisiace články

Najčítanejšie