Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slafkovský hviezdil, no hokejisti podľahli Fínom 2:6
Zdielať na

Slafkovský hviezdil, no hokejisti podľahli Fínom 2:6

Zdroj: SITA

PEKING / Slovenskí hokejisti vo svojom prvom zápase na Zimných olympijských hrách v Pekingu prehrali s fínskymi reprezentantmi 2:6. O oba góly nášho tímu sa vo svojom premiérovom dueli na najvyššom fóre postaral ešte len 17-ročný Juraj Slafkovský.

Od začiatku sa hral útočný a fyzický hokej s množstvom šancí na oboch stranách. Skóre otvoril v čase 5:33 po výbornej práci Regendu a Romana benjamínok nielen štvrtej formácie, ale aj celého tímu Juraj Slafkovský - 0:1. Následne ale svoju extrémnu efektivitu ukázali Fíni, v polovici prvej tretiny prvýkrát z úniku skóroval Sakari Manninen - 1:1. Od 15. minúty už viedli, vyšachovaná obrana v presilovej hre nezabránila zásahu do odkrytej brány Harrimu Pesonenovi - 2:1. Po tejto studenej sprche sme mali takmer dvojminútovú výhodu o dvoch hráčov, takmer okamžite po jej skončení však prišiel ďalší fínsky únik a Nattinen naservíroval puk Mirovi Aaltonenovi ako na striebornom podnose - 3:1.

Zo šatne sme vyšli aktívne, najväčšiu príležitosť mal Tomáš Jurčo a počas presilovky nechýbalo k zníženiu veľa. Sebavedomie z tlaku pred fínskou bránou ale prinieslo chvíľkovú nepozornosť, ktorú svojim druhým gólom využil Manninen -  4:1. Iskru nádeje priniesol ďalším presným zásahom Slafkovský, vytiahol puk spoza brány a z priestoru kruhov zakončil - 4:2. Do prestávky sa nám mohlo ísť ešte krajšie, Krištof ale pred brankárovom v oslabení zlyhal.

Hneď v prvom striedaní tretej tretiny prišla hrubá chyba Čerešnáka v obrannom pásme a Sakari Manninen po šestnástich sekundách posledného dejstva zavŕšil hetrik - 5:2. Posledným klincom do našej rakve bola bomba Aaltonena spomedzi kruhov päť minút pred koncom - 6:2.

Lekcia z efektivity

Fíni mali naviac vo viacerých aspektoch hry, no schopnosť vyťažiť zo svojich príležitostí rozhodla, každá piata strela na bránu skončila za brankárom Konrádom. Pri absencii hráčov NHL sa ešte viac ukázala kvalita širších kádrov, kombinácia z KHL a domácej súťaže Fínom sadla, trojgólový útočník Salavat Ufa Sakari Manninen bol hviezdou zápasu. Ako veľká nádej slovenského hokeja sa znova ukázal Juraj Slafkovský, ktorý sa ako jediný Slovák zapísal do streleckej listiny a svojou aktivitou vynikal na ľadovej ploche. Dovoľoval si, ohrozoval fínsku bránku a pýtal si fauly, v našej zostave bol o triedu najlepší.

Nie je čas lízať si rany, v rovnakom čase nás zajtra (11.2.) čakajú Švédi, v nedeľu si zahráme s Lotyšmi už o piatej ráno. V prípade prvého miesta v skupine (čo sa po dnešnej prehre nezdá ako pravdepodobné) alebo najlepšieho bodového zisku z tímov na druhých miestach si zahráme štvrťfinále, v opačnom prípade oň zabojujeme v jednozápasovej kvalifikácii.

Ostatní Slováci v Pekingu

Vo velenapínavých pretekoch žien v behu na lyžiach na 10 kilometrov klasicky sa o zlato aj bronz bojovalo až na záverečnej rovinke. Nórka Therese Johaug získala svoje druhé olympijské prvenstvo, Slovenky sa príliš nevyznamenali. Alena Procházková skončila so stratou vyše piatich minút 65., Barbora Klementová dorazila do cieľa 77. a Kristína Sivoková dobehla na 81. mieste.

O 14:30 sa cenné kovy pokúsili získať naši sánkari. Katarína Šimoňáková, Jozef Ninis a dvojica Vaverčák/Zmij pretekali v súťaži štafiet, poslední menovaní ale svoju jazdu nedokončili. Čas po prvých dvoch jazdách však vyzeral nádejne, v prípade rovnakého výkonu v poslednej časti by sa naši reprezentanti zaradili na celkové šieste miesto.

Súvisiace články

Najčítanejšie