Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zimné olympijské hry v Pekingu oficiálne otvorili
Zdielať na

Zimné olympijské hry v Pekingu oficiálne otvorili

PEKING / Presne o trinástej hodine stredoeurópskeho času sa začal úvodný ceremoniál 24. zimných olympijských hier v Pekingu. Ide o prvé miesto, v ktorých bola aj letná a teraz aj zimná olympiáda.

Zlaté sny v trikolóre

Naši športovci vyšli pred divákov na 71. pozícii, viedli ich hokejista Marek Hrivík a sánkarka Katarína Šimoňáková. Tí patria medzi 25 súťažiacich v slovenskej výprave, ktorí zažívajú olympijskú premiéru. Naše najväčšie nádeje na zlato vkladáme do Petry Vlhovej, súťažiacej až v štyroch disciplínach. Cenný kov bude chcieť domov priniesť z obrovského slalomu (7.2.), slalomu (9.2.), super-G (11.2.) a superkombinácie (17.2.).

Hokejisti si v skupine zahrajú s Fínskom (10.2.), Švédskom (11.2.) a Lotyšskom (13.2.), náročný program troch duelov v štyroch dňoch vyústi do vyraďovacej fázy - v prípade pozície na čele tabuľky alebo statusu najlepšieho z druhých sa dostaneme do štvrťfinále. Ak sa nám to nepodarí, o miesto medzi ôsmimi najlepšími budeme musieť bojovať v jednozápasovej kvalifikácii.

Po troch zlatých olympijských hrách svoju kariéru ukončila Anastasiya Kuzmina, a tak sa na pekingskej zasneženej trati bude musieť ukázať nová generácia biatlonistov. Stálice Paulína a Ivona Fialkové budú doplnené Veronikou Machyniakovou a Henrietou Horvátovou, mužský štvorlístok v zložení Baloga-Bartko-Sklenárik-Šima sa takisto pokúsi o medailový zázrak.

Tradičná úvodná ceremónia

Program otváracej slávnosti sa symbolicky niesol v znamení otvorenia krajiny svetu. Pod tieňom bojkotu zo strany mnohých krajín kvôli porušovaniu ľudských práv čínskou vládou vyvesili vlajku v úvode zástupcovia 56 národov žijúcich na území štátu. Za zvukov klasickej hudby sa svetu už tradične ako prví ukázali Gréci. Otvorili tak predstavenie takmer troch tisícok športovcov z 91 krajín, ktorí budú bojovať v 15 disciplínach.

Čínska delegácia na konci oficiálneho príchodu športovcov svojou veľkosťou zatienila prakticky všetky ostatné štáty a zisk medailí na domácej pôde im prinesie obrovskú prestíž. Hlavným cieľom tamojšej vlády pri kandidatúre bola hlavne propagácia zimných športov v krajine, isté disciplíny jednoducho v druhej najľudnatejšej krajine sveta príliš populárne nie sú. 

O tom svedčí aj zvláštny ťah zo strany Medzinárodnej hokejovej federácie, ktorá čínskemu tímu povolila istú pomoc zvonku. Až 18 hráčov z 25-člennej výpravy sa narodilo alebo vyrastalo v Severnej Amerike, pričom je v delegácii aj jeden Rus. IIHF k takejto možnosti pristúpila po tom, čo domáce mužstvo v príprave utŕžilo niekoľko debaklov a v rámci regulérnosti olympijského turnaja sa rozhodla akosi upraviť štartovaciu čiaru pre domáce mužstvo.

Kontroverzia, bojkot, koronavírus

Taiwan, oficiálne Čínsky Taipei, sa nachádza v zvláštnej situácii. Kvôli známym politickým problémom týkajúcich sa práve mena delegácie zvažoval neúčasť na oboch ceremoniáloch, no nakoniec po nátlaku Medzinárodného olympijského výboru jeho športovci predsa len vyšli z tunela - domáci organizátori ich v rámci miernej provokácie na štadión vyslali pred Hong Kongom. 

Bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa olympijské hry budú vyvíjať v situácii, ktorá je zrejme najnapätejšia od čias studenej vojny. Už spomínaný diplomatický bojkot podporili Spojené štáty, Veľká Británia, Kanada či Belgicko a na Národný štadión sa nepozrie ani prezidentka Zuzana Čaputová. Kamera si občas všimla prominentov na tribúne, Vladimir Putin sa ceremoniálu zúčastňuje ako hosť Xi Jinpinga, čínskeho prezidenta. Dvojica pred oficiálnym zahájením rokovala o súčasnej politickej situácii a vyslala západu jasný odkaz, čo medzinárodným vzťahom pred týmto podujatím práve nepomohlo.

​Výpravy sú výrazne orezané, viacerí športovci a funkcionári museli ostať pre obavy z koronavírusu doma, medzi nimi aj hokejista Peter Cehlárik či zjazdár Andreas Žampa. Celý športový svet sa obáva prípadnej explózie pozitívnych prípadov, pričom ďalší postup organizátorov by v tomto prípade nepotešil zrejme nikoho. Čínske protipandemické opatrenia sú extrémne prísne a už podľa logistických riešení je jasné, že tieto olympijské hry budú iné než akékoľvek z predošlých dvadsiatich troch.

Slová najvyšších predstaviteľov a zapálenie ohňa

Napriek všetkým týmto problémom sa oficiálne vyjadrenia niesli v znamení nádeje. "Pred 14 rokmi sme na tomto olympijskom štadióne zapálili olympijský oheň, pričom sa naplnil storočný sen Číny hostiť tieto hry. Teraz sa Peking stal prvým mestom, ktoré hostilo letné aj zimné a Čína píše novú kapitolu olympijského hnutia," povedal Cai Qi, prezident organizačnej komisie, stánku prezývanému aj Vtáčie hniezdo.

Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach predniesol jeden zo svojich tradičných siahodlhých príhovorov, v ktorom sa niekoľkokrát poďakoval organizátorom a dobrovoľníkom, pričom následne odovzdal slovo čínskemu prezidentovi Xi Jinpingovi. Líder vládnucej strany krajiny takmer dve hodiny po začatí ceremoniálu oficiálne otvoril 24. zimné olympijské hry.

Za zvukov deviatej Beethovenovej symfónie a s olympijským mottom v pozadí priniesli starší čínski športovci na štadión vlajku s piatimi kruhmi. "Rýchlejšie, vyššie, silnejšie - spoločne," znie štvorslovné heslo hier a po odznení oficiálnej hymny v podaní detského speváckeho zboru zložili jednotliví zástupcovia tradičný sľub.

Štafetu s olympijským ohňom si predali viacerí domáci športovci. Nakoniec ho zapálili združenár Čao Ťia-wen a bežkyňa na lyžiach Ti-ni-ke-er I-la-mu-ťiang. Vložili ju do snehovej vločky, ktorú tvorilo 91 mien zúčastnených krajín. 

Nech sa hry započnú!

Otvárací ceremoniál zahájil vyše dva týždne, počas ktorých by celý svet aspoň na chvíľu mal zabudnúť na všetky strasti a naplno sa oddať najväčšej športovej udalosti roka. O 327 cenných kovov bojujú športovci už dva dni, no ten pravý program začína až teraz. Prvé slovenské zastúpenie očakávame už v sobotu (5.2.) o 3:45, keď sa Klaudia Medlová predstaví v kvalifikácii snowboardingovej disciplíny slopestyle. Celému svetu ostáva len dúfať, že ani mrak pochybností nezakryje to, na čo sa všetci športoví fanúšikovia už štyri roky tak veľmi tešia.

Súvisiace články

Najčítanejšie