Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci si do Pekingu nesú vlastné postele, olympijské opatrenia budú extrémne prísne
Zdielať na

Slováci si do Pekingu nesú vlastné postele, olympijské opatrenia budú extrémne prísne

BRATISLAVA / Do Zimných olympijských hier v Pekingu ostáva necelý mesiac a prípravy sú v plnom prúde. Už teraz je však jasné, že protipandemické opatrenia budú extrémne prísne.

V pondelok do Číny odcestoval materiál pre športovcov, ktorý vážil pol druha tony. Miesto pre hokejky, lyže či chrániče sa na mieste nájde, problém sa ale nachádza inde. "Organizátor na tlak Medzinárodného olympijského výboru a národných organizácií zvýšil kvóty účastníkov, no nezabezpečil im ubytovanie. Musíme si ho tak nájsť v našich priestoroch," povedal vedúci slovenskej výpravy Roman Buček. Lietadlo tak pristalo aj s lôžkami, na ktorých bude pomocný personál spať.

Dôvodom sú nariadenia tamojšej vlády, hotely mimo bublín budú pre športovcov mimo športových podujatí nedostupné. "Čína má momentálne voči COVIDu nulovú toleranciu, a tak budú všetky opatrenie veľmi pozorne kontrolované," doplnil Buček. S tým sa spája aj každodenné testovanie, neočkovaní budú musieť ísť na dlhé týždne do karantény.

V krajine sú akékoľvek pokyny zhora striktne vynucované, v prípade ich porušenia obyvatelia čelia tvrdým postihom. Sociálnymi sieťami nedávno otriasol prípad, v ktorom jeden zo zatvorených Číňanov vymenil hernú konzolu za instantné rezance. Aj v slovenskom tábore tak panuje strach pred možnými krokmi vládnej strany. "Možno budú stačiť jeden alebo dva prípady, aby to celé uzavreli. Otáznikov na posledných tridsať dní je naozaj veľa," varoval Jozef Liba, generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru.

Napriek hrozbe čiernych scenárov však hostiteľská krajina aj Medzinárodný olympijský výbor vydávajú jasné stanovisko - najväčšia športová udalosť roku sa konať bude. "Tešíme sa na úspešné zimné olympijské hry v Pekingu. Otvoria novú éru zimných športov na celom svete," vyhlásil predseda MOV Thomas Bach. 

Do oficiálneho otvorenia ostáva ešte necelý mesiac a komplikácie pribúdajú každým dňom. Jednou z nich je aj samotný presun do dejiska, spoje do 20-miliónovej metropoly boli z dôvodu pandémie poriadne osekané. Národné výbory navyše musia dodržiavať striktné nariadenia organizátorov. "Čínska strana si vyberala ako a kadiaľ sa môže cestovať. Počet liniek a vozidiel je limitovaný, takže je ich málo, navyše sú veľmi drahé," vysvetľuje Liba.

Po tom, čo budú všetky technické veci doriešené, ostane vo vzduchu visieť len jedna otázka - počet a menoslov reprezentantov. "Stále prebieha kvalifikačný proces, no asi sa príliš nebudeme mýliť ak povieme, že sa na olympiádu dostane približne 50 športovcov," odhaduje vedúci výpravy. 

A aj keď zatiaľ veľa postov ostáva otvorených, niektoré mená sú už takpovediac vysekané do kameňa. "Svojim spôsobom majú istotu tie najväčšie hviezdy ako Petra Vlhová či bratia Žampovci, v biatlone sa nezaobídeme bez sestier Fialkových. Samozrejme do Pekingu pocestuje aj 25 hokejistov," uzavrel najvyšší muž SOŠV.

Súvisiace články

Najčítanejšie