Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ďalšia medaila pre Slovensko: Jakub Grigar vybojoval striebro
Zdielať na

Ďalšia medaila pre Slovensko: Jakub Grigar vybojoval striebro

TOKIO / Slovenský slalomár z Liptovského Mikuláši vybojoval v Tokiu striebornú medailu.

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Jakub Grigar získal striebornú medailu v kategórii K1 na olympijských hrách v Tokiu. Nad sily 24-ročného Liptáka bol vo finále iba Čech Jiří Prskavec, ktorý ho zdolal o 3,22 s. Bronz si v Kasai Canoe Slalom Centre vypádloval Nemec Hannes Aigner s mankom 5,48 s na víťaza. Medailové trio nezaváhalo na náročnej trati ani raz a absolvovalo ju bez trestnej sekundy. Grigar bol obhajca piateho miesta z OH 2016 v Riu de Janeiro a víťaz tohtoročných pretekov Svetového pohára v nemeckom Markkleebergu.

Grigar sa postaral o druhú slovenskú medailu na Hrách XXXII. olympiády v Tokiu po štvrtkovom zlate strelkyne Zuzany Rehák Štefečekovej v trape. Celkovo ide o jubilejnú 30. medailu pre slovenský šport z letnej verzie olympijských hier, aktuálna bilancia je 10-13-7. Presne o polovicu z týchto cenných kovov sa postarali vodní slalomári. Zároveň zásluhou Grigara sa neprerušila medailová séria Slovákov z divokej vody na OH v ére samostatnosti. Na všetkých olympijských hrách od roku 1996 získali vždy aspoň jeden cenný kov.

Po štvrtom mieste v semifinále Grigar ešte vystupňoval svoj výkon vo finále. Na 230 m dlhej trati s 25 bránkami predviedol plynulú dynamickú jazdu a na rozdiel od semifinále a vyhol trestným sekundám. V cieli sa zaradil na prvé miesto, ale v hre boli ešte traja jeho konkurenti. Američan s poľským rodiskom Michal Smolen ho dlho ohrozoval, ale pomalším záverom prišiel o cenné sekundy a zaradil sa až za Grigara. Neskôr svoju jazdu pokazil aj francúzsky favorit Boris Neveu, ktorý so 4 trestnými sekundami skončil až siedmy. Víťaz semifinále Čech Prskavec bol suverénny aj vo finále a zaslúžene si vypádloval zlato.

sita -

Súvisiace články

Najčítanejšie