Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po svetovom výkone roka pôjde Tóth na piatu olympiádu
Zdielať na

Po svetovom výkone roka pôjde Tóth na piatu olympiádu

Archívna reportáž

DUDINCE / Slovenský reprezentant v chôdzi Matej Tóth sa v sobotu kvalifikoval na olympijské hry po tom, ako v Dudinciach zvíťazil v chodeckej päťdesiatke a zlepšil tak svetový výkon roka. ​Matej Tóth bude v pondelok 26. októbra hosťom v Ranných novinách TV JOJ. 

Matej Tóth na 39. ročníku Dudinskej päťdesiatky v chôdzi nielenže jasne zvíťazil a splnil limit 3:50 h na budúcoročné olympijské hry v Tokiu, ale časom 3:41:15 h utvoril aj svetový výkon roka. Informuje o tom Slovenský atletický zväz na sociálnej sieti. 
Doterajšie sezónne maximum 3:43:29 patrilo Rusovi Dementijovi Čeparevovi. Tóth sa presne 286 dní pred štartom pretekov na 50 km na budúcoročných OH stal prvým slovenským atlétom s istotou účasti na hrách v Tokiu, ktoré by mali byť už jeho piate.

Chodec banskobystrickej Dukly vo svojej pätnástej päťdesiatke v kariére – 392 dní od predošlej na MS 2019 v katarskej Dauhe – vybojoval pätnáste slovenské prvenstvo na Dudinskej päťdesiatke. Všetkých súperov predstihol minimálne o jeden 1-kilometrový okruh. 
"Teším sa, že to vyšlo, že som v cieli, že táto Dudinská päťdesiatka vôbec bola... Už to, že som bol na štarte, som bral ako víťazstvo," vyhlásil Tóth po skončení pretekov. V závere počas posledných piatich kilometrov cítil, že nohy a šľachy trošku trpia, ale napokon všetko zvládol. "Samozrejme, jediný a hlavný cieľ bolo splniť limit. Všetko ostatné bolo krásne a veľmi sa z toho teším, že som sa stal najúspešnejším účastníkom Dudinskej päťdesiatky v jej histórii. Mám radosť aj zo svetového výkonu roka. Určite pôjde do sveta a som rád, že som sa takto vrátil medzi kandidátov na najvyššie priečky v Tokiu," dodal.

​Matej Tóth bude v pondelok 26. októbra hosťom v Ranných novinách TV JOJ. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie