Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenských atlétov čakajú v Dohe kruté preteky. Teploty majú dosiahnuť viac ako 40 stupňov
Zdielať na

Slovenských atlétov čakajú v Dohe kruté preteky. Teploty majú dosiahnuť viac ako 40 stupňov

BRATISLAVA / Budú vytrvalci štartovať na blížiacom sa svetovom šampionáte v atletike? Nočné teploty počas víkendu, keď by mal náš chodec Matej Tóth bojovať o medailu, majú dosiahnuť viac než 30 stupňov Celzia. Podľa televíznej stanice France TV Sport okolo ôsmej hodiny večer by pocitová teplota v katarskej Dohe mala byť až šialených 48 stupňov.

Diskusiu okolo toho či vôbec budú súťažiť počas majstrovstiev sveta v atletike pozorne sledujú aj naši reprezentanti v chôdzi, ktorí sú ešte na sústredení na Cypre. "My sa normálne pripravujeme na preteky, tak ako doteraz. Nejaké možnosti, že by štart nebol si zatiaľ nepripúšťame," uviedol tréner Mateja Tótha a Marie Czakovej Matek Spišiak. 

Šampionát v extrémnych podmienkach v Katare je totiž vrcholom sezóny. "Ja som na začiatku už minulý rok povedal, že toto nie sú podmienky na to, aby sa tu mohli konať vytrvalostné preteky," dodal Spišiak.

Prečo sa majstrovstvá sveta v atletike konajú v katarskej Dohe nie je potrebné hádať. Rozhodli peniaze, no zo športovcov sa tým pádom stávajú gladiátori. Najmä z maratóncov a chodcov. "Od včera večera zaznela viackrát informácia, že je veľká šanca na zrušenie chodeckých pretekov na 50 km a ženského maratónu. Ale nevidíme to úplne reálne, aj napriek tomu, že tie avizované teploty sa odhadujú na úroveň niekde okolo 35 stupňov, dokonca pocitová teplota na úroveň 37 až 40 stupňov," povedal šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš.

Otázka, či to pretekať na vrcholovej úrovni v takýchto podmienkach v maratóne alebo chôdzi na 50 i 20 kilometrov nehraničí s ohrozením života je teda na mieste. "Pre našich športovcov alebo tých zo severských krajín, tak toto je skôr o prežitie. Čo sa týka športového výkonu, tak toto hraničí so zdravým rozumom," Viktor Bielik z fakulty telesnej výchovy a športu UK Bratislava. 

Reklama v podobe kolapsov, poškodenia zdravia pretekárov či niečoho horšieho by navyše atletike neprospela. "Akýkoľvek organizátor podujatia by mal zabezpečiť také podmienky výkonu toho športu, aby predišiel a zamedzil tomu, že dôjde k akémukoľvek ohrozeniu zdravia a života športovcov," povedal športový právnik Peter Lukašek. 

Medzinárodná asociácia atletických federácií tvrdí, že zvážila všetky možnosti. "Chceme, aby čo najviac ľudí došlo do cieľa. Naše lekárske tímy budú ostražité. Máme ďalšie opatrenia," uviedol prezident medzinárodnej asociácie atletických federácií Sebastian Coe. Bude to naozaj potrebné, pretože teploty v Katare pod 30 stupňov neklesnú.

Pozrite si rozhovor s Matejom Tóthom pred majstrovstvami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie