Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Je možné, že ruskí športovci nebudú môcť štartovať na žiadnych medzinárodných pretekoch
Zdielať na

Je možné, že ruskí športovci nebudú môcť štartovať na žiadnych medzinárodných pretekoch

BRATISLAVA / Svetová antidopingová agentúra (WADA) varovala, že Rusku hrozí úplný zákaz na účasti na ktorejkoľvek medzinárodnej športovej súťaži pre "nezrovnalosti" v databázach. Ruská federácia dostala tri týždne na to, aby ich vysvetlila, alebo bude vylúčená z olympijských hier a svetových šampionátov. Rusko by taktiež prišlo o možnosť organizovať veľké medzinárodné športové súťaže.

"Máme dôkazy, že boli vymazané údaje," povedal pre portál BBC Jonathan Taylor, predseda komisie WADA na kontrolu dodržiavania pravidiel. "Potrebujeme od ruských úradov počuť, aké na to majú vysvetlenie."

V januári Rusko poskytlo údaje zo svojho moskovského laboratória - bola to podmienka pre to, aby mohli byť ruskí športovci po trojročnom zákaze pre štátom riadený dopingový program opäť pripustení k medzinárodným športovým udalostiam.

WADA však vyhlásila, že jej vedenie bolo informované o tom, že bol spustený formálny proces kontroly dodržiavania pravidiel po zistení "nezrovnalostí".

"V tejto chvíli je to hypotetické, no pokiaľ znalci zotrvajú na svojich aktuálnych postojoch, komisia pre kontrolu dodržiavania pravidiel urobí odporúčanie poslať Rusada správu "nedodržiavate pravidlá" a navrhne aj následky," povedal Taylor. "V prípade "vážneho nedodržiavania" môžu nasledovať sankcie rôznej prísnosti, sankcie voči Rusada, zrušenie možnosti organizovať udalosti v Rusku, či zákaz účasti ruských atlétov na svetových šampionátoch či na Olympiáde."

Taylor zdôraznil, že podľa nových pravidiel má WADA právomoc uplatniť takéto rozhodnutia a tresty. Tiež však povedal, že pokiaľ sa Rusko odvolá, prípad bude napokon riešiť medzinárodný športový arbitrážny súd (Cas). "Všetci sa zhodujú v tom, že budú vyžadovať to, na čom sa zhodne Cas," povedal Taylor, "preto musíme byť opatrní, nasledovať správny postup a nepredvídať výsledok."

Medzinárodný olympijský výbor (IOC) odmietol odporúčanie WADA zakázať ruskú účasť na Olympiáde v Riu v roku 2016, no suspendoval tím zo zimných olympijských hier v Pchjongjangu v roku 2018, kde ruskí športovci súťažili ako neutrálny tím.

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) potvrdila svoje rozhodnutie predĺžiť zákaz pre ruských športovcov len niekoľko dní pred začiatkom majstrostiev sveta v Doha potom, ako si vypočuli správu svojej jednotky dohliadajúcej na ruské kroky. 

Rusku teraz hrozí, že bude vylúčené z mnohých ďalších udalostí, napríklad z budúcoročnej Olympiády v Tokiu či z futbalových majstrovstiev sveta v roku 2022.

Rob Koehler, bývalý vysokopostavený predstaviteľ WADA a spoluzakladateľ novej organizácie na ochranu práv športovcov Global Athlete však vraví, že atléti, ktorých zastupuje, sú "zúriví".

"Je na čase požadovať odstúpenie vedenia WADA, pretože je neschopné," hovorí Koehler, "Dúfam, že sa ja aj atletická komunita mýlime, ale mám pocit, že celá táto vec napokon skončí v prospech Ruska bez akýchkoľvek zmysluplných dopadov."

Taylor vraví, že nezhody v databáze môžu mať vplyv na niektoré dicsiplinárne prípady, ktoré riešia medzinárodné športové federácie: "Vyzerá to tak, že budú prípady, v ktorých sú dáta nezameniteľne stratené a tam možno prejde aj ten, kto podvádzal. Úlohou WADA je ale zareagovať na tú situáciu. Ak znalci vyhlásia, že išlo o vedomé vymazanie údajov, bude problém, ak WADA nebude trvať na vhodných sankciách - bude to test nového systému. Nedokážeme zastaviť podvádzanie. Môžeme len mať systém, ktorý umožní zareagovať naň."

Ruský minister športu Pavel Kolobkov povedal: "Presne o aké nezhody ide, čoho sa týkajú? Odborníci na výpočtovú technológiu z oboch strán už spolupracujú. Za nás môžem povedať, že aj naďalej budeme poskytovať všetku potrebnú spoluprácu."

Rusko predtým, ako napokon v januári poskytlo WADA prístup k svojmu moskovskému antidopingovému laboratóriu, zmeškalo niekoľko termínov na odovzdanie údajov.

Problém s dopingom v modernom športe stále nemá jednoduché a jednoznačné riešenie:

Súvisiace články

Najčítanejšie