Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Piatkovú 19. etapu na Tour de France museli skrátiť kvôli snehu a zosuvu pôdy. Bernal vyzliekol zo žltého dresu Alaphilippa
Zdielať na

Piatkovú 19. etapu na Tour de France museli skrátiť kvôli snehu a zosuvu pôdy. Bernal vyzliekol zo žltého dresu Alaphilippa

Archívne video

Peter Sagan na juhoaustrálskych cestách Tour Down Under.

BRATISLAVA / Kolumbíjčan Egan Bernal zvíťazil v piatkovej 19. etape 106. ročníka cyklistických pretekov Tour de France. Tá mala pôvodne merať 126 kilometrov, ale organizátori ju predčasne ukončili pre zlé poveternostné podmienky. Na cieľovom stúpaní Montée de Tignes totiž napadol sneh, ktorý znemožňoval pretekárom prejazd.

Napokon sa tak počítali výsledky z vrcholu stúpaniaCol de l'Iseran, ktorým ako prvý prešiel práve Bernal. Zároveň vyzliekol zo žltého dresu Francúza Juliana Alaphilippa, ktorého strata predstavovala približne dve minúty. Súboj o celkové poradie dostal veľkú trhlinu už 86 kilometrov pred cieľom, keď nečakane odstúpil z pretekov piaty muž celkového poradia Thibault Pinot. 

Jazdec tímu Groupama-FDJ pociťoval bolesť v ľavom stehne a so slzami v očiach nastúpil do tímového vozidla. Víťaz etapy končiacej na legendárnom stúpaní Col du Tourmalet bol jedným z favoritov na zisk žltého dresu, ale podobne ako v rokoch 2017, 2016 a 2013 najprestížnejšie cyklistické preteky nedokončil. Jeho najlepším umiestnením na "Starej dáme" tak naďalej zostáva tretia priečka spred piatich rokov.

Naopak, veľmi dobre zvládol etapu slovenský cyklista Peter Sagan a do méty 50 kilometrov pred koncom sa držal s pretekármi ašpirujúcimi na triumf v celkovom poradí. Potom si zvolil vlastné tempo a začal zaostávať. Na rýchlostnej prémii nebodoval, bez bodu však zostali aj jeho konkurenti bojujúci o zelený dres. Dvadsaťdeväťročný líder tímu Bora-Hansgrohe vedie bodovaciu súťaž s náskokom 85 bodov pred Talianom Eliom Vivianim (Deceuninck-Quick Step), na tretej priečke figuruje s odstupom 106 bodov ďalší taliansky cyklista Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida).

​Súboj o žltý dres sa naplno rozbehol v stúpaní Col de l'Iseran (12,9 km, 7,5 %). Holanďan Steven Kruijswijk z tímu Jumbo-Visma nastúpil 43 kilometrov pred cieľom, na čo výborne zareagovali jazdci tímu Ineos. Naopak, strácať začal Julian Alaphilippe a ešte pred vrcholom stúpania "virtuálne" prišiel o žltý dres. Do zjazdu vstupoval s mankom dvoch minút a siedmich sekúnd na Egana Bernala, ktorý v stúpaní najťažšej kategórie predviedol najlepší výkon. Kolumbíjčan získal prestížnu Cenu Henriho Desgrangea a tiež osem bonusových sekúnd. V následnom zjazde sa Alaphilippe snažil znížiť svoje manko, ale túto jeho snahu zastavilo rozhodnutie organizátorov predčasne ukončiť etapu.

Predčasný koniec 

V záverečnej časti trate totiž bolo množstvo snehu, kvôli ktorému mali problém s prejazdom aj sprievodné vozidlá. Riaditeľ pretekov Christian Prudhomme rozhodol o tom, že etapu neutralizuje, pričom do celkového poradia sa budú počítať výsledky z vrcholu stúpania Col de l'Iseran. Novým majiteľom žltého dresu sa tak stal Egan Bernal z tímu Ineos.

Sagan v horúčave bojoval o triumf, viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie