Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Dunajskej Strede spievali cudziu štátnu hymnu aj napriek zákazu
Zdielať na

V Dunajskej Strede spievali cudziu štátnu hymnu aj napriek zákazu

BRATISLAVA / Dunajskou Stredou sa dnes mala niesť maďarská hymna dvakrát. Raz na štadióne, tak ako ju spievajú fanúšikovia DAC už niekoľko rokov pred zápasom, a potom mala byť súčasťou protestu vo forme flash mob. Zámer fanúšikovskej základne zo sociálnej siete sa dnes ale nenaplnil. Svoj protest sa preto rozhodli preložiť na iný termín.

MOL arénou v Dunajskej Strede sa dnes niesla z tisícok hrdiel fanúšikovskej základne futbalového klubu DAC maďarská hymna vraj hlasnejšie, ako kedykoľvek doteraz. Decibely v sektore fanúšikov, ktorých mimochodom 20% tvoria ženy, pridalo hlasovanie poslancov Národnej rady za to, že štátna hymna iného štátu sa má od 15. mája hrať alebo spievať na začiatku kultúrnych a športových podujatí iba ak je prítomná jeho oficiálna delegácia.

Dnešnému zápasu DAC Žilina mala predchádzať blesková spontánna akcia. Ako reakcia na novelu zákona. Maďarská hymna mala znieť aj pred športovou arénou. Ľudia znechutení novelou mali vytvoriť živú reťaz. Z dôvodu nedostatku času na organizáciu, propagovanie podujatia a zabezpečenia dronov na záznam, sa zámer nakoniec preložil. Aj keď novela z dielne SNS sa dotýka všetkých zahraničných hymien, najznámejšou sa stala maďarská.

"Nemali sme nejakým spôsobom negatívne odozvy, čo sa týka súperov, takže boli sme aj troška prekvapení, že práve jeden zo súperov, pán Tittel z Ružomberka, bol ten, čo najviac rozprával o Dunajskej Strede," hovorí Krisztián Nagy z komunikačného odboru DAC.

Reaguje tak na slová Dušana Tittela, poslanca Národnej rady za SNS: "Keď 9 tisíc fanúšikov z Dunajskej Stredy začne spievať hymnu maďarskú, neviem či budete mať z toho dobrý pocit." Krisztián Nagy tvrdí: "Je vyjadrením súdržnosti. Nie je to mierené voči niekomu."

Téma zákazu spievania cudzích hymien vyvolala veľké emócie:

Súvisiace články

Najčítanejšie