Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Novela zákona mala vyriešiť kauzu hokejových dresov. V akých nastúpime na šampionát?
Zdielať na

Novela zákona mala vyriešiť kauzu hokejových dresov. V akých nastúpime na šampionát?

BRATISLAVA / Aktuálna novela zákona, ktorá spôsobila pobúrenie na juhu Slovenska mala pôvodne vyriešiť kauzu so športovými dresmi slovenskej reprezentácie a išlo hlavne o blížiaci sa hokejový šampionát. Poslanci rozhodli že dominovať na drese musí štátny znak. Otázkou preto je, či v tom prípade mávanie dresom nad hlavou po víťazstve, vyzliekanie dresu po dôležitom góle alebo nebodaj roztrhnutie dresu pri bitke, nie je vlastne hanobením štátneho symbolu.

Otázka, v akých dresoch nastúpia slovenskí hokejisti na blížiacom sa svetovom šampionáte však stále ostáva bez jednoznačnej odpovede. Hokejový zväz celú záležitosť vložil do rúk právnikov. A čaká či prezident podpíše novelu zákona o používaní štátnych symbolov. "Mne predseda Slovenského zväzu ľadového hokeja pán Kohút sľúbil, že reprezentácia na týchto majstrovstvách sveta bude vystupovať pod štátnym znakom," uviedol poslanec Anton Hrnko (SNS). 

Na rozdiel od najväčšieho kritika nových dresov, Peter Kačenka, autor loga Slovenského zväzu ľadového hokeja , v ktorom sú tri hokejky namiesto trojvŕšia a ktoré malo byť aj na dresoch, celú kauzu nechápe. "Stále si myslím, že nijakým spôsobom som ten znak nezneuctil. Naopak, tá filozofia alebo rozmýšľanie, prečo to takto vzniklo je: ak my hovoríme, že sme hokejová krajina a hlásime sa k tomu a ten symbol zdvihnutých hokejok je symbol víťazstva alebo radosti z tej hry a úspechu, tak ja neviem, že kto tam vidí nejaké zlo." 

Podľa Kačenku ich prieskumy ukázali niečo iné. A tak si ani nepripúšťa, že by logo, ktoré navrhol a ktoré malo byť aj obchodnou značkou SZĽH muselo byť prepracované.

"Mňa by to osobne veľmi mrzelo, keby sa to stalo. A tu sa potom natíska otázka, že ok, keď sa politici takto rozhodnú, že to bude musieť zmiznúť zo sveta, tak teraz ako ide ten štát vôbec podporovať hokej," dodal Kačenka. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články