Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Futbalový štadión príde o 40-ročné lízatká. Tribúna je dôležitejšia
Zdielať na

Futbalový štadión príde o 40-ročné lízatká. Tribúna je dôležitejšia

TRENČÍN / Na trenčianskom futbalovom štadióne nainštalovali jeden z najväčších autožeriavov. Mal za úlohu dostať bezpečne na zem 56 tonový stožiar s osvetlením hracej plochy. Keďže štadión je v rekonštrukcii, stožiare, ktorým miestni hovoria lízatká, musia ustúpiť výstavbe.

Miloslav Taraš mal pred štyridsiatimi rokmi na starosti, aby obrovské stožiare s osvetlením bezpečne postavili. "Nemali sme výpočtovú techniku, najťažšie bolo vypočítať ťažisko. Keď poviem, že som to počítal týždeň, tak dnes sa každý nad tým zasmeje," povedal stavebný inžinier Miloslav Taraš. Štyri 50 metrov vysoké a 56 ton vážiace stožiare postavili bez väčších problémov. Trenčanmi nazývané lízatká patrili ku koloritu mesta. Ustúpiť ale musia výstavbe nového štadióna. "Staré osvetlenie, takzvané lízatká musia ísť dole ešte predtým ako začne rásť tribúna," vyjadril sa hovorca AS Trenčín  Martin Galajda. 

Na to aby stožiar dali dole, museli do Trenčína priviezť špeciálny žeriav. "Vzhľadom na veľkosť a váhu toho stožiaru, bolo nutné nainštalovať sem   sedemstotonový žeriav. Je to druhý najväčší žeriav v rámci bývalého Československa," poznamenal  Vladimír Martinko, stavebný dozor. Skôr než ho rozložili, museli si pýtať povolenie aj od neďalekého letiska. Žeriav držal všetko napnuté a pod ním boli dvaja paliči, ktorí to všetko odpálili. Zatiaľ ale demontovali len jedno lízatko. Druhé by mali demontovať už túto sobotu. 

Pozrite reportáž o stave hokejové štadióna v Kežmarku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie