Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Je to ako hokej, len pri tom sedíte na koni - spoznajte konské pólo
Zdielať na

Je to ako hokej, len pri tom sedíte na koni - spoznajte konské pólo

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Nádherné prostredie, krásne kone, ale aj elegantné ženské klobúky. Reč je o aristokratickom športe – hovorí sa mu aj hra džentlmenov či šport kráľov. Ale nebojte sa – modrú krv nemusíte mať. Čaká nás konské pólo.

Je to ako hokej, len namiesto korčuľovania sedíte na koni a snažíte sa dať súperovi gól do bránky. Malou paličkou musíte pritom trafiť loptu veľkú približne ako tenisová loptička. "Kôň pri póle dosahuje rýchlosť až 50kilometrov za hodinu," hovorí riaditeľ turnaja Peter Godányi. Na druhej strane sú bránky 7 metrov široké a "platia až do neba", čiže kdekoľvek loptička vletí, ráta sa to ako gól.

Na Slovensku sa konali už 12. majstrovstvá v konskom póle. Na trávniku je spolu s hráčmi dvoch tímov aj rozhodca, v typickom čierno-bielom odeve. "Dohliada na dodržanie pravidiel a najmä na bezpečnosť hráčov aj koní," hovorí Peter Godányi.

Pólo sa hrá na koňoch špeciálne šľachtených pre tento šport. "Momentálne je najpoužívanejší typ koňa polo argentino," vraví Peter Godányi. Od narodenia po hranie turnajov na medzinárodnej úrovni ubehne až 6 rokov. Argentína je kráľovstvom tohto športu, je tam najviac kvalitných hráčov ako aj koní na tento šport. Slovensko má tím, ktorý je schopný konkurovať na medzinárodných majstrovstvách už od roku 2010 a nedosahuje najhoršie výsledky. Tento rok sa tiež zúčastní na majstrovstvách v Taliansku.

Zhrňme si v skratke pravidlá konského póla:

Súvisiace články

Najčítanejšie