Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kuzminová vyhrala stíhacie preteky vo Hochfilzene
Zdielať na

Kuzminová vyhrala stíhacie preteky vo Hochfilzene

Archívna reportáž

HOCHFILZEN / Slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová zvíťazila s jednou chybou na strelnici a s náskokom 10,2 sekundy v sobotňajších stíhacích pretekoch na 10 km v rakúskom Hochfilzene v rámci 2. kola biatlonového Svetového pohára 2017/2018. Odštartovala z druhej pozície s mankom 22,1 sekundy po piatkovom šprinte na 7,5 km, posunula sa na čelo po tretej položke zo štyroch a už si udržala najvyšší stupienok.

Pre dvojnásobnú olympijskú zlatú medailistku z rýchlostných pretekov Kuzminovú je to šiesty triumf v súpereniach priamo zo seriálu Svetového pohára, premiérový od 23. marca 2014, keď zvíťazila v pretekoch na 12,5 km s hromadným štartom v nórskom Osle-Holmenkollene. Priamo v Hochfilzene sa 33-ročná rodáčka z ruského Ťumeňa presadila v šprinte 10. decembra 2010, čím si vtedy otvorila svoj účet prvenstiev vo Svetovom pohári.

Kuzminová v sobotu vo výdatnom snežení od úvodu ukrajovala z náskoku Domračevovej, ale jej rozlet dočasne pribrzdilo jedno zlyhanie na prvej ´ležke´: na medzičase mala manko 26,8 s. Po druhej položke to však už bolo len 8,8 s. Na tretej streľbe, prvej v stoji, Bieloruska poslala jednu ranu mimo. Slovenka pred svojím záverečným výstrelom veľmi dlho čakala na upokojenie a zamierenie, ale napokon uspela a zrazu viedla o 12,7 sekundy. V záverečnej stojke sa Kuznminová porovnateľne "zasekla" dokonca pred poslednými dvoma ranami, znova však zvládla situáciu, bola o 8,4 s vpredu a potom už zostala bez reálneho ohrozenia. Domračevovú krátko pred cieľom predstihla bežecky zjavne disponovanejšia Mäkäräinenová, šiesta zo šprintu. Štvrtá Talianka Dorothea Wiererová sa do boja o medailové pozície nezapojila, chýbalo jej 51,6 sekundy na Kuzminovú. Zhoršila sa o jeden post v porovnaní s piatkom.

Druhá s dvoma nesklopenými terčíkmi skončila Fínka Kaisa Mäkäräinenová a tretia bola hrdinka spomenutých rýchlostných pretekov Daria Domračevová z Bieloruska, ktorá takisto ako Kuzminová absolvovala jeden trestný okruh a zaostala dovedna o 11,8 s. Paulína Fialková, ktorá uzatvárala Top 50 v šprinte, urobila na prvých dvoch streľbách päť dovedna chýb a odstúpila. Ivona Fialková, 60. v šprinte a posledná kvalifikovaná na stíhačku, skončila v sobotu na 44. priečke s troma zlyhaniami a mankom 4:04,3 min.


Mäkäräinenová je líderkou priebežného celového hodnotenia SP a vedie aj v hodnotení príslušnej disciplíny. Kuzminová sa sumárne vyšvihla zo 16. na 10. miesto a v bodovaní stíhačky je piata.

Športovkyňa roka 2010 a 2014 v Slovenskej republike Kuzminová po takmer kompletne vynechaných sezónach 2014/2015 a 2015/2016 (výnimkou bolo akurát jedno skúšobné vystúpenie v "druholigovom" IBU Cupe 10. marca 2016 v talianskom Val Martelle) v predchádzajúcom súťažnom ročníku začala veľmi sľubne šiestym miestom v decembri 2016 v slovinskej Pokljuke, skončila - akoby symbolicky pre zostupný trend - 78. priečkou v rýchlostných pretekoch v Osle-Holmenkollene. Z dramaturgických a neskôr opakovane aj zdravotných dôvodov štartovala iba na polovici z desiatich vrcholných podujatí a na sklonku sezóny 2016/2017 sa extrémne trápila so streľbou. Vo SP celkovo obsadila 40. post. V tejto sezóne sa na prelome novembra a decembra na ouvertúre vo švédskom Östersunde podieľala na výbornej štvrtej priečke mixu štvorčlenných družstiev, bola 15. v šprinte a 36. v stíhačke.

Súvisiace články

Najčítanejšie