Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výživové doplnky sú ľahko dostupné. Je otázne, či neobsahujú zakázané a škodlivé látky
Zdielať na

Výživové doplnky sú ľahko dostupné. Je otázne, či neobsahujú zakázané a škodlivé látky

BRATISLAVA / Výživové doplnky sú vo svete v súčasnosti veľkým obchodom. Kedysi boli dostupné len pre vrcholových športovcov, dnes pre každého. Ale je tu háčik, nie vždy sa dá zistiť, kto ich vyrába a tiež to, či neobsahujú zakázané a škodlivé látky.

Výživový doplnok môže napomôcť športujúcim rýchlejšie regenerovať, zlepšiť ich výkon či doplniť v tele chýbajúce látky. Aj na Slovensku je dostupných množstvo takýchto výrobkov.

"Doplnky výživy u nás nie sú žiadnym spôsobom regulované z pohľadu dopingovej kontroly. Regulované sú len na základe zákonnej úpravy," vysvetľuje Miloslav Motyčík, prezident Slovenskej antidopingovej akadémie. 

A tá hovorí, že je to súčasť potravinového systému. Predajcovia v kamenných obchodoch však oponujú, že časy nedostatočných informácií na etiketách sú dávno preč.

"Označovanie je dané legislatívou. V minulosti to bol častejší prípad u niektorých značiek, že po rozboroch boli zistené rozdiely v percentách tých obsahov alebo napríklad aj nejaké zakázané látky," vysvetľuje obchodný riaditeľ spoločnosti Fit Plus Peter Polák. 

Kontrolu výživových doplnkov na Slovensku má na starosti úrad verejného zdravotníctva. Zatiaľ čo do roku 2016 musel ten, čo chcel s nimi obchodovať, predložiť materiály o nich a získať súhlasné stanovisko, teraz je to len o registrácii.

"Žiadateľ je povinný predkladať nášmu úradu oznámenie o tomto umiestnení a to najneskôr v deň, kedy ho chce umiestniť na trh," informuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Zuzana Drobová. 

Podľa Európskeho Rady je totiž daná zodpovednosť za to, čo takéto výrobky obsahujú, daná na ich výrobcov. Otázkou je, či sa im dá úplne veriť.

"Doplnky výživy, ktoré sa vyrábajú v Európe spĺňajú určité prísnejšie štandardy, ako je to napríklad v Amerike. Preto aj my radšej predávame európske produkty," dopĺňa výkonný riaditeľ Fit Plus Boris Horáček. 

Súvisiace články

Najčítanejšie