Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Šport menom tenis prináša všetko, aj prehry proti logike
Zdielať na

Šport menom tenis prináša všetko, aj prehry proti logike

V deviatich víkendových stretnutiach Pohára federácie tenisových reprezentačných družstiev žien hrali dve bývalé jednotky svetového rebríčka WTA vo dvojhre zo siedmich prichádzajúcich do úvahy - obe sa predstavili proti Slovenkám.

Srbky Jelena Jankovičová a Ana Ivanovičová nastúpili na antuke v Sibamac aréne NTC v bratislavskom súboji o svetovú skupinu dovedna na štyri zápasy z piatich. Napriek takejto sile súpera mali domáce dva mečbaly na zotrvanie medzi elitnou osmičkou. Patria do nej viac než Ukrajina (určite), Španielsko a Nemecko (zhodne diskutabilne). Zároveň však treba objektívne uznať, že menej ako ktokoľvek ďalší s plnohodnotnou zostavou a terajšou príslušnosťou - Rusko, Česko, Taliansko, Belgicko a staronovo práve Srbsko.

Časté tvrdenie, že tím SR má potenciál aj na ďalší triumf v tejto súťaži, je sympatickým prejavom sebavedomia, ale opiera sa najmä a len o pretrvávajúci ochotný prístup Dominiky Cibulkovej a Daniely Hantuchovej (v medzinárodnom kontexte zďaleka nejde o samozrejmosť a radno to zdôrazňovať), nie ich kvality v porovnaní s optimálnymi možnosťami piatich - šiestich družstiev. Cibulková i Hantuchová už druhú sezónu nevyzerajú na stabilný návrat do Top 20 a ich tohtoročné fedcupové výkony aj výsledky to nepopreli. Zo siedmich "živých" dvojhier nevyťažili ani jeden pozoruhodne cenný a okolnosťami nerelativizovaný skalp. Hantuchová v týždni pred 28. narodeninami zažila proti Srbkám dokonalý opak v porovnaní s Belehradom 2010. Vtedy sa pričinila o všetky tri postupové body, teraz trikrát odchádzala so sklonenou hlavou. Vo Fed Cupe ťahá osobnú sériu piatich nezdarov, predtým nikdy nemala jej negatívna šnúra viac ako dve položky.

Šampiónky zo sezóny 2002 Slovenky sa po treťoligovom intermezze z polovice minulého desaťročia dostali do prvej baráže o elitu cez Belgičanky krátko pred návratmi Kim Clijstersovej a Justine Heninovej, do druhej zase na úkor Číňaniek bez Na Li, Ťie Čeng i Šuaj Pcheng a potom v samotnej prelínačke vlani v apríli zdolali Srbky mínus Ivanovičová. Jedenásta priečka v renkingu krajín ITF zodpovedá nadčasovej realite, hoci situačne sa to môže javiť inak, čo by sa presne stalo, ak by 18-ročná zverenkyňa nedávneho kapitána Sloveniek Mojmíra Mihala Aleksandra Kruničová nezvládla jeden z dvoch odvážnych forhendov zozadu popri čiare proti mečbalom v nedeľňajšej rozhodujúcej štvorhre. V takom prípade by v eufórii zaniklo, že Cibulková najprv iba splnila úlohu favoritky proti tínedžerke figurujúcej v hodnotení o 30 priečok pod ňou a potom bodovala "len" skrečom.

"Šport prináša všeličo, ale takýto zápas, ktorý jednoznačne bol v našich rukách, by sme mali vyhrať. Všetci sa musíme nad sebou zamyslieť a prísť na to, čo sa dá zlepšiť, aby sa niečo podobné už nezopakovalo," povedal prezident Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko a dodal: "Nikto si nedokáže predstaviť, ako sa teraz cítim a ako dlho mi potrvá, kým toto strávim."

Úspech Sloveniek proti Srbkám by pri aktuálnej konštelácii bol naozaj veľkým víťazstvom, takže veľkou - logicky - nemohla byť prehra. Taký rozmer nadobudla, až keď si to Slovenky v debli od stavu 6:2, 5:1, 30:0 prehrali samy. Proti všetkej situačnej logike, ale v súlade s nadčasovou realitou. "Máme tím na trofej," vyhlásila Jankovičová a s jej názorom sa nepochybne dá súhlasiť. Preto sú Srbky vo svetovej skupine zaslúžene.

Generálny sekretár STZ Igor Moška podotkol: "Musím si dať studenú sprchu, hoci jednu už som dostal... Videli sme sviatok tenisu, ale so zlým koncom pre nás. Všetky štyri dvojhry mali skvelú úroveň. Najväčší dojem počas víkendu na mňa urobili Dominika Cibulková a diváci, ktorí neúnavne povzbudzovali počas celých deviatich hodín. Pripomínalo to najväčšie daviscupové eufórie. Tí ľudia si zaslúžili šťastnejší koniec... Som veľmi smutný a sklamaný, boli sme blízko k veľkému víťazstvu." Aj hráčky i kapitán Matej Lipták napospol vzdávali publiku hold, ale v závere štvorhry bola približne polovica miest v štvortisícovom hľadisku prázdnych. 

Súvisiace články