Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Fed Cup: Tenistky zbabrali štvorhru, Srbky oslavujú
Zdielať na

Fed Cup: Tenistky zbabrali štvorhru, Srbky oslavujú

Tenisové reprezentantky Slovenska mimoriadne frustrujúcim spôsobom hneď po roku opúšťajú elitnú osmičke Pohára federácie družstiev žien.

Vo víkendovom atraktívnom bratislavskom stretnutí o svetovú skupinu budúceho ročníka Fed Cupu BNP Paribas prehrali so Srbkami s dvoma niekdajšími jednotkami renkingu v kádri tesne 2:3. Na antuke v Sibamac aréne NTC rovnako ako pred rokom v Belehrade proti rovnakému súperovi v identickej fáze tejto súťaže rozhodla až záverečná štvorhra. V sezóne 2010 sa v nej v srbskej metropole radovali Daniela Hantuchová s Magdalénou Rybárikovou, teraz Jelena Jankovičová, ku ktorej sa postavila Aleksandra Kruničová (vtedy Bojana Jovanovská). Hosťujúci pár triumfoval po ťažko uveriteľnej zápletke za 197 minút 2:6, 7:5, 9:7 z manka 2:6, 1:5 a 0:30 i dvoch mečbalov pri Hantuchovej podaní v desiatej hre druhého setu.

V prvom sete síce Hantuchová s Rybárikovou, ktorá hrala na forhendovej polovici dvorca, od stavu 3:0 s dvojitým brejkom pustili súperky na 2:3 a dva brejkbaly, ale šiesty gem napokon získali. Navyše, pridali poistku na 5:2 proti Kruničovej (ešte len 18-ročná zverenkyňa Mojmira Mihala bola na bekhendovej strane) a vzápätí odolali dokonca trom hrozbám straty podania. Pri druhom setbale poslala Jankovičová forhend za základnú čiaru. V druhom dejstve Slovenky unikli na 2:0, keď hneď zobrali podanie Jankovičovej. V piatej hre to dokonca zvládli z 0:40 najmä vďaka Rybárikovej výborným zákrokom vpredu - 4:1. Srbky od uvedeného stavu 1:5 a 0:30 pri Jankovičovej servise neskutočne zapli - najmä mladej Kruničovej akoby narástli krídla.

Jedinou hráčkou, ktorá dovtedy ani raz neprišla o podanie, bola držiteľka kompletnej zbierky grandslamových trofejí z miešanej štvorhry Hantuchová. Nezostalo to však v platnosti po desiatom geme druhej časti. Po úvodnom mečbale Sloveniek priniesol tri brejkbaly - odvrátené. Pri druhom mečbale Kruničová obehnutým forhendom popri čiare nachytala Rybárikovú. Následne Jankovičovej parádny lob znamenal štvrtý brejkbal. Hantuchová odpovedala esom - šiesta zhoda a pri nej neskutočný Kruničovej bekhendový kros. Pod ťarchou piateho brejkbalu prepálila Hantuchová forhend zozadu - 5:5, po chvíli na nulu pri Rybárikovej servise aj 5:7.

V treťom sete - pred sotva 2000 divákmi zo 4-tisícovej kapacity - hostky išli na 1:0 a dostali sa na zhodu na returne v druhom geme. Nepridali nadstavbu a neodolali tretiemu brejkbalu v tretej hre: Kruničová poslala krížny bekhend vedľa. Brejkový únik domácich netrval dlho, Rybáriková aj vinou dvoch dvojchýb hladko stratila servis - 2:2. Ďalšiemu brejkbalu čelila až Kruničová v jedenástom geme, keď Rybáriková perfektne zapracovala volejom od tela pri sieti. Srbky hrozbu odvrátili Jankovičovej doťuknutím v jasnej pozícii, ale pri nasledujúcom druhom brejkbale stratila jej partnerka nervy a napálila forhend vari meter za. Ani celkovo tretie podávanie na triumf však Slovenky nezvládli: okamžite mali 0:40 a pri druhom brejkbale Jankovičová neomylne našla priestor medzi nimi - 6:6. Za stavu 7:8 a 30:0 podávajúca Rybáriková pokazila smeč, nie prvý v tejto fáze, Kruničová pridala svoj obľúbený "ustúpený" forhend popri čiare a Srbky boli dve loptičky od víťazstva. Rybáriková zvládla hru nad hlavou (40:30), ale len raz (zhoda). Hantuchovej forhendový volej v sieti dodal hostkám mečbal a Kruničovej return zázračne našiel kurt.

O prípadnú definitívu v prospech tímu SR sa napokon nepostarala Daniela Hantuchová (32. v počítačovom poradí), ktorá v druhej nedeľňajšej dvojhre prehrala s bývalou líderkou svetového rebríčka WTA Jelenou Jankovičovou v ich ôsmom vzájomnom dueli za 167 minút 2:6, 6:3, 5:7. V treťom sete pritom viedla 3:1. Za stavu 3:4 sa pred svojím podaním nechala ošetriť v šatni. V desiatej hre odvrátila priamym bodom z podania mečbal. V dvanástom geme pri skóre 15:40 pokazila forhendovú odpoveď na return.

Dvadsaťsedemročná popradská rodáčka Hantuchová má proti 8. hráčke terajšieho renkingu Jankovičovej štatistiku 3:5. Srbke, ktorá v súlade so všeobecnými očakávaniami nahradila Bojanu Jovanovskú, sa slovenská fedcupová rekordérka nerevanšovala za prehru z osemfinále vlaňajšieho parížskeho grandslamového Roland Garros. Zverenkyňa kapitána družstva SR Mateja Liptáka Hantuchová zároveň ani pripomenula svoj úspech proti nej z vlaňajšieho belehradského súperenia oboch krajín v rovnakej fáze súťaže pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Jankovičová dosiahla svoj jubilejný 30. fedcupový úspech, Hantuchová je stále na méte 29 triumfov.

V úvodnej nedeľňajšej dvojhre, celkovo tretej, hosťujúca Ana Ivanovičová po 84 minútach za stavu 4:6, 3:3 zo svojho pohľadu proti Dominike Cibulkovej odstúpila zo súboja jednotiek oboch tímov - pravdepodobne pre zranenie brušného svalstva, ktoré si nechala ošetriť pri skóre 4:6, 3:0. Následne 23-ročná Belehradčanka ešte viedla na príjme 40:0, ale napokon už nezískala ani gem. V šiestej hre druhej časti riskovaním a pokusmi o skrátenia dala tušiť predčasný koniec, ktorý aj prišiel. Šampiónka z Roland Garros 2008 Ivanovičová, momentálne 17. v renkingu, práve pre spomenutý typ zdravotnej indispozície nenastúpila v januári na finále Hopmanovho pohára v austrálskom Perthe. Cibulková (28.) má vo Fed Cupe celkovú štatistiku 14:13, z toho v singli 13:6, Ivanovičová stojí 14:6 (vo dvojhre 11:4).

Na záverečný singlový súboj na antuke v Sibamac aréne NTC nastúpili Daniela Hantuchová a Jelena Jankovičová, ktorá v súlade so všeobecnými očakávaniami hrá namiesto pôvodne nominovanej Bojany Jovanovskej. Bývalá jednotka svetového rebríčka WTA Jankovičová vedie nad niekdajšou päťkou renkingu Hantuchovou v bilancii zo vzájomných duelov 4:3 a 27-ročná popradská rodáčka sa jej pokúsi revanšovať za osemfinálovú prehru z vlaňajšieho parížskeho Roland Garros. Zhodou okolností majú obe v tejto súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) na konte 29 víťazstiev, takže jedna z aktérok dosiahne jubileum.

Program uzavrie štvorhra, na ktorú pri piatkovom žrebe programu nahlásili kapitáni Matej Lipták a Dejan Vraneš páry Hantuchová, Magdaléna Rybáriková, resp. Jankovičová, Aleksandra Kruničová.

Slovenky hrajú v prelínačke o elitnú osmičku tretí raz v rade, ale premiérovo v rámci tejto série "zhora". V apríli 2009 podľahli Francúzkam v spomenutej rekordne dlhej dráme 2:3, po dvanástich mesiacoch zdolali najtesnejším rozdielom práve Srbky v Belehrade a zabezpečili si svoj prvý štart vo svetovej skupine od sezóny 2004. Držiteľky Fed Cupu 2002 Slovenky vo februári v bratislavskom derby vo štvrťfinálovom 1. kole nestačili na Češky, s ktorými prehrali 2:3. Srbky aj bez Jankovičovej a Ivanovičovej zvíťazili v Novom Sade vo finálovom 1. kole II. svetovej skupiny nad Kanaďankami 3:2. Družstvo SR uspelo proti výberu Srbska aj v júli 2007 v Košiciach, vtedy 4:1, takže v bilancii zo vzájomných súbojov vedie 2:0. V žiadnom z doterajších stretnutí nehrala Ivanovičová: najprv zo zdravotných dôvodov a potom pre nedostatok formy.

SLOVENSKO - SRBSKO 2:3 

Dominika Cibulková - Ana Ivanovičová 6:4, 3:3 - skreč, Ivanovičová po 84 minútach odstúpila
Daniela Hantuchová - Jelena Jankovičová 2:6, 6:3, 5:7 za 167 minút (41, 47, 79)
Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková - Jelena Jankovičová, Aleksandra Kruničová 6:2, 5:7, 7:9 za 197 minút (44, 71, 82) 

Súvisiace články