Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Fed Cup: Slovensko-Srbsko 1:1 po úvodných dvojhrách
Zdielať na

Fed Cup: Slovensko-Srbsko 1:1 po úvodných dvojhrách

Stav víkendového bratislavského stretnutia Slovensko - Srbsko o svetovú skupinu Pohára federácie 2012 tenistiek je po sobotňajších dvojhrách 1:1, keď sa presadili jednotky oboch tímov.

Za Srbky vyrovnala bývalá líderka svetového rebríčka WTA Ana Ivanovičová (17. v renkingu), ktorá štvrtý raz v rade prekonala Danielu Hantuchovú (32.), tentoraz na antuke v Sibamac aréne NTC za 86 minút 6:2, 6:4.

O prvý bod domáceho tímu sa postarala jeho jednotka Dominika Cibulková, ktorá v úvodnej z dvoch sobotňajších dvojhier na antuke v Sibamac aréne NTC zdolala nečakanú dvojku hostiek Bojanu Jovanovskú v ich premiérovom vzájomnom súboji za 138 minút 4:6, 6:3, 6:1. Povestne húževnatá Slovenka pritom prehrávala o set a brejk, ale od stavu 4:6, 2:3* si pripísala proti čerstvej držiteľke BNP Paribas Heart Award 6 gemov v rade. Zverenkyňa Željka Krajana potom síce nevyužila dva brejkbaly na náskok 3:0 v rozhodujúcej časti, ale ako returnujúca dosiahla "poistku" na 4:1 a v koncovke už mala pevnú ruku.


Devätnásťročná Jovanovská, 58. v počítačovom poradí, prekvapujúco dostala od kapitána Dejana Vraneša dôveru na úkor Jeleny Jankovičovej (8.) a v ofenzívnom súboji obojstranne výbornej úrovne nesklamala. Napokon sa však naplno prejavili väčšie skúsenosti 21-ročnej Bratislavčanky i schopnosť stupňovať výkon a o niečo lepšie zvládať zlomové situácie. Semifinalistka Roland Garros 2009 Cibulková má teraz vo Fede Cupe vyrovnanú štatistiku 13:13, z toho však vo dvojhre vysoko pozitívne skóre 12:6. Napredujúca Jovanovská, vo februári hlavná strojkyňa úspechu proti Kanaďankám, má fedcupovú bilanciu 4:3 (v singli 3:2).

V druhej dvojhre vstupného dňa programu si pred vypredaným štvortisícovým hľadiskom zmerajú sily niekdajšia päťka svetového rebríčka WTA Daniela Hantuchová (teraz 32. pozícia) a bývalá líderka renkingu Ana Ivanovičová (17.). Prekvapujúca jednotka balkánskej singlovej zostavy Ivanovičová vedie nad Hantuchovou 3:1 zásluhou série troch úspechov - naposledy mala navrch v semifinále melbournských grandslamových Australian Open, a to z manka 0:6, 0:2.

V nedeľu od 12.00 h sa podľa tradičného scenára tejto súťaže organizovanej Medzinárodnou tenisovou federáciou (ITF) stretnú jednotky oboch družstiev Cibulková a Ivanovičová a po nich dvojky Hantuchová s Jovanovskou. Na záverečnú štvorhru nominovali kapitáni Matej Lipták a spomenutý Vraneš páry Hantuchová, Magdaléna Rybáriková a Jankovičová, Aleksandra Kruničová.

Slovenky hrajú v prelínačke o elitnú osmičku tretí raz v rade, ale premiérovo v rámci tejto série "zhora". V apríli 2009 podľahli Francúzkam v rekordne dlhej dráme v Limoges 2:3, po dvanástich mesiacoch zdolali najtesnejším rozdielom práve Srbky v Belehrade a zabezpečili si svoj prvý štart vo svetovej skupine od sezóny 2004. Držiteľky Fed Cupu 2002 Slovenky vo februári v bratislavskom derby vo štvrťfinálovom 1. kole nestačili na Češky, s ktorými prehrali 2:3. Srbky aj bez Jankovičovej a Ivanovičovej zvíťazili v Novom Sade vo finálovom 1. kole II. svetovej skupiny nad Kanaďankami 3:2. Družstvo SR uspelo proti výberu Srbska aj v júli 2007 v Košiciach, vtedy 4:1, takže v bilancii zo vzájomných súbojov vedie 2:0. V žiadnom z doterajších stretnutí nehrala Ivanovičová: najprv zo zdravotných dôvodov a potom pre nedostatok formy.

Fedcupovej rekordérke SR Hantuchovej sa síce podarilo v oboch častich dosiahnuť sľubný priebežný obrat z 0:1 s brejkom na 2:1, odvtedy však zhodne ťahala za kratší koniec. V druhom sete ako podávajúca odvrátila hrozbu stavu 2:5 a napokon znížila na 3:4, ale manko brejku už nevymazala, hoci na returne v desiatom geme viedla nádejne 30:15. Šampiónka z parížskeho grandslamového Roland Garros 2008 Ivanovičová vedie nad Hantuchovou 4:1, predtým naposledy mala navrch v semifinále melbournských grandslamových Australian Open, a to z hrozivo vyznievajúceho stavu 0:6, 0:2. Dvadsaťsedemročná popradská rodáčka Hantuchová si teda musí minimálne do nedele počkať na svoj jubilejný 30. zápasový úspech vo Fed Cupe (29:13), vo dvojhre inkasovala okrúhlu 10. prehru (popri 24 triumfoch). Dvadsaťtriročná Belehradčanka Ivanovičová stojí celkovo 14:5, v singli 11:3.

SLOVENSKO - SRBSKO 1:1 po sobotňajších dvojhrách

Dominika Cibulková - Bojana Jovanovská 4:6, 6:3, 6:1 za 138 minút (51, 40, 47)
Daniela Hantuchová - Ana Ivanovičová 2:6, 4:6 za 86 minút (32, 54)

Súvisiace články