Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Cibulková prehrala v 3. kole dvojhry s Makarovovou
Zdielať na

Cibulková prehrala v 3. kole dvojhry s Makarovovou

MELBOURNE / Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala za 2:53 h 2:6, 7:6 (3), 3:6 s Ruskou Jekaterinou Makarovovou v sobotňajšom stretnutí 3. kola dvojhry na grandslamových Australian Open v Melbourne. Šestka "pavúka" pritom reálne mala v Rod Laver Arene na dosah najpozoruhodnejší obrat v celej svojej kariére.

Tretí set si totiž vynútila z manka 2:6, 0:4 a brejkbalu súperky k tomu. V rozhodujúcom dejstve zaostávala Cibulková 0:2, ale aj mala tri jednotlivé brejkbaly v tzv. Tildenovom geme pri skóre 3:3. Predmetnú hru napokon nezískala a už si nepripísala ani jednu.

Ruska nasadená ako tridsiata bude v pondelok v osemfinále čeliť postupujúcej z duelu Caroline Wozniacka (Dán.-17) - Johanna Kontová (V. Brit.-9). Dvadsaťosemročná ľavoruká univerzálka z Moskvy je aspoň v osemfinále tohto podujatia siedmy raz bez prerušenia. Niekdajšia osmička singlového renkingu Makarovová, teraz 34. v hodnotení, znížila v štatistike proti 27-ročnej Bratislavčanke Cibulkovej (6.) na 1:3. Revanšovala sa jej za Moskvu 2012, Sydney 2013 a Indian Wells 2014.

Zverenkyňa Jevgenije Maňukovovej Makarovová bola set a pol uvoľnenejšou, konzistentnejšou a naliehavejšou aktérkou, ale za jasného stavu trestuhodne povolila Cibulkovej nájsť cestu do zápasu. Slovenka odvtedy bola vo svojej povestnej eufórii a tzv. momentum sa spolu so skóre - s krátkou výnimkou v otváracom štádiu tretieho setu - už-už preklápalo na jej stranu, ale nezvládla zopár kľúčových fiftínov na sklonku drámy a veľmi kruto za to pykala.

"Bol to úžasný zápas a boj. Úprimne priznávam, že za toho stavu 6:2, 4:0 som začala byť trochu zviazaná vidinou víťazstva. Som veľmi šťastná, že som to napokon proti takej skvelej hráčke, akou je Dominika, predsa len zvládla, toto je moje najobľúbenejšie grandslamové podujatie," vyhlásila Makarovová v interview ešte na kurte.

Makarovová bola na južnej pologuli v semifinále edície 2015 (v derby podľahla Marii Šarapovovej), medzi najlepšie štyri na vrcholnej scéne sa prebojovala aj na newyorských US Open 2014. Vlani na Grand Slame Ázie a Pacifiku podľahla v osemfinále spomenutej Kontovej. Vo štvorhre je po boku krajanky Jeleny Vesninovej hrdinkou parížskeho Roland Garros 2013 a US Open 2014, ale aj OH 2016 v Riu de Janeiro a singapurských "výberových" WTA Finals 2016.

Makarovová dosiahla svoj jubilejný 20. triumf nad členkou Top 10 popri 54 prehrách. Jej renkingovým rekordom je dvojnásobné zdolanie trojky počítačového poradia, a to Bielorusky Viktorie Azarenkovej (Madrid 2013) a Rumunky Simony Halepovej (Australian Open 2015).

Jekaterina Makarovová (Rus.-30) - Dominika Cibulková (SR-6) 6:2, 6:7 (3), 6:3 za 2:53 h

Súvisiace články