Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Toto náš TENIS ešte nezažil...Zlatí šuhaji
Zdielať na

Toto náš TENIS ešte nezažil...Zlatí šuhaji

BRATISLAVA / Slovenskí tenisoví reprezentanti do 18 rokov prvý raz získali zlato na letných ME tímov chlapcov tejto vekovej kategórie.


V stredajšom finále na záverečnom turnaji vo francúzskom La Rochelle zvíťazili nad Rumunmi nasadenými ako tretími 2:1, hoci spočiatku prehrávali 0:1. Obrat zvládli aj v utorňajšom semifinále proti Francúzom. V pondelňajšom štvrťfinálovom 1. kole zdolali Portugalčanov 3:0.

V stredajšej otváracej dvojhre dvojok kádrov Lukáš Klein podľahol Nicolaemu Danielovi Frunzovi 4:6, 3:6. Následne však v singlovom súboji lídrov Alex Molčan uspel proti Calinovi Mandovi, ktorý za stavu 6:2, 1:1 z pohľadu Molčana odstúpil. V rozhodujúcej štvorhre Klein a Molčan prekonali tandem Bogdan Borza, Frunza 6:1, 6:3.

Slováci odplatili Rumunom prehru 1:2 z finále minulotýždňového kvalifikačného podujatia v Piešťanoch (postúpili prví dvaja). Naopak, v širšom kontexte sa Rumunom nepodarilo opätovne pomstiť nedávny daviscupový nezdar svojich seniorských krajanov proti Slovákom. V nominácii SR bol okrem spomenutej dvojice aj Patrik Néma, ako kapitán pôsobil Ľubomír Kurhajec. Všetci traja majstri Európy sú členmi programu Národného tenisového centra, kde okrem Kurhajca na nich dohliadajú aj Branislav Sekáč a Karol Kučera.

Paradoxom je fakt, že duo Klein, Molčan prehralo s tandemom Borza, Frunza minulý piatok na domácej pôde jednoznačne 0:6, 2:6. Po piatich dňoch sa pomer síl extrémne zmenil. "Bol to veľmi emotívny turnaj. Hrať za Slovensko je veľká motivácia a česť. Toto podujatie sa nedá porovnať s normálnymi turnajmi. Mali sme veľmi náročné zápasy: dvakrát sme museli otáčať z 0:1, ale napokon nám to vyšlo," uviedol Alex Molčan pre agentúru SITA.

"Je to fantázia! Neuveriteľné! Chlapci sa z víťazstva veľmi tešia, veď sa už zapísali do histórie tenisu. Na pohári sú napísané ich mená popri takých menách ako Kodeš, Šmíd, Složil, Mečíř, Vajda, Nováček alebo Djokovič. Je to prestížna súťaž, mimoriadne populárna. Každodenne chodilo na tenis veľa divákov, chlapci sa prekonávali a zaslúžene sa tešia z víťazstva," citoval Slovenský tenisový zväz (STZ) na svojej internetovej stránke slová kapitána Ľubomíra Kurhajca.

Dve finálové prehry v minulosti

Slovensko v ére samostatnosti bolo vo finále Valerio/Galea Cupu, ako sa tento kontinentálny šampionát historicky volá, aj v sezónach 2004 a 2010, zhodne neuspelo (so Srbskom a Čiernou Horou vo Verone, resp. s Maďarskom v Benátkach - v prvom tíme boli Pavol Červenák, Lukáš Lacko a Peter Miklušičák, čelili aj Novakovi Djokovičovi a Viktorovi Troickému, čerstvejšie družstvo tvorili Filip Horanský, Jozef Kovalík a Adrian Partl pod vedením Miloslava Grolmusa). Vo federálnej dobe triumfovalo Česko-slovensko v rokoch 1975, 1984 a 1987 (dva razy Vichy, raz Lesa). Vlani mladí Slováci v Benátkach prehrali vo štvrťfinálovom 1. kole s Nemcami a napokon obsadili 7. miesto.

SR na mládežníckych letných ME tímov do 14, 16 či 18 rokov triumfovala aj v roku 1996 (dievčatá U-18), 1997 (dievčatá U-14), 1998, 1999, 2000 (čistý hetrik dievčat U-16), 2004 (dievčatá U-14) a 2012 (dievčatá U-18, konkrétne Karolína Schmiedlová, Petra Uberalová a Natália Vajdová). V chlapčenských kategóriách je teda terajšie prvenstvo úplne premiérové.

Slovenky do 18 rokov obsadili na záverečnom turnaji ME - Soisbault/Reina Cupu 2015 vo francúzskom Granville konečné 7. miesto. V stredu si Viktória Kužmová, Tereza Mihalíková a Martina Okáľová v súboji o spomenutú priečku poradili s Holanďankami 2:1.


Výsledky - streda:

CHLAPCI:

Valerio/Galea Cup (La Rochelle / Fr.):

Finále:
SLOVENSKO - RUMUNSKO (3) 2:1
(Alex Molčan - Calin Manda 6:2, 1:1 - skreč, Manda odstúpil, Lukáš Klein - Nicolae Daniel Frunza 4:6, 3:6, Lukáš Klein, Alex Molčan - Bogdan Borza, Nicolae Daniel Frunza 6:1, 6:3)

DIEVČATÁ:

Soisbault/Reina Cup (Granville / Fr.):

O 7. miesto:
SLOVENSKO (1) - HOLANDSKO 2:1
(Tereza Mihalíková - Nina Kruijerová 6:1, 6:1, Martina Okáľová - Liza Lebedzevová 4:6, 6:7 /5/, Viktória Kužmová, Tereza Mihalíková - Nina Kruijerová, Anastasia Mulderová-Syrovacká 6:1, 6:0)

Pozn: Slovenské tímy chlapcov a dievčat do 16 rokov nepostúpili z kvalifikačných turnajov na záverečné.

Vizitky slovenských majstrov Európy:

ALEX MOLČAN
nar. 1. decembra 1997
klub: TK Slávia Agrofert STU Bratislava a program NTC
trénerské vedenie: Ľubomír Kurhajec, Branislav Sekáč, Karol Kučera
postavenie v juniorskom tzv. kombinovanom svetovom rebríčku ITF: 25.
dosiaľ najvyššie postavenie v juniorskom tzv. kombinovanom svetovom rebríčku ITF: 18.

LUKÁŠ KLEIN
nar. 22. marca 1998
klub: TK Vysoké Tatry a program NTC
trénerské vedenie: Ľubomír Kurhajec, Branislav Sekáč, Karol Kučera
postavenie v juniorskom tzv. kombinovanom svetovom rebríčku ITF: 52.
dosiaľ najvyššie postavenie v juniorskom tzv. kombinovanom svetovom rebríčku ITF: 47.

PATRIK NÉMA
nar. 25. októbra 1997
klub: TK Slávia Agrofert STU Bratislava a program NTC
trénerské vedenie: Ľubomír Kurhajec, Branislav Sekáč, Karol Kučera
postavenie v juniorskom tzv. kombinovanom svetovom rebríčku ITF: 76.
dosiaľ najvyššie postavenie v juniorskom tzv. kombinovanom svetovom rebríčku ITF: 64.

Najčítanejšie