Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Cibulková s titulom v Linzi a miestenkou na šampionát
Zdielať na

Cibulková s titulom v Linzi a miestenkou na šampionát

LINZ / Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako druhá zvíťazila za 104 minút 6:3, 7:5 nad Švajčiarkou Viktorijou Golubicovou v nedeľňajšom finále dvojhry na turnaji WTA International Generali Ladies v rakúskom Linzi (dotácia 250 000 USD, tvrdý povrch Deco-Turf v hale).

V prvom dejstve sa Cibulková presadila vďaka brejku z ôsmej hry. V druhej časti viedla 3:1 a 40:15 na príjme, ale aj čelila štyrom setbalom pri vlastnom servise v desiatom geme, dvom za sebou. Podujatím však napokon prešla bez straty čo i len setu.

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka Cibulková, 10. v dlhodobom singlovom renkingu, si týmto úspechom v premiérovom vzájomnom dueli s 24-ročnou 62. ženou svetového rebríčka Golubicovou, definitívne zabezpečila miestenku na výberový šampionát WTA Finals 23. - 30. októbra v Singapure pre osem najlepších singlistiek sezóny.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková je prvou Slovenkou medzi elitou po deviatich rokoch: na MS WTA Tour 2007 v Madride si zahrala Daniela Hantuchová, nepostúpila zo základnej skupiny.

"Mám veľkú radosť z toho, že z domova mohla pricestovať moja rodina aj kamaráti, aby ma podporili," povedala na slávnostnom ceremoniáli Cibulková, ktorá vníma Linz vzhľadom na geografickú blízkosť ako domáce podujatie a poďakovala riaditeľke turnaja Sandre Reichelovej za voľnú kartu.

"Gratulujem k miestenke na ´Masters´ a želám všetko najlepšie," uviedla Golubicová, ktorá si nedokázala dať darček k nedeľňajším narodeninám a vybojovať si druhý primát po júlovom antukovom Gstaade.

Cibulková získala svoj siedmy singlový titul na hlavnej profesionálnej úrovni, tretí tohtoročný po Katoviciach a Eastbourne. Teraz smeruje do Moskvy, kde ako dvojka podujatia má voľný žreb v 1. kole. V osemfinále Kremeľského pohára v ruskej metropole bude čeliť úspešnej zo stretnutia Lucie Šafářová (ČR) - Daria Gavrilovová (Aus.).

Nedávno ôsma tenistka dlhodobého poradia pre nasadzovanie Cibulková sa v sobotu úspechom 6:4, 6:3 v semifinále proti Španielke Carle Suárezovej-Navarrovej dostala pred Britku Johannu Kontovú na poslednú ôsmu postupovú pozíciu v účelovom bodovaní Road. V nedeľu jej semifinálová prehra Rusky Svetlany Kuznecovovej v Tchien-ťine zjednodušila situáciu: všetko už mala len vo vlastných rukách vo finále v TipsArene. Úlohu zvládla.

Zverenkyňa fedcupového kapitána SR Mateja Liptáka Cibulková bola v tomto dejisku aj vo finále ročníka 2011, nestačila v ňom na Češku Petru Kvitovú (4:6, 1:6). V Linzi debutovala už pred ôsmimi rokmi, hrala v ňom šiesty raz. V prvých troch dueloch prekonala súperky, ktoré majú na konte aspoň jeden mládežnícky grandslamový titul. V 1. kole to bola Švajčiarka Belinda Bencicová (6:1, 6:2), v osemfinále Nemka Annika Becková (6:1, 6:3), vo štvrťfinále ruská obhajkyňa primátu Anastasia Pavľučenkovová (7:6 /3/, 6:4, pričom v oboch dejstvách viedla aj 5:1). Cibulková pripomenula miestny triumf Hantuchovej zo spomenutej šampionátovej sezóny 2007.

Dvojhra - finále:
Dominika Cibulková (SR-2) - Viktorija Golubicová (Švaj.) 6:3, 7:5 za 104 minút (48, 56)

Súvisiace články