Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kvitová pustila vo finále bezradnej Cibulkovej iba dve hry
Zdielať na

Kvitová pustila vo finále bezradnej Cibulkovej iba dve hry

WU / CHAN - Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako desiata prehrala za 62 minút jasne 1:6, 1:6 s českou štrnástkou podujatia Petrou Kvitovou v sobotňajšom finále dvojhry na turnaji WTA Premier 5 Dongfeng Motor Wuhan Open v čínskom Wu-chane.

Cibulková bojovala, ale bola bezradná proti famózne hrajúcej Kvitovej, ktorá na "winnery" dominovala 28:2 (nevynútené chyby 18:13).

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka Cibulková, momentálne oficiálne 12. v dlhodobom počítačovom poradí, si odnáša 585 bodov a prémiu 235 520 USD pred zdanením. Šampiónke patrí 900 bodov a 471 700 USD brutto. Obe sa budúci týždeň predstavia na ešte prestížnejšom podujatí WTA Premier Mandatory China Open v čínskom Pekingu (dotácia 6 289 521 USD, tvrdý povrch), zhodne majú zásluhou prieniku do wu-chanského semifinále voľný žreb na 1. kolo. Cibulková je aj v čínskej metropole desiatkou "pavúka", v 2. kole bude čeliť úspešnej z duelu Alizé Cornetová (Fr.) - Shelby Rogersová (USA). Na osemfinálové 3. kolo sa podľa žrebu a nasadenia teoreticky črtá Slovenkin duel so španielskou sedmičkou turnaja Carlou Suárezovou-Navarrovou, pričom v tejto sekcii je aj Švajčiarka Belinda Bencicová.

V pondelok 3. októbra sa Cibulková posunie na 8. priečku v renkingu pre nasadzovanie, čím si o dve miesta zlepší 2,5 roka starý osobný rekord. V Top 10 debutovala 31. marca 2014. Bola vo svojom piatom tohtoročnom finále, prvom od júnového na tráve v britskom Eastbourne, kde napokon aj získala titul. Bol jej šiesty na hlavnej profesionálnej úrovni. Mal "radovú" hodnotu Premier bez prídavného označenia, teda tretiu najvyššiu v hierarchii Tenisovej asociácie žien (WTA) po Premier Mandatory a Premier 5 (aj Wu-chan) a pred kategóriou International. Veľká štvorka je v správe Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF).

Finalistka Australian Open 2014 Cibulková bojuje na ázijskej šnúre aj o posilnenie svojich vyhliadok na štart na koncoročnom výberovom šampionáte WTA Finals 23. - 30. októbra v Singapure pre osem najlepších singlistiek sezóny. K 26. septembru figurovala na siedmej priečke v hodnotení Road iba o 18 bodov nad čiarou (teraz má k dobru extrémne sľubnejších 383 bodov - je to napríklad približne hodnota 390-bodového semifinále v budúcotýždňovom Pekingu).

Cibulková klesla vo "vzájomke" proti 26-ročnej ľavorukej wimbledonskej šampiónke 2011 a 2014 Kvitovej (16., bola však aj na 2. pozícii) na 2:5 po tom, ako uspela v predchádzajúcich dvoch stretnutiach, čerstvejšie v marci 2014 na "harde" v kalifornskom Indian Wells (6:3, 6:2). Češku v minulosti viedol Slovenkin terajší kouč Matej Lipták, aktuálne aj fedcupový kapitán SR.

Kvitová vo Wu-chane získala primát aj v sezóne 2014. V osemfinálovom 3. kole teraz stopla nemeckú jednotku hierarchie Angelique Kerberovú. Na svoj 18. singlový titul čakala od augusta 2015, keď sa presadila v New Havene. V tejto sezóne bola vo svojom prvom finále. O trofej nehrala od vlaňajšieho výberového šampionátu v Singapure, kde podľahla Poľke Agnieszke Radwanskej. V pondelok bude 11. v dlhodobom svetovom rebríčku.

Dvojhra - finále:
Petra Kvitová (ČR-14) - Dominika Cibulková (SR-10) 6:1, 6:1 za 62 minút (29, 33)

Súvisiace články