Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tri Slovenky sa lúčia v 1. kole, výnimkou iba Rybáriková
Zdielať na

Tri Slovenky sa lúčia v 1. kole, výnimkou iba Rybáriková

MELBOURNE / MELBOURNE - Úvodný deň na grandslamovom Australian Open v Melbourne mal pre slovenský ženský tenis trpkú príchuť.

Zo štvorice slovenských hráčok uspela v 1. kole dvojhry jediná - Magdaléna Rybáriková. S lukratívnou súťažou sa hneď v úvode rozlúčilo trio Karolína Schmiedlová, Dominika Cibulková a Daniela Hantuchová. Pritom Cibulková bola v Melbourne pred dvoma rokmi vo finále a Hantuchová má na úvodný grandslamový turnaj sezóny semifinálovú (2008) aj štvrťfinálovú spomienku (2003). Všetky tri zdolané Slovenky si odnášajú prémiu 34 500 AUD pred zdanením a 10 bodov do počítačového poradia. V pondelok budú v úvodnom kole dvojhry v hre ešte dvaja slovenskí muži - Martin Kližan a aj debutant na grandslamovej úrovni Jozef Kovalík.

Rybáriková je podľa rebríčka (75.) až tretia najlepšia Slovenka, ale v pondelok by jej pasovala rola jednotky. Zverenkyňa Martina Ležáka zvíťazila nad mierne favorizovanou Belgičankou Yaninou Wickmayerovou za 134 minút 3:6, 6:3, 7:5, za stavu 4:5 v treťom sete odvrátila pri vlastnom podaní dva mečbaly v rade. V stredu sa stretne s 22-ročnou Američankou Lauren Davisovou (103.). Má proti nej bilanciu 1:0. Dvadsaťsedemročná piešťanská rodáčka Rybáriková, 75. v renkingu WTA, vyrovnala v bilancii zo vzájomných duelov s 26-ročnou niekdajšou dvanástkou svetového rebríčka Wickmayerovou (41.) na 3:3. Nadviazala na úspech 6:2, 6:2, ktorý dosiahla predvlani v Soule. Rivalita trvá už od sezóny 2008. Rybáriková nastrieľala pozoruhodných 11 es proti 5, na dvojchyby to bolo 7:8. Postupujúca mala pomer "winnerov" a nevynútených chýb 32:36, zdolaná 40:52. Slovenka využila polovicu z tucta brejkbalov, Belgičanka len 5 z 13. Rybáriková zvládla 13 zo 17 zákrokov pri sieti. Na jednotlivé fiftíny to bolo tesne 105:103. Držiteľka štyroch singlových titulov z hlavnej profesionálnej úrovne Rybáriková sa prebojovala do 2. kola na južnej pologuli tretí raz v rade po tom, ako pri prvých piatich štartoch v "main draw" v metropole Viktórie vždy skončila už na úvod. Pokúsi sa aspoň si zopakovať osobný rekord na veľkej štvorke v podobe prienikov do 3. kola na US Open 2008 a 2009 a Wimbledone 2015. V Melbourne má istotu 70 bodov do príslušného rebríčka a prémie 70-tisíc AUD brutto.

"Som veľmi spokojná, mala som pred Melbourne dosť zápasov v príprave, hoci mnohé v kvalifikácii, a trochu ustúpili aj bolesti krížov. Mám za sebou ťažký zápas. Prehrala som prvý set, pretože súperke išlo lepšie podanie. V druhom som sa zlepšila a bol to vyrovnaný boj. V treťom som takmer doplatila na nevyužitý náskok a čelila dvom mečbalom, ale v nakritickejších chvíľach mi práve podanie pomohlo," povedala spokojná Magdaléna Rybáriková.

Dominika Cibulková pred pondelkom s Francúzkou Kristinou Mladenovicovou v piatich zápasoch ani raz neprehrala, ale bolo jej to málo platné. Aktuálne podľahla niekdajšej jednotke juniorského hodnotenia ITF nasadenej ako dvadsiatej ôsmej za 77 minút 3:6, 4:6. Dvadsaťšesťročná Bratislavčanka Cibulková, 38. v renkingu k 18. januáru, od 22-ročnej univerzálky s balkánskymi koreňmi Mladenovicovej (30.) inkasovala 9 es, sama dala len jediné. Premenila 2 zo 7 brejkbalov, postupujúca zužitkovala 4 zo 6 takýchto možností. Francúzka bude v 2. kole hrať s americkou kvalifikantkou Nicole Gibbsovou. Bývalá členka Top 10 Cibulková sa ešte predstaví vo štvorhre s Belgičankou Kirsten Flipkensovou. V úvodnom kole na Majors dosiaľ naposledy neuspela vlani na Wimbledone krátko po návrate z dlhodobej maródky. Na južnej pologuli sa jej to stalo premiérovo od sezóny 2010. "Som strašne smutná. Tento výsledok ma veľmi mrzí. Australian Open je môj obľúbený turnaj a znovu som tu chcela dosiahnuť výborný výsledok, veď posledné dva roky som tu hrala skvele. Necítila som sa na dvorci dobre. Nevychádzali mi returny, dovolila som súperke veľmi veľa, hoci som ju dobre poznala. Asi som príliš myslela na skóre a na očakávania a nedostala som sa vôbec k svojej vlastnej hre. Takýto zápas treba rýchlo hodiť za hlavu, ale nie je to jednoduché. Súperka ničím neprekvapila. Bol to z mojej strany veľmi zlý výkon a rýchlo sa musím sústrediť na Pohár federácie proti Austrálii a ďalšie grandslamové turnaje. Vidím, že cesta späť na staré pozíce je veľmi ťažká," zhodnotila svoje nevydarené vystúpenie Dominika Cibulková.

Prekvapila aj hladká prehra národnej jednotky Karolíny Schmiedlovej. Nasadená dvadsaťsedmička "pavúka" ženskej dvojhry v 1. kole podľahla Ruske Darii Kasatkinovej za 79 minút 3:6, 3:6. Schmiedlovej (29. v rebríčku WTA) zápas podľa štatistík nevyšiel: popri 11 víťazných úderoch "spáchala" 40 nevynútených chýb, z toho 9 dvojchýb. Jej tretie vystúpenie v hlavnej súťaži v Melbourne Parku bolo zatiaľ najkratším. Vlani aj predvlani sa prebojovala do 2. kola, hoci ďalej nie. Maximom 21-ročnej zverenkyne trénera Milana Martinca na turnaji "veľkej štvorky" zostáva 3. kolo z vlaňajšieho US Open v New Yorku a predvlaňajšieho Roland Garros v Paríži. Stále iba 18-ročná rodáčka z Togliatti Kasatkinová sa pripravuje v zázemí trnavskej Empire Tennis Academy pod vedením trénera Vladimíra Pláteníka. Kasatkinová vlani na seba upozornila prienikom do 3. kola na grandslamovom US Open, na sklonku sezóny bola v semifinále na podujatí Kremlin Cup v Moskve. "Nie som spokojná s výkonom. Pol setu to ešte ušlo, ale potom som narobila veľmi veľa chýb. Nechala som súperku hrať. Nezvládla som ani úvod druhého setu a hoci sa črtal nejaký záblesk obratu 0:5 na 3:5, už bolo neskoro. Vidím, že ešte potrebujem veľa skúseností a asi mi nepomohlo ani príliš veľa mimotenisových akcií ako slovenskej jednotky a Tenistky roka. Preto sa teraz musím sústrediť na Pohár federácie a poučiť sa," vravela sklamaná Karolína Schmiedlová.

Šestnásta účasť Daniely Hantuchovej v hlavnej súťaži dvojhry v Melbourne bola veľmi krátka. Skúsená Slovenka podľahla Ruske Svetlane Kuznecovovej, nasadenej dvadsaťtrojke, za 61 minút 0:6, 2:6. Postupujúca hráčka predviedla 23 víťazných úderov a len 4 nevynútené chyby, zdolaná mala oveľa horšiu bilanciu pravdy: 9:24. Hantuchová sa počas celého stretnutia nedostala k brejkbalu, svoje podanie neudržala dovedna päťkrát. Zatiaľ čo Ruska vypálila 10-krát eso, Slovenka si pripísala 8 dvojchýb. Zároveň potvrdila, že ruská súperka jej herne nesedí. V pätnástom vzájomnom súboji s Kuznecovovou jedenástykrát neuspela. Tridsaťdvaročná Hantuchová, momentálne až 89. v renkingu WTA, sa na Australian Open štvrtýkrát lúčila hneď po úvodnom kole. Jej najväčšie úspechy sa spájajú s rokmi 2008 a 2003, keď sa dostala do semifinále, resp. štvrťfinále. Kuznecovová potvrdila momentálnu výbornú formu, len pred troma dňami sa na prípravnom turnaji v Sydney tešila zo svojej 16. singlovej trofeje na hlavnom profesionálnom okruhu. Tridsaťročná rodáčka z Petrohradu je bývalá svetová dvojka (súčasná dvadsiatka) a v zbierke má aj grandslamové trofeje z New Yorku (2004) a Paríža (2009).

Súhrn výsledkov slovenských tenistiek v pondelkových zápasoch 1. kola dvojhry na úvodnom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Australian Open v Melbourne (18. - 31. januára, celková dotácia 44 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku):

Dvojhra žien - 1. kolo - Slovenky - súhrn:

Magdaléna Rybáriková (SR) - Yanina Wickmayerová (Belg.) 3:6, 6:3, 7:5 za 134 minút
Daria Kasatkinová (Rus.) - Karolína Schmiedlová (SR-27) 6:3, 6:3 za 79 minút
Kristina Mladenovicová (Fr.-28) - Dominika Cibulková (SR) 6:3, 6:4 za 77 minút
Svetlana Kuznecovová (Rus.-23) - Daniela Hantuchová (SR) 6:0, 6:2 za 61 minút

Súvisiace články