Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Koniec tria tenistov. Do druhého kola iba Cibulková a Kližan
Zdielať na

Koniec tria tenistov. Do druhého kola iba Cibulková a Kližan

NEW YORK / Z piatich slovenských tenistov, ktorí zasiahli v pondelok do bojov v 1. kole dvojhry na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku, uspeli iba dvaja.

Dominika Cibulková a Martin Kližan. Už po úvodných svojich zápasoch sa rozlúčili Lukáš Lacko, Magdaléna Rybáriková a Daniela Hantuchová. Proti svojim súperom neuhrali ani set.

Cibulková zaskočila bývalú jednotku Ivanovičovú

Dominika Cibulková zvíťazila nad niekdajšou jednotkou renkingu WTA Anou Ivanovičovou nasadenou ako siedmou za 119 minút 6:3, 3:6, 6:3. Nepykala za to, že zo stavu 6:3, 3:1 a 40:0 na príjme ešte pustila srbskú súperku do tretieho setu, v ktorom spočiatku mala manko brejku. Odohrala štvrtý "maratón" za deväť dní.

"Som veľmi spokojná s mojím dnešným výkonom. Mentálne som bola veľmi silná. Najmä po tom, ako som prehrala druhý set, som sa dokázala vrátiť k mojej hre, čiže agresívnemu prejavu od základnej čiary. Nebolo to vôbec ľahké. Ivanovičová je veľmi silná súperka, ale v rozhodujúcich chvíľach som si verila. Nemám za sebou jednoduché obdobie, toto víťazstvo však pomôže môjmu sebavedomiu," povedala Dominika Cibulková pre Eurosport.

Kližan pomáhal Mayerovi, keď nemohol pokračovať

Martin Kližan viedol v súboji dvoch nenasadených hráčov nad skúseným Nemcom Florianom Mayerom 6:7 (5), 6:3, 6:3, 3:0, keď mu súper vzdal zápas pre zranenie. Nemecký hráč, ktorý už pôsobil dosť rezignovane, sa pri svojom podaní ešte dostal ku gembalu, ale potom predčasne ukončil zápas. Bolo to po 158 minútach hry. Pravdepodobne išlo o kŕče alebo podľa nemeckých zdrojov celkovú vyčerpanosť organizmu, keďže si potom chladil brucho. Vrecúško s ľadom mu ako prvý priniesol práve Kližan a spolupatrične si prisadol k súperovi, ktorý nemohol pokračovať v hre. Až potom sa objavil empajrový rozhodca a turnajový lekár a spoločne sa zhodli, že Mayer nebude pokračovať.

Rybáriková tesne prehrala s Pavľučenkovovou

Magdaléna Rybáriková mala nasadenú súperku na 1. kolo, Anastasiu Pavľučenkovovú, a nechýbalo veľa, aby zápas potiahla aspoň do tretieho setu. Ruske nasadenej ako tridsiatej prvej Podľahla za 96 minút 4:6, 5:7. Odnáša si 10 bodov do hodnotenia a štartovné 39 500 USD pred zdanením.

Dvadsaťšesťročná piešťanská rodáčka Rybáriková, aktuálne 70. v renkingu WTA, v prvom sete predviedla proti 24-ročnej Pavľučenkovovej (31.) priebežný obrat z 1:3 na 4:3 a príjem, nezvládla však koncovku. Týkalo sa to aj druhého dejstva, v ktorom nezužitkovala po jednom brejkbale v ôsmom a desiatom geme (v druhom prípade to zároveň bol setbal). V jedenástej hre prišla o servis z náskoku 40:15 a na returne už nedostala šancu na nápravu.

Lacko aj Hantuchová uhrali iba šesť gemov

Lukáš Lacko prehral s takisto nenasadeným Španielom Marcelom Granollersom-Pujolom za 102 minút hladko 2:6, 3:6, 1:6. Odnáša si štartovné 39 500 USD brutto a 10 bodov do hodnotenia.

Dvadsedemročný piešťanský rodák Lacko, aktuálne 116. v renkingu ATP, čelil 29-ročnému univerzálovi Granollersovi-Pujolovi (77., bol však už aj na 19. priečke) premiérovo v kariére. Zverenec Karola Becka neprežíva práve najvydarenejšie obdobie: neuspel v šiestom z ostatných siedmich singlových zápasov. Granollers-Pujol sa medzi najlepšími 64 postaví proti Francúzovi Jo-Wilfriedovi Tsongovi, devätnástke podujatia.

Daniela Hantuchová si zrejme inak predstavovala svoje 15. vystúpenie v New Yorku. Tridsaťdvaročná Slovenka, 67. hráčka renkingu WTA, hneď v úvode turnaja nestačila na 24-ročnú Japonku Misaki Doiovú (88.) a za 79 minút jej podľahla 3:6, 3:6. Japonka vyťažila z veľkej úspešnosti premieňania brejkových príležitostí, zužitkovala 4 z 5, kým Slovenka 1 zo 7. neskoršia víťazka v oboch setoch ušla na 3:1 a potom už len udržiavala svoj náskok. Bol to prvý vzájomný zápas oboch hráčok. Hantuchová si odnáša minimálnych 10 bodov do rebríčka a štartovné 39 500 USD pred zdanením.

Hantuchová bola na US Open dvakrát vo štvrťfinále (2002, 2013), po 1. kole sa rozlúčila šiestykrát. Od júnového štvrťfinále na tráve v Birminghame bývalá hráčka Top Ten Hantuchová na štyroch turnajoch vyhrala iba dva zápasy.

Dvojhra - 1. kolo - Slováci:

Martin Kližan (SR) - Florian Mayer (Nem.) 6:7 (5), 6:3, 6:3, 3:0 - skreč, Mayer odstúpil pre vyčerpanosť
Marcel Granollers-Pujol (Šp.) - Lukáš Lacko (SR) 6:2, 6:3, 6:1
Dominika Cibulková (SR) - Ana Ivanovičová (Srb.-7) 6:3, 3:6, 6:3

Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-31) - Magdaléna Rybáriková (SR) 6:4, 7:5
Misaki Doiová (Jap.) - Daniela Hantuchová (SR) 6:3, 6:3

Súvisiace články