Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Senzácia Cibulkovej! Domov poslala sedmičku turnaja Ivanovičovú
Zdielať na

Senzácia Cibulkovej! Domov poslala sedmičku turnaja Ivanovičovú

NEW YORK / Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvíťazila v stretnutí 1. kola dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku nad favorizovanou srbskou niekdajšou jednotkou renkingu WTA Anou Ivanovičovou nasadenou ako siedmou za 119 minút 6:3, 3:6, 6:3.

Nepykala za to, že zo stavu 6:3, 3:1 a 40:0 na príjme ešte pustila súperku do tretieho setu, v ktorom spočiatku mala manko brejku. Odohrala štvrtý "maratón" za deväť dní.

Ako Cibulková predznamenala vo štvrtok po svojej štvrťfinálovej prehre s Češkou Luciou Šafářovou v New Havene, nebol to práve najpriaznivejší žreb, ale úspech zaujímavo otvára pre 26-ročnú Bratislavčanku "pavúka". V 2. kole totiž bude hrať "len" s 21-ročnou domácou kvalifikantkou Jessicou Pegulovou (260.), ktorá nečakane premohla Belgičanku Alison Van Uytvanckovú (55.), štvrťfinalistku RG 2015. Bude to prvý vzájomný súboj.

Cibulková už má istotu prémie 68 600 USD brutto a 70 bodov do hodnotenia, v ktorom ako nedávna členka Top 10 figuruje na 50. pozícii najmä vinou maródky od februára do júna vrátane operácie ľavej nohy.

Dvadsaťšesťročná Bratislavčanka Cibulková upravila v bilancii proti 27-ročnej hrdinke parížskeho rovnako významného antukového Roland Garros 2008 Ivanovičovej (teraz 7. v počítačovom poradí) na 3:2. Najčerstvejšie sa jej revanšovala za nezdar z predvlaňajšieho Linzu. V dueli ukončenom mečbalom zdolala túto rivalku prvý raz od Moskvy 2008. Proti členkám promine ntnej desiatky systému aktuálne má skóre 25:48, v tejto sezóne 2:2.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková je na veľkej štvorke finalistkou melbournských Australian Open 2014. Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických bola pred piatimi rokmi vo štvrťfinále. Na ostatných dvoch edíciách sa zhodne lúčila už na úvod, vlani utrpela od domácej tínedžerky Catherine Bellisovej azda najšokujúcejšiu prehru vo svojej kariére.

Pre Belehradčanku Ivanovičovú, ktorá nedávno obnovila svoju spoluprácu s bývalým koučom Daniely Hantuchovej Nigelom Searsom, zostáva osobným rekordom v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center v lokalite Flushong Meadows štvrťfinále z edície 2012. US Open sú jediným vrcholným podujatím, na ktorom ešte nebola v semifinále.

Dvojhra žien - 1. kolo:

Dominika Cibulková (SR) - Ana Ivanovičová (Srb.-7) 6:3, 3:6, 6:3 za 119 minút