Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kližan sa dočkal. V Mníchove vyhral svoj ďalší veľký turnaj
Zdielať na

Kližan sa dočkal. V Mníchove vyhral svoj ďalší veľký turnaj

MNÍCHOV / Slovenský tenista Martin Kližan získal svoj druhý singlový titul na hlavnej profesionálnej úrovni. Kvalifikant zvíťazil v nedeľňajšom finále dvojhry na turnaji ATP World Tour 250 BMW Open by FWU v nemeckom Mníchove (dotácia 485 760 eur, antuka vonku) nad Talianom Fabiom Fogninim nasadeným ako prvým za 89 minút 2:6, 6:1, 6:2.

Dvadsaťštyriročný Bratislavčan zjavne mal zdravotný hendikep, ale dokázal mu prispôsobiť svoju taktiku a celkovo predviedol disciplinovanejší, pracovitejší a výbojnejší tenis ako súper. V bilancii zo vzájomných súbojov upravil na 2:3 po sérii troch nezdarov. Rovnakého rivala zhodou okolností prekonal aj vo finále halového hardového podujatia ATP World Tour 250 St. Petersburg Open v septembri 2012 v ruskom Petrohrade.

Kližan si pri skóre 1:4 s dvojitým brejkom vyžiadal konzultáciu so zdravotníkmi, podľa gestikulácie sa zrejme sťažoval na problémy v oblasti brucha. Úvodné dejstvo bolo jasne vo Fogniniho réžii a dianie na kurte skôr signalizovalo možný skreč, než prípadný obrat. V druhej časti však Kližan unikol na 2:0 a pridal brejkovú poistku v šiestej hre. V siedmom geme sa dopodával cez 15:30. Pri jeho setbale urobil súper bekhendovú chybu. Slovák si počas prestávok na lavičke skladal hlavu na predlaktie, duel si pretrpel, medzi fiftínmi neplytval energiou.

Po 55 minútach značne zvláštne vyznievajúceho zápasu v chladnom počasí nasledovalo rozhodujúce dejstvo a v ňom zverenec Martina Damma okamžite odskočil na 2:0, keď v otváracom geme pri svojom brejkbale vyškolil favorizovaného 26-ročného 15. muža hodnotenia Fogniniho repertoárom precíznych úderov rôzneho typu, zakončil smečom z jasnej pozície. Talian vzápätí dostal výstrahu za nešportové prejavy nevôle. Dokonca trestný fiftín inkasoval za zlomenie rakety, keď nezužitkoval brejkbal na 1:1 a neskôr zlyhal pri zhode: nevýhoda a hneď aj gem. Kližan si mimo oficiálneho nároku krátko oddýchol na stoličke.

Ešte spokojnejšie a oprávnenejšie si mohol posedieť už za stavu 3:0 s dvojitým brejkom. Fognini si nechal rozmasírovať pravé lýtko, ale nevyhodil protivníka z konceptu: Kližan poľahky zvýšil na 4:0. V šiestom geme odstránil brejkbal klasickým ľaváckym servisom rotujúcim preč z dvorca, podaním vymazal aj ďalšiu hrozbu a potom sa už dostal na 5:1. V siedmej hre za stavu 30:30 zabral jeho bekhend popri čiare z tlaku a pri mečbale zahral účinný vstúpený bekhendový kros.

Nováčik roka 2012 na hlavnom profesionálnom okruhu Kližan si medzi najlepšími štyrmi zahral prvýkrát od apríla 2013, keď v marockej Casablance nestačil na Juhoafričana Kevina Andersona. V sobotňajšom mníchovskom semifinále vyradil domáceho obhajcu titulu Tommyho Haasa hladko 6:3, 6:2. Napokon si až o tri zápasové úspechy zlepšil tohtoročný osobný rekord v podobe štvrťfinále z februárového brazílskeho Sao Paula.

Temperamentný ľavák Kližan si odnáša prémiu 77 315 eur a 162 bodov do svetového rebríčka (vrátane kvalifikácie), v ktorom figuruje na 111. pozícii. Už bol aj na 26. mieste a aktuálne v nezáväznej prepočtovej verzii hodnotenia vychádza na 61. stupienku, v pondelok určite znova bude národnou jednotkou.

Dvojhra - finále:

Martin Kližan (SR) - Fabio Fognini (Tal.-1) 2:6, 6:1, 6:2 za 89 minút

Súvisiace články