Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kližan v Mníchove cez Haasa do svojho druhého finále
Zdielať na

Kližan v Mníchove cez Haasa do svojho druhého finále

Zdroj: sita, Kližan v Paríži

MNÍCHOV / Slovenský tenista Martin Kližan druhý raz vo svojej kariére postúpil do singlového finále na hlavnom profesionálnom okruhu.

Rozbehnutý kvalifikant zvíťazil v sobotňajšom semifinále dvojhry na turnaji ATP World Tour 250 BMW Open by FWU v nemeckom Mníchove (dotácia 485 760 eur, antuka vonku) nad favorizovaným domácim obhajcom titulu Tommym Haasom nasadeným ako druhým za 64 minút presvedčivo a úplne zaslúžene 6:3, 6:2. V náročných podmienkach prejavil citeľne väčšiu túžbu po triumfe a podoprel ju primerane kvalitným výkonom, umlčal nemecké publikum.

"Zahral som solídne, ale pre divákov to nebol príliš príťažlivý zápas, pretože súper si nemohol počínať ako ja. Teším sa na finále," povedal Kližan podľa webu Tennis Net.

V nedeľu bude Kližan v bavorskej metropole bojovať o titul s úspešným z nasledujúceho zápasu Fabio Fognini (Tal.-1) - Jan-Lennard Struff (Nem.). S nevyspytateľným Talianom stojí 1:3 po sérii troch nezdarov, proti Nemcovi ešte nehral.

Kližan sa 36-ročnému 16. mužovi systému Haasovi (kedysi bol aj na druhej priečke) v sychravom a chladnom počasí s teplotou len okolo 6 stupňov revanšoval za prehru 2:6, 1:6, ktorú inkasoval predvlani tiež na antuke v Hamburgu.

Nováčik roka 2012 na hlavnom profesionálnom okruhu Kližan triumfoval v septembri počas spomenutej sezóny na halovom podujatí ATP World Tour 250 St. Petersburg Open na tvrdom povrchu v ruskom Petrohrade. Medzi najlepšími štyrmi si teraz zahral prvýkrát od apríla 2013, keď v marockej Casablance nestačil na Juhoafričana Kevina Andersona. Už o dve kolá si zlepšil tohtoročný osobný rekord v podobe štvrťfinále z februárového brazílskeho Sao Paula.

Dvadsaťštyriročný Bratislavčan Kližan už má istotu prémie 40 720 eur a 162 bodov do svetového rebríčka (vrátane kvalifikácie), v ktorom figuruje na 111. pozícii. Už bol aj na 26. mieste a aktuálne v nezáväznej prepočtovej verzii hodnotenia vychádza na 69. stupienku, v pondelok určite znova bude národnou jednotkou. Finálový úspech by ho vyniesol zhruba na 62. post. Šampión si odnesie 77 315 eur a 262 bodov (ak ním bude daviscupový reprezentant SR).

Dvojhra - semifinále:

Martin Kližan (SR) - Tommy Haas (Nem.-2) 6:3, 6:2 za 64 minút

Súvisiace články