Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sex je výborný doping pre športovcov! Pre toto...
Zdielať na

Sex je výborný doping pre športovcov! Pre toto...

BRATISLAVA / Veľké tenisové víťazstvo chutí Dominike Cibulkovej viac ako sex. Finalistka Australian Open sa tým zdôverila v rozhovore pre Funrádio. Ako to je so sexom pred dôležitým zápasom?

Sex a šport idú do kopy!

"Ja neviem či mám zlý sex, ale nie, neviem. toto je neporovnateľné s ničím," povedala Dominika Cibulková. O ďalších pikantných podrobnostiach však už ďalej nehovorila. Je sexuálny akt pred dôležitým a najmä náročným zápasom vhodným a odporúčaným dopingom? "Sexuálna aktivita a športová aktivita môžu byť spolu veľmi prínosným faktorom, najmä ak spolu dobre kooperujú," hovorí športový lekár Pavel Malovič.

Zatiaľ kým pre niektorých môže byť milostný akt vrcholovým športovým výkonom, pre vrcholových športovcov ide zväčša o zanedbateľnú fyzickú aktivitu. Časť odborníkov preto tvrdí, že ich výkony to nijako výrazne neovplyvní. "Môže mať negatívne následky, pokiaľ ponocuje, pije fajčí, to áno. Ale samotný sexuálny akt - to nie," uviedol Dušan Hamar z FTVŠ.

Vyplavujú sa endorfíny

Odborníci sa pritom zhodujú navyše na tom,  že to môže mať na organizmus športovca blahodárne účinky. "Počas dobrého sexu sa vyplavujú endorfíny, čo sú hormóny šťastia, rovnako aj pri fyzickej aktivite sa takéto hormóny vylučujú a to prináša istý relax," dodáva Malovič.

Zo svojich skúseností to pritom tvrdia aj samotní vrcholoví športovci. Kým však napríklad tenista Dominik Hrbatý sa sústredí na zápas inak, pre boxera Tomiho Kid Kovácsa je sexuálny akt dokonca rituálom. "Ja mám 3 veci, ktoré potrebujem pred tým, ako nastúpim do ringu. A jednou z týchto vecí je milovanie s mojou polovičkou," hovorí Tomi Kid Kovács.

"Pred športovým výkonom asi nie, to zoberie strašne veľa síl. To sa človek musí sústrediť na to svoje povolanie," povedal Dominik Hrbatý. Uznávaný odborník však jedným dychom dodáva, že je rozdiel či ide o športovcov, či športovkyne. Tie vraj majú iné rituály. Aj tu však výnimky zrejme potvrdzujú pravidlo. "U žien to nie je až také obvyklé, ale keď sa to už stane, tak je to mimoriadne pozitívne," dodáva Malovič.

sita

Súvisiace články