Zatiahnuté
12°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Rybáriková (24) do štvrťfinále v Brazílii proti V. Williamsovej
Zdielať na

Rybáriková (24) do štvrťfinále v Brazílii proti V. Williamsovej

FLORIANÓPOLIS / Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková nasadená ako piata zvíťazila v stredajšom stretnutí osemfinálového 2. kola dvojhry na turnaji WTA Brasil Tennis Cup v brazílskom Florianópolise (International, dotácia 235 000 USD, tvrdý povrch vonku) nad španielskou ľavorukou rovesníčkou Beatriz Garcíovou-Vidaganyovou, 266. v renkingu, v ich premiérovom vzájomnom súboji za 153 minút 6:4, 3:6, 6:4.

V rozhodujúcom sete pritom mala manko 1:3. Nazbierala o dve loptičky menej (102:104). Nastrieľala 6 es. Už má istotu 70 bodov do hodnotenia a prémie 5775 dolárov.

Rybáriková postúpila do štvrťfinále druhý raz za rovnaký počet týždňov. Minulý týždeň sa v americkom Memphise napokon prebojovala až do osemfinále. Teraz si medzi najlepšími ôsmimi stretne s bývalou svetovou jednotkou Venus Williamsovou.

Zverenkyňa Petra Hubera Rybáriková, teraz 52. vo svetovom rebríčku (najvyššie bola na 40. pozícii), momentálne stále vychádza len na pondelňajšie zopakovanie svojho renkingového postavenia z 25. februára. Na reálny útok na Top 50 by potrebovala ešte jedno kolo.

Držiteľka 3 singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Rybáriková má proti 32-ročnej veteránke so slávnou minulosťou Venus Williamsovej (20.) skóre 0:1, v sezóne 2009 jej podľahla v 3. kole newyorských grandslamových US Open dôstojne 2:6, 5:7. Zo Sloveniek sa už v utorok dostala do štvrťfinále vo Florianópolise Jana Čepelová, zmeria si v ňom sily s Ruskou Oľgou Pučkovovou.

Dvojhra - 2. kolo (osemfinále):

Magdaléna Rybáriková (SR-5) - Beatriz Garcíová-Vidaganyová (Šp.) 6:4, 3:6, 6:4 za 153 minút

Dvadsaťštyriročná piešťanská rodáčka Rybáriková odvrátila hneď v úvodnom geme dva brejkbaly kvalifikantky Garcíovej-Vidaganyovej a na príjme v druhom geme sama premenila druhú šancu. Z povzbudzujúcich 2:0 však čoskoro bolo 2:4 a k tomu 15:30 pri vlastnom podaní. Slovenka napokon v tejto hre nepustila súperku ani len k brejkbalu, na returne v ôsmom geme znova predviedla obrat z 15:30, hladko sa prehupla na 5:4 a následne sa ešte raz presadila na príjme - 6:4.

Vstup do druhého dejstva však Rybárikovej nevyšiel, tentoraz unikla na 2:0 územčistá Španielka. V "nekonečnom" treťom geme Garcíová-Vidaganyová nevyužila dve možnosti na príjme, z nich prvé dve v rade. Rybáriková po vydrenom znížení na 1:2 dosiahla brejk, ale v piatej hre znova prišla o podanie. Za stavu 2:3 nepridala nadstavbu k zhode a po chvíli bolo dokonca už 2:5. Slovenka potom zabrala na príjme, ale ako podávajúca v deviatej hre nezískala ani fiftín - 6:4, 2:6.

Rybáriková na returne v otváracej hre tretieho setu vyrovnala z 15:40 na zhodu, obrat jej však nevyšiel. Navyše, bekhendovým kraťasom do siete dodala Garcíovej-Vidaganyovej dva brejkbaly a pridala ešte jednu chybu - 0:2. Španielka sa v tejto pasáži sviežejšie hýbala, úderovo zlyhávala len sporadicky a nepúšťala iniciatívu vo výmenách. Slovenka si to uvedomila a sériou nábehov k sieti si utvorila brejkbal, pri ktorom sa dočkala forhendu zo záklonu vedľa - 1:2. Súperka si štipľavým forhendom popri čiare utvorila možnosť uniknúť na 3:1, a hoci sa potom pomýlila z rovnakej strany, druhá príležitosť priniesla jej radosť. Rybáriková kontrovala odskočením na 40:15 a bekhendovým slajzom si vynútila forhend do siete - 2:3 a servis. Ten naďalej nebol výhodou. Slovenka sa chybou z mŕtvej zóny ocitla pod ťarchou skóre 15:40. Vytiahla bod priamo z podania, zvládla ofenzívu spredu a napokon dala na 3:3.

Slovenka parádnym vstúpeným forhendom unikla na 30:0 na príjme v Tildenovom geme a vzápätí mala tri šance, ale Španielka ich odvážnou hrou vymazala. Následne prehnala krížny bekhend, opäť však slávila úspech zásluhou aktívneho prejavu. Dostala sa aj ku gembalu, ale Rybáriková sa blysla ostrým forhendovým krosom, potom na dva razy uložila bekhendový volej, pri piatom brejkbale však nemala dosť dlhú ruku z forhendu. Garcíová-Vidaganyová riskovala, nie vždy to však bol zisk a pod hrozbou šiesteho brejkbalu zastavila páska siete jej bekhend popri čiare. Slovenka pri potvrdzovaní brejku vyrovnala z 0:30 na 30:30, ale nedotiahla forhend. Brejkbal eliminovala výborne zvládnutým prechodom k sieti, odolala aj ďalšiemu a zvýšila na 5:3. Z pomerne nádejného náskoku 30:15 na príjme v deviatom geme síce nič nevyťažila, ale odpodávala sa bez zaváhania na 15. Pri prvom mečbale spáchala dvojchybu, pri druhom Španielka prehnala krížny bekhend.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie