Zatiahnuté
14°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Shiffrinová viedla po 1. kole o 22 stotín pred Robinsonovou
Zdielať na

Shiffrinová viedla po 1. kole o 22 stotín pred Robinsonovou

Archívna reportáž

SÖLDEN / Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová sa usadila na čele po 1. kole obrovského slalomu Svetového pohára v rakúskom Söldene. V otváracích pretekoch sezóny viedla s náskokom 22 stotín pred Novozélanďankou Alice Robinsonovou, tretia bola s mankom 0,40 sekundy Talianka Federica Brignoneová. So štartovým číslom 57 sa chystala vyraziť na trať Slovenka Rebeka Jančová.

Štart sezóny bol bez jej krajanky Petry Vlhovej, ktorá ešte naberá kondíciu po zranení kolena a návrat na súťažné svahy plánuje až v decembri. V Söldene sa napokon nepredstavila ani vlaňajšia víťazka Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová, obhajkyňa veľkého glóbusu i malého za "obrák" bojovala uplynulé týždne s chrípkou a problémami s kolenom a po prehliadke trate sa rozhodla z pretekov odhlásiť.

Na ľadovci Rettenbach panovali v úvode pretekov ideálne podmienky s teplotami tesne nad nulou. Tradičnú ľadovcovú ouvertúru otvorila s číslom jeden Shiffrinová, americká superhviezda, ktorá plánuje v tejto sezóne útočiť na 100. víťazstvo v pretekoch SP, predviedla plynulú jazdu bez výrazného zaváhania.

Ďalšie favoritky síce išli agresívnejšie, ale narozdiel od Shiffrinovej sa nevyhli chybám a najmä v strmej strednej časti na Američanku stratili. Robinsonová išla aktívnejšie a na prvých medzičasoch viedla, zaostala až v druhej polovici trate. Brignonenová vyštartovala agresívne, ale doplatila na chybu v hornej pasáži. "Cítila som sa skutočne dobre. Príprava bola super, som naozaj spokojná. Jediné, čo musím zlepšiť, je pridať trochu viac agresivity," povedala pred 2. kolom podľa servera laola1.at Shiffrinová.

Do jednej sekundy sa zmestili už len Nórka Thea Louise Stjernesundová (+0,69) a Talianka Marta Bassinová (+0,90). Prvé kolo sa nevydarilo švédskej spolufavoritke Sare Hectorovej, v strmine zatáčala hlboko pod bránami a v cieli mala manko 1,62 s na líderku. Podmienky na trati sa s pribúdajúcim časom zhoršovali, hore začal fúkať vietor a znižovala sa viditeľnosť, ďalšie pretekárky tak naberali už výrazné straty.

Súvisiace články