Skoro jasno
Bratislava
Natália
6.10.2024
Slovenská pólo reprezentácia v Argentíne milo prekvapila
Zdielať na

Slovenská pólo reprezentácia v Argentíne milo prekvapila

Zdroj: I. Polo Klub Bratislava 1888

J&T BANKA Polo Team dvakrát vo finále juhoamerických turnajov.

Slovenská reprezentácia v konskom póle, ktorú tvorí J&T BANKA Polo Team, sa v rámci svojej zimnej sezóny predstavila v dňoch od 29. novembra do 10. decembra 2011 na troch prestížnych turnajoch v Argentíne. Na ihriskách legendárneho Hurlingham klubu v Buenos Aires sa našim pólistom mimoriadne darilo a domov priniesli vynikajúce umiestnenia.

V náročných klimatických podmienkach bolo určite najlepším výsledkom druhé miesto na turnaji Gainza Cup, ktorý mal špičkovú hendikepovú úroveň 15. Slovenská reprezentácia sa v konkurencii šiestich tímov prebojovala po presvedčivých výhrach až do finále, v ktorom po dramatickom a vyrovnanom priebehu podľahla tesne 5 : 6, keď o víťazovi rozhodol až faul nášho tímu v poslednej sekunde zápasu a následná premenená penalta súpera.

Rovnako do finále sa J&T BANKA Polo Team dostal aj na turnaji Amateur Cup s hendikepovou úrovňou 6. Na tomto turnaji, ktorý je prípravou na prestížny Visitors Cup, naši reprezentanti súperili s piatimi miestnymi družstvami, zloženými z členov Hurlingham klubu. Rozhodujúci duel sa však pre nepriaznivé počasie neuskutočnil, a tak sa slovenský tím podelil s argentínskym protivníkom o prvé miesto. Zaujímavosťou tohto turnaja je použitie netradičného hracieho systému tzv. Round Robin, pri ktorom v základných skupinách nastúpili proti sebe v jednom zápase až tri družstvá.

Najširšia konkurencia 14 tímov z desiatich krajín sa zišla na už spomenutom turnaji Visitors Cup, ktorý mal hendikepovú úroveň 8. Slovenská reprezentácia sa dostala do najťažšej skupiny a po vyrovnanej bilancii troch víťazstiev a troch prehier skončila na celkovom šiestom mieste. Aj zápasy na tomto turnaji sa tak ako na obidvoch predchádzajúcich hrali na šesť časových úsekov (tzv. chuckerov), čo je podstatne náročnejšie ako na európskych podujatiach, kde sa hrá len na štyri chuckery.

Medzi jednotlivými turnajmi sa v Argentíne hrávajú rôzne tréningové zápasy, na ktorých sa zúčastňuje množstvo výborných hráčov. Naši zástupcovia tak mali možnosť zahrať si s pólistami s veľmi vysokými hendikepmi a získať od nich množstvo cenných tipov a rád do ďalšej kariéry. K spokojnosti prispeli aj výborne pripravené kone a neskazili ju ani drobné zranenia hráčov, ktoré k tomuto kontaktnému športu nevyhnutne patria.

Pobyt v Buenos Aires si pochvaľoval aj člen J&T Banka Polo Teamu a prezident I. Polo Klubu Bratislava 1888 Peter Godányi: „Účasť na argentínskych turnajoch je pre nás vyvrcholením celého športového roka. Pre nás je to jedinečná možnosť porovnať svoje výkony s hráčmi na svetovej úrovni a nielen hrať, ale aj trénovať v prostredí, kde sa schádza absolútna pólistická špička. Výborné vzťahy s partnerským Hurlingham klubom, ako aj naše účinkovanie v Južnej Amerike v predchádzajúcich rokoch nám zabezpečili nomináciu na prestížne turnaje, na ktorých sme uhrali výborné výsledky. Prejavila sa pritom naša systematická práca na príprave koní, ako aj výber hráčov pre slovenskú reprezentáciu. V Argentíne síce ako zástupcovia malej pólistickej krajiny pôsobíme možno exoticky, ale svojimi výkonmi sme tam určite zanechali veľmi silný dojem. Aj vďaka silnému partnerovi, akým je J&T BANKA, sa nám darí dosahovať výborné výsledky v tomto náročnom, ale absolútne jedinečnom športe a dôstojne reprezentovať Slovenskú republiku.“

Legendárne Otvorené majstrovstvá Argentíny v póle (Argentine Open)
Ťahákom pobytu v Južnej Amerike bolo sledovanie najprestížnejšieho turnaja na svete – 118. ročníka Argentine Open. V Buenos Aires sa zišli okrem najlepších hráčov skutočne všetci, ktorí vo svete konského póla niečo znamenajú. Argentine Open sa hrá až na osem chuckerov, ktoré väčšina hráčov absolvuje s 10 až 14 koňmi, ktoré sú, samozrejme, takisto len tie najlepšie z najlepších. Vo finále sa podľa očakávania stretli domáce tímy a vo fantastickej atmosfére vyhrala La Dolfina (s takmer maximálnym celkovým hendikepom 39) nad Ellerstinou (celkový hendikep 37) v pomere 16 : 10.

Vo víťaznom družstve boli prví traja hráči svetového rebríčka a jeden z nich – fenomenálny Adolfo Cambiaso – získal aj cenu pre najužitočnejšieho hráča turnaja.

Tréneri a technické zázemie tímu

Tím mal k dispozícii 30 špičkových koní a koučovala ho skutočná legenda póla Ernesto Trotz, čiastočne aj za podpory jeho brata Santiaga. Najmä Ernesto Trotz, v ktorého spoločnosti naši reprezentanti sledovali a analyzovali aj zápasy Argentine Open, bol zdrojom nesmierne cenných informácií a poznatkov. Každý zo štyroch hráčov tímu mal k dispozícii dvoch ošetrovateľov a trénerov koní v jednej osobe, ktorí im zabezpečovali ich kondičnú prípravu a 24-hodinovú starostlivosť.

Umiestnenia na turnajoch

The Amateur Cup
Hcp úroveň     6
Počet tímov    6 (okrem Slovenska miestne argentínske tímy)
J&T BANKA Polo Team – umiestnenie: 1.-2. miesto, ex equo
Pozn.: Finále sa neuskutočnilo pre daždivé počasie.

Hráči:        pozícia 1 (útočník) Francisco Peluffo, hcp 0, ARG,
pozícia 2 (útočník) J. R. Santamarina, hcp 4, SVK,
pozícia 3 (rozohrávač, obranca) Felipe Kelly, hcp 4, ARG,
pozícia 4 (obranca, rozohrávač) Peter Godányi, hcp 0, SVK

The Visitors Cup
Hcp úroveň     8
Počet tímov    14 (okrem Slovenska aj Argentína, Bolívia, Venezuela, Čile, Taliansko, Veľká Británia, Nemecko, Francúzsko a USA)
J&T BANKA Polo Team – umiestnenie:  6. miesto

Hráči:        pozícia 1 (útočník) Francisco Peluffo, hcp 0, ARG,
pozícia 2 (útočník) J. R. Santamarina, hcp 4, SVK,
pozícia 3 (rozohrávač, obranca) Felipe Kelly, hcp 4, ARG,
pozícia 4 (obranca, rozohrávač) Peter Godányi, hcp 0, SVK

Gainza Cup
Hcp úroveň     15
Počet tímov    6 (okrem Slovenska aj Argentína, Veľká Británia a Taliansko)
J&T BANKA Polo Team – umiestnenie:  2. miesto

Hráči:        pozícia 1 (útočník) Felipe Kelly, hcp 4, ARG
pozícia 2 (útočník k) Peter Godányi, hcp 0, SVK
pozícia 3 (rozohrávač, obranca) Matias Maiquez, hcp 6, ARG
pozícia 4 (obranca, rozohrávač) Nicolas Pazzaglia, hcp 3, ARG