Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Londýne už chystajú olympijské medaily
Zdielať na

V Londýne už chystajú olympijské medaily

Desať mesiacov pred začiatkom olympijských hier v Londýne sa začala výroba medailí. Úlohy sa zhostila Kráľovská minciareň so sídlom vo Walese.

Medaily slávnostne predstavili už v júli tohto roka. Na ich prednej strane, ktorú navrhol britský výtvarník David Watkin, dominuje grécka bohyňa víťazstva Niké. Paralympionici však budú mať iné. Ich dizajn je dielom šperkára a docenta na Vysokej škole umenia a dizajnu v Saint Martine Lina Cheunga.

Celkovo bude vyrobených 4700 medailí. Na krk tým najlepším v jednotlivých olympijských disciplínach ich zavesia počas 805 slávnostných ceremoniálov. A to nie sú jediné čísla, ktoré doslova vyrážajú dych.

Každá jedna z medailí si vyžiada 10 hodín práce. Pätnásťkrát prejde razením na špeciálnom lise. Vtedy na ňu "dopadne" 900 ton. Po prvých piatich úderoch sa musí pomaly nahrievať pri teplote 750 stupňov, aby bol jej tvar upravený a dosiahnutá absolútna dokonalosť.

"Každý z jednotlivých krokov výroby kontrolujeme, od začiatku práce s kovom, cez našívanie stužiek až po uloženie medaily do špeciálnej dózy. A samozrejme dohliadame aj na dopravu," prezradil manažér produkcie Kráľovskej minciarne Gavin Elliot.

Ostáva si už len priať, aby minimálne jedna zlatá, strieborná či bronzová medaila skončila na budúcoročnej olympiáde v Londýne aj na krku slovenského športovca.