Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Slovenka boxovala v Thajsku pre kráľovskú rodinu
Zdielať na

Slovenka boxovala v Thajsku pre kráľovskú rodinu

Krehká blondínka z Bratislavy už šesť rokov rozdáva tvrdé údery. Najprv chcela iba trochu schudnúť, ale potom sa Lucii Krajčovičovej (24) thajský box zapáčil natoľko, že už vyše roka je z nej profesionálka.

Slovensku ani v Čechách nemá konkurenciu. Lucia vyhrala už všetko, čo sa dalo a aj preto ju do kolísky tohto športu, priamo do Thajska, pozvala samotná kráľovská rodina.

"V decembri oslavuje narodeniny thajský kráľ, v auguste zasa jeho manželka. Pri týchto príležitostiach organizujú v Bangkoku turnaje. A na jeden z nich som dostala pozvánku," hovorí Lucia, ktorá prežila v Bangoku krásne, ale aj nesmierne tvrdé tri týždne. "Venovali sa mi thajskí tréneri, dali mi poriadne zabrať, ale som veľmi spokojná a určite sa tam vrátim."

Pôvodne mala Lucia nastúpiť v turnaji žien, v takzvanej pyramíde, ale organizátori nezohnali dostatok súperiek. "Preto som odboxovala iba jeden zápas podľa thajských pravidiel. Teda používali sme aj lakte a kolená. Žiaľ, prehrala som, ale najmä kvôli tomu, že thajskí rozhodcovia hodnotia štýl inak ako európski. Ja viac boxujem, súperka viac kopala. Nebola lepšia ako ja, rada by som si s ňou dala odvetu."

Luciin zápas na námestí pred budovou Národnej banky sledovali tisíce fanúšikov a vysielali ho v priamom prenose tri thajské televízie. Až neskôr sa dozvedela, že jej súperka patrí v Thajsku do prvej trojky najlepších.

Lucia Krajčovičová 1, thajský box

Keďže thajský box je v Siame (jeden z názvov Thajska) národným športom, boxuje sa takmer každý deň a na každom rohu. "Thajci pokojne postavia ring na trhovisku a tipujú na víťaza. Boxujú tam aj sedemročné deti. Aj v našom tréningovom centre bol štrnásťročný chalan, ktorý mal už titul šampióna s vyše stovkou víťazstiev."

Thajsko Lucii učarovalo, ale najprv sa musela vyrovnať s veľkým teplom nad 35 stupňov a 90-percentnou vlhkosťou vzduchu. "Už na letisku som dostala riadnu facku, dusila som sa, akoby mi niekto sedel na pľúcach. O pár dní to už bolo v poriadku, zvykla som si. Thajci sú veľmi milí, úctiví. Veľa toho nemajú, žijú skromne a aj tak sú priateľskí. Cítila som sa tam vynikajúco. Netrénovala som iba v nedeľu, tak som trochu v čase voľna pochodila aj Bangok."

Prekážala je však jedna zaužívaná tradícia, s ktorou však nič nemohla robiť. "V Thajsku existujú dva tábory - jeden tvrdí, že žena by nemala vôbec boxovať, dokonca sa ani dotknúť boxera pred zápasom, lebo to prináša smolu. Druhý tábor tvrdí, že žena môže boxovať, ale do ringu musí vliezť pod posledným lanom. To kvôli pokore, aby sa čo najviac zohla a uklonila. Tak som to musela robiť aj ja, ale keďže moje znamenie je baran, nerobila som to rada," smeje sa Lucia.

Najlepšia slovenská thajská boxerka, ktorá nemá problém knokautovať ani svoje dobré kamarátky (samozrejme iba v ringu), má veľké plány. Chce sa vrátiť do Thajska, rada by trénovala aj v Japonsku. Všetky svoje športové aktivity financuje spoločne s mamou. Preto sa musí riadne obracať, doučuje jazyky, venuje sa dievčatám ako cvičiteľka. "Žiaľ, u nás sa z thajského boxu uživiť nedá. Som sama sebe sponzorom, ale nesťažujem sa. Tvrdo makám a zatiaľ ma to veľmi baví," dodala Lucia Krajčovičová.

Súvisiace články