Skoro jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Beňuš nechce byť v tíme kanoistov SR na MS iba do počtu
Zdielať na

Beňuš nechce byť v tíme kanoistov SR na MS iba do počtu

Zdroj: web - Matej Beňuš

Na minuloročných majstrovstvách Európy vo vodnom slalome v Čunove slovenskí kanoisti odsúdili zvyšok starého kontinentu len do úlohy komparzistov, ktorí sa iba prizerali, ako si domáce trio Michal Martikán, Matej Beňuš a Alexander Slafkovský delí medzi sebou medaily na stupňoch víťazov.

Táto istá trojica singlistov bude v čunovskom areáli Divoká voda reprezentovať usporiadateľskú krajinu aj na tohtoročnom septembrovom svetovom šampionáte.

Matej Beňuš je na rozdiel od Martikána a Slafkovského v Čunove úplne v domácom kanáli. Veď práve v tomto areáli vyrástol na pretekára patriaceho do absolútnej svetovej špičky. "Kanál, samozrejme, veľmi dobre poznám, veď na ňom jazdím od detstva. Nemá ma tu už čo prekvapiť. Jazdil som tu na nízkej i vysokej vode, v každom počasí. Dalo by sa povedať, že zakaždým je to tu iné. Špičkovým pretekárom však už také detaily nemôžu spôsobovať problémy,“ povedal v rozhovore  23-ročný Bratislavčan.

V príprave na svetový šampionát urobil všetko, čo si s trénerom naplánovali. "Tréningový plán mám splnený na sto percent. Teší ma, že som za celú sezónu nemusel prerušiť prípravu pre chorobu či zranenie. Skutočne mi všetko vychádzalo. Ak som niečo nesplnil, tak najmä umiestnenia v pretekoch Svetového pohára. Tie s výnimkou prvenstva vo francúzskom L´Argentiére La Bessé trochu zaostávali za očakávaniami. Príprava mi však vyšla, azda som si ten najlepší výkon nechal na vrchol sezóny," narážal Matej Beňuš na fakt, že sa mu nepodarilo obhájiť minuloročné celkové prvenstvo v seriáli pretekov SP, keď skočil "až" druhý, ale s rovnakým bodovým ziskom ako jeho víťaz - Čech Stanislav Ježek .

Záver prípravy prirodzene absolvuje v Čunove. "V posledných dňoch už naozaj len vychytávame drobné detaily. Zlepšiť už sa zrejme toho veľa nedá. Nielen ja, ale všetci už potrebujeme len vyladiť formu," naznačuje slalomár ŠKP Bratislava, v ktorého zbierke úspechov sú už aj dva tituly majstra sveta v súťaži družstiev, svoje športové aktivity v nasledujúcich dňoch do začiatku MS.

Čunovský šampionát bude zároveň pre slovenských pretekárov nomináciou na budúcoročné olympijské hry v Londýne. Pod piatimi kruhmi v britskej metropole bude môcť totiž štartovať iba jeden slovenský kanoista. Najlepšie to má zatiaľ rozohrané Michal Martikán, ktorý prvú časť dvojdielnej internej kvalifikácie v kanáli Lee Valley White Water Centre v londýnskej štvrti Broxbourne vyhral. Matej Beňuš sa však nevzdáva. "Určite to bude aj medzi nami tuhý boj o olympijskú miestenku. Každý z nás troch chce urobiť a predviesť to, na čo skutočne má, čo naozaj vie. Ani ja nechcem byť iba do počtu a popasujem sa o svoju príležitosť," neskrýval svoje ambície najmladší zo slovenského tria kanoistov.

Stojí teda pred ním veľká výzva. Určite by si chcel minimálne zopakovať nádherné pocity z minuloročných majstrovstiev Európy, na ktorých "bral" striebro v pretekoch jednotlivcov a zlato v tímovej súťaži. "Viem, že to budú veľmi ťažké preteky. Verím, že v Čunove bude typicky skvelá atmosféra. Veľmi sa na preteky teším," uzavrel Matej Beňuš.