Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Cesta Carla Lewisa do Senátu opäť stroskotala
Zdielať na

Cesta Carla Lewisa do Senátu opäť stroskotala

Zdroj: sita - Carl Lewis

Volebná komisia štátu New Jersey opätovne zamietla kandidatúru bývalého atléta Carla Lewisa do amerického Senátu.

Štátna sekretárka a zároveň viceguvernérka Kim Guadagnová v pondelok vydala nariadenie, podľa ktorého deväťnásobný olympijský víťaz nesplnil podmienku štvorročného trvalého pobytu v štáte, aby mohol kandidovať za Demokratickú stranu, hoci v júni úspešne prešiel primárnymi voľbami v 8. obvode v Južnom Jersey. Guadagnová rovnako postupovala už v apríli,federálny súd však následne rozhodol, že kým sa celá záležitosť nevyrieši, Lewis sa môže zúčastniť na primárkach a pokračovať vo svojej kampani.

Päťdesiatročný rodák z alabamského Birminghamu Lewis zakladá svoje právo kandidovať na skutočnosti, že v roku 2005 kúpil pre seba a matku domy v New Jersey. Ešte v roku 2009 však figuroval medzi voličmi v Kalifornii. "K dnešnému dátumu neregistrujeme žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by poprelo, že pán Lewis nespĺňa podmienku štvorročného pobytu v štáte. Z moci svojho úradu nemôžem osvedčiť meno kandidáta Fredericka Carltona 'Carla' Lewisa," zdôvodnila Guandagnová.

Prípad však ešte nie je uzavretý, v piatok sa ním bude zaoberať federálny súd. Lewis tvrdí, že celú záležitosť zinscenoval republikánsky guvernér Chris Christie. "Guadagnová opäť prekročila hranice, nerešpektuje zákony a základné fakty prípadu," nevzdáva sa Lewis, ktorý vyrastal v meste Willingboro medzi Philadelphiou a Trentonom v štáte New Jersey. Študoval v Texase, neskôr sa na dlhšie usadil v Kalifornii, podnikal tam a bol zapísaný medzi voličmi. Vlastní nehnuteľnosti v Medforde a Mount Laurel v New Jersey, ale aj v kalifonskom Pacific Palisades, California. V štáte New Jersey evidujú jeho platný vodičský preukaz.